Презентація до уроку в 6 класі на тему: " Переказ тексту художнього стилю розповідного характеру із творчим завданням (опис природи)"

Про матеріал
Презентація додається до уроку в 6 класі на тему: " Переказ тексту художнього стилю розповідного характеру із творчим завданням (опис природи)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Червоний– радісний, захоплений; Рожевий– радісний, теплий; Жовтий – світлий, приємний; Зелений – спокійний, врівноважений; Синій – незадовільний, сумний; Фіолетовий– тривожний, напружений; Білий – невизначений

Номер слайду 3

Мета: навчальна – удосконалювати вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовувати послідовність викладу матеріалу, виконувати творчі завдання до прочитаного тексту; розвиваюча – розвивати мовленнєво- комунікативні вміння здійснювати змістовно- композиційний і мовний аналіз художнього тексту розповідного характеру; виховна – виховувати почуття любові до природи.

Номер слайду 4

ОЦІНЮВАННЯ: 8 і більше - 12 балів 7 – 11 балів 6 – 10 балів 5 – 9 балів 4 – 8 балів 3 – 7 балів 2 – 6 балів 1 – “Старайся краще!”

Номер слайду 5

Завдання для груп: Знавці: Які види переказів ви знаєте? У чому особливість докладного переказу? Ерудити: Які стилі мовлення ви знаєте? Які особливості характерні саме художньому стилю? Творці: Які типи мовлення ви знаєте? Охарактеризуйте кожен з них.

Номер слайду 6

Мовлення Художній стиль – це такий стиль, який характеризується образністю, виразністю, впливом на розум, почуття і волю читача (слухача), містить описи (людей, природи, явища, поняття тощо), передає почуття, емоції, збуджує уяву. Розповідь - це висловлювання, у якому про щось розповідається. Опис — це висловлювання, в якому йдеться про ознаки, властивості предмета чи явища.

Номер слайду 7

До якого стилю мовлення належить цей текст? Чому? Зима кружляє і сміється, Вітерець за нею в’ється, Сніг, мов хутро, розвіває, Білі крила розправляє. Вкриті килимом всі стежки, Бурульки сяють, мов сережки, І зима, як справжня птиця, В білій казці – чарівниця. В. Скомаровський

Номер слайду 8

прослухати текст; визначити тип мовлення; визначити стиль мовлення; чи переплітаються між собою типи мовлення?

Номер слайду 9

ЗИМОВИЙ ЛІС Майже кожний вихідний день ми проводимо в лісі. Там у нашої родини є свої улюблені стежки. Входячи до замріяного лісу, ми вітаємо знайомі дерева. Навіть дали імена деревам, що сподобалися нам. Віковий дуб-богатир має ім'я казкового царя Берендея, берізку назвали Снігуркою. А от стрункі ялинки-підлітки уздовж стежини до лісового озера одержали ім'я Подружки-Зеленушки. Узимку дуб Берендей спить, але, коли доторкнешся рукою до його залізного стовбура, відчуєш, що кора тепла. У її складках знаходять прихисток різні комахи, а наст під дубом засипаний коричневим різьбленим листям. Лютий вітер сухе дубове листя піднімає і заносить у густий ялинник. Воно, начебто новорічні прикраси, причаїлося у смарагдовій хвої ялинок. Ми й вирішили напередодні Нового року прикрасити зелених сестричок різнокольоровим серпантином. Як же ми були вражені, коли, прийшовши до лісу, не побачили на звичному місці одну з ялинок. Її хтось зрубав... На пеньку лежала лише сумна сніжна шапка. Ми, звичайно, прикрасили серпантином деревця, що залишилися. Зажурені, повертаючись додому, купили в крамниці невеличку ялинку в діжці. Вона ще маленька, тому прикрашати її ми не стали. Зиму вона ростиме в нашій квартирі, а навесні ми віднесемо ялинку до лісу й посадимо замість зрубаного дерева. Буде Подружкам-Зеленушкам нова сестричка.

Номер слайду 10

Словникова робота. Берендей – у слов'янській міфології чаклун-перевертень Наст – злежане листя Різьблений – (у перен. зн.) дуже гарний, мистецьки вирізаний

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.6
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шуст Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шинкарьова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
10999
Оцінка розробки
4.6 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку