презентація до уроку "Унікальність рослинності та тваринного світу. Природні зони. Зміна природи материка людиною. Найвідоміші об’єкти Австралії, віднесені до спадщини ЮНЕСКО"

Про матеріал
Презентація до уроку географії 7 клас "Унікальність рослинності та тваринного світу. Природні зони. Зміна природи материка людиною. Найвідоміші об’єкти Австралії, віднесені до спадщини ЮНЕСКО". Розробка уроку містить багато наглядних матеріалів. Можливо використовувати презентацію для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У стовбурі пляшкових дерев нагромаджується волога, яку дерево витрачає в посушливий сезон.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Реліктові хвойні дерева - араукарії

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Тривала ізольованість Австралії зумовила неповторність її органічного світу. Для рослинності і тваринного світу материка характерними є численні ендеміки та релікти. Найбільшу площу, в Австралії займають природні зони тропічних пустель і напівпустель.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Найбільша у світі система коралових рифів, розташована в Кораловому морі, уздовж східного узбережжя Австралії. Простягається на 2300 км з півдня на північ, починаючи від тропіка Козерога до протоки Торреса, що відокремлює Австралію від Нової Гвінеї. Загальна площа 348 698 кмІ. У північній частині має ширину близько 2 км, у південній — 152 км. На півдні віддалена від берега на 300 км, а далі на північ, біля мису Мелвілла, наближається до материка на відстань до 32 км. Складається з мільярдів коралових поліпів. Це найбільша споруда у світі, яку творять живі організми. Велика частина рифів перебуває під водою й оголюються під час відпливів. Деякі рифи під впливом діяльності моря перетворилися на коралові острови. Морський національний парк (площею понад 5 млн. га, заснований в 1979 році. Важливим видом економічної діяльності в регіоні є туризм, який дає близько 3 мільярдів доларів США на рік Історія Великого Бар'єрного рифу налічує близько 18 млн. років. Сучасна історія його розвитку триває близько 8000 років. На старому фундаменті з'являються нові пласти.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Дика природа Тасманії як об'єкт Світової спадщини охоплює 13800 кмІ або приблизно 20% площі Тасманії. У цьому регіоні збереглися одні з останніх на планеті дощові ліси помірного поясу. Археологічні розкопки показують, що печери в товщі вапняку використовувалися стародавніми людьми понад 20 тисяч років тому.Тасманія багата унікальною фауною, із 32 видів тварин, що охороняються на острові 27 мешкають на території об'єкту. Одним з відомих зникаючих видів є тасманійський диявол. Наступні національні парки входять до складу об'єкта Всесвітньої спадщини Дика природа Тасманії: Гора Крейдл і озеро Сент Клер Франклін Гордон Гори Хартс Карстові печери Південно-Західний Стіни Єрусалима Центральне плато Заповідник Глотка диявола Південно-Східний острів буревістника

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Включений у список всесвітньої спадщини у 1986 році (розширений в 1994 році) під назвою «Парки помірних і субтропічних лісів австралійського східного узбережжя». В даний час на його території розташовано близько 50 окремих заповідників, розташованих між австралійськими містами Ньюкасл і Брисбен. Всі вони тягнуться на 500 км уздовж Великого Вододільного хребта у східній частині штату Новий Південний Уельс і південній частині Квінсленду, а сам об'єкт являє собою скупчення численних ділянок дощових лісів, які оточені евкаліптовими лісами та сільськогосподарськими угіддями. З наукової точки зору, вони мають важливе значення, так як являють собою величезне скупчення стародавньої рослинності Австралії, що сформувалася в час, коли сучасний материк був ще частиною суперконтиненту Гондвана. Рельєф місцевості, на якій розташувалися ліси, різноманітний. Він включає у себе численні ущелини, прадавні вулкани, водоспади, річки. Світ флори і фауни дуже багатий: у лісах зареєстровано близько половини всіх родин австралійських рослин і приблизно третина австралійських видів ссавців і птахів (при тому, що ліси займають лише 0,3 % всієї площі материкової частини Австралії).

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Розташований в Австралії, на півострові Арнемленд, на південь від міста Дарвін, біля затоки Ван-Дімен, це найбільша у світі охоронна зона з екосистемою, характерною для тутешніх дельт річок — від мангрових боліт і заростей евкаліптів до тропічних лісів, лісистої місцевості і гранітних скель. Цей регіон був заселений людьми близько 40 тисяч років тому. Тут були знайдені печерні живописи і наскальні малюнки, вік яких приблизно 18 тисяч років. Малюнки виконані охрою на стінах печер і скель. Тут близько 150 тисяч робіт стародавніх людей, за якими простежується еволюція аборигенів — первісних мисливців і збирачів. Головна визначна пам'ятка парку Какаду — мальовничі водоспади Джим-Джим і Твін. Різноманітні мальовничі ландшафти національного парку — прибережні мілини, затоплювані рівнини, низини, плато,  долини, ліси, затоки, утворені гирлами річок, де багато птахів, не змінилися здавна. В Національному парку Какаду понад двісті видів ендемічних рослин, у тому числі пальми, фікуси і евкаліпти. З тварин в резерваті водяться коала, кенгуру, вомбати, з птахів — казуари, папуги, лірохвости та інші. У водах зустрічається багато крокодилів: близько 25 обох різновидів — прісноводних і тих, які мешкають в морській воді. Вони досягають 30 футів у довжину, живуть до ста років і здатні, схопивши за морду бика, затягнути його під воду. У сезон дощів в тутешніх водах з'являються і отруйні медузи-вбивці

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Найстаріший національний парк у Новій Зеландії, розташований у центральній частині Північного острова. В центрі парку розташовані активні вулканічні гори Руапеху, Нгаурухоє і Тонгаріро. Також тут розташовані кілька релігійних об'єктів маорі, а вершини Тонгаріро, є священні для цього народу. Довкола парку розташовано багато міст, а також район гірськолижного спорту Вакапапа. «Альпійський перехід Торнагіро» є одним з найкращих у світі одноденних походів. Гірські вершини парку мають велике значення для місцевих маорі. У 1886 році для того, щоб запобігти продажу гір європейським переселенцям, місцевеві добилися дослідження гір Судом земель аборигенів. Пізніше вершини Тонгаріро були підпорядковані англійській короні за умови, що там буде створений заповідник. Основними напрямками рекреації є піші прогулянки і альпінізм влітку і катання на лижах та сноуборді взимку. Існує також можливість для полювання, риболовлі, катання на гірських велосипедах, верхової їзди, рафтингу і огляду місцевості на літаках. Гора Тонгаріро і її околиці є одним з декількох місць, де Пітер Джексон знімав «Володаря перснів»; туроператори та готелі організовують екскурсії, щоб подивитися ці місця.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

1. Опрацювати презентацію. 2. Використовуючи презентацію, записати в зошиті таблицю та заповнити її. 3.Пояснити в зошиті, як людина вплинула та продовжує впливати на рослинний та тваринний світ Австралії. Рослини Тварини Природні зони Найвідоміші об’єкти ЮНЕСКО

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
17 січня 2021
Переглядів
6275
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку