Презентація до уроку в 9 класі "Телебачення як мистецтво та засіб комунікації. Професії на телебаченні. Відеокліп"

Про матеріал
ознайомити учнів з виникненням телебачення, звуку, телепередач, розвивати навички групової та індивідуальної роботи; розвивати пізнавальну й творчу активність, естетичний смак; виховувати інтерес до телебачення, кіномистецтва та до мистецтва в цілому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Телебачення як мистецтво та засіб комунікації. Професії на телебаченні. Відеокліп

Номер слайду 2

Ми живемо в епоху глобального панування медіа, які всебічно впливають на всі сфери діяльності людини — від пізнання до дозвілля. Кажуть, що кожній людині потрібна медіа-грамотність, щоб критично сприймати інформацію. А що ж таке означає поняття «медіа»?Медіа – (англ. media — засоби, способи) — це канали та інструменти, які використовують, щоб зберігати, передавати й подавати інформацію або дані. Медіа  (від лат. media — засіб) — синонім засобів масової комунікації та інформації, до яких належать друковані видання, фотографія, преса, кінематограф, відео, радіо, телебачення, звукозапис та Інтернет. Але з-поміж усіх них найпотужніший вплив має телебачення.

Номер слайду 3

Телебачення (від грец. τῆλε — далеко) — загальний термін, що охоплює всі аспекти технології та практичної діяльності, пов’язаних з безпровідною передачею рухомих зображень зі звуковим супроводом у реальному часі, на далекі відстані. Телебаченням називають також виробництво аудіовізуальних програм та передач або комплектування (пакетування) придбаних аудіовізуальних програм та передач і їхнього поширення незалежно від технічних засобів розповсюдження

Номер слайду 4

Телемистецтво – це мистецтво, яке відтворює світ за допомогою телебачення.

Номер слайду 5

Відповідно до суспільних потреб воно виконує такі основні функції:— хронікальна  (оперативне подання інформації — соціально-політичної, економічної, культурної, спортивної тощо);— просвітницька та освітньо-виховна (поширення знань із різних галузей науки, культури; залучення до загальнолюдських  цінностей); — розважальна (забезпечення змістовного і цікавого дозвілля, отримання насолоди від інформації, що сприймають);— рекламна (повідомлення, оголошення, довідки, інформація).

Номер слайду 6

Історія телебачення. Телебачення було винайдене в 20-их роках 20 століття. Перші зображення були відправлені давніми факсами. Концепція передачі за допомогою електрики рухомих телевізійних зображень з'явилася в 1878 році. У 1884 році Пауль Ніпков, 23-річний студент університету в Німеччині , запатентував першу електромеханічну систему телебачення. 1907 року, російський вчений Борис Розінг, став першим винахідником, який використав електронно-променеві трубки (ЕПТ) у приймальнику експериментальної системи телебачення. Гільєрмо Камарена також відіграє важливу роль в історії телебачення. Його експерименти з телебаченням призвели до патенту на систему кольорового телебачення в 1940 році.

Номер слайду 7

Будь-яка  інформація,  що  передається  теле-,  радіо, відео,  аудіоканалами  тощо,  так  чи  інакше  несе  естетичний  або  антиестетичний  вплив,оскільки  націлена  на максимальне  збудження  емоцій,  почуттів.  Нейтральних  щодо  цього  програм  і  передач  просто  немає  і  бути  не  може. Не виходячи з дому,  ми можемо віртуально відвідати  музей і театр, послухати музику, переглянути  улюблений  кінофільм.

Номер слайду 8

У  наш  час  супутником  телебачення  став  Інтернет.  Проте  саме  телебачення  є  одним  із  основних  джерел  пізнання  художніх  цінностей  та інструментом популяризації мистецтва в різних регіонах. 

Номер слайду 9

Програма на  телебаченні  —це  об’єднана  творчою  ідеєюсукупність передач, яка  має  постійну  назву  і  транслює-ться  в  ефірі  з  певною  періодичністю. Передачею називають  змістовно  завершену  частину  телепрограми, що має відповідну назву, обсяг трансляції, авторський знак і може бути використана  незалежно  від  інших  частин  програми.

Номер слайду 10

Телерадіотрансляція здійснюється  наземними  передавачами,  за допомогою  кабельного  телебачення  або  супутниками.

Номер слайду 11

Успіх  телепередач  залежить  від  естетичного  оформлення  телестудії. Для  кожної  програми,  проекту  створюють  відповідний  дизайн.  Щоб оформити  інтер’єр,  застосовують сучасне  обладнання,  цифрові  технології,  також  враховують  телевізійні  особливості.  Це  потребує від  дизайнерів  знання  художніх  і технічних аспектів телемистецтва.

Номер слайду 12

Особливості оформлення простору телестудії пов’язані з концепцією телепрограми: якщо це інформаційна програма чи програма, заснована на жанрі бесіди, студійний простір оформлюють як офісне приміщення. Для шоу, ігор та інших розважальних програм простір телестудії може оформлюватися як театральна сцена або як рухлива картина, що подається в різних планах тощо. Дизайн інтер’єру деяких телестудій передбачає можливість вести різні зйомки (новини, вечірні зустрічі, інтерв’ю). Тому кожен куточок у такій студії виглядає як окремий інтер’єр зі своїм стилем і акцентами кольору.

Номер слайду 13

На телебаченні працюють люди різних професій. Тут створюють суто телевізійні  художні   продукти:  телемости,  відеокліпи,  телепередачі, телешоу, телесеріали тощо, над якими працюють сценаристирежисери актори звукорежисери освітлювачі репортериведучіоператори

Номер слайду 14

Відеомистецтво, що з’явилося наприкінці минулого століття, по суті, стало поєднанням кінематографа й телебачення. З-поміж його жанрових різновидів за лаконізмом і насиченістю спецефектами вирізняються відеокліпи (чи відеоролики). Їх найчастіше застосовують на телебаченні для політичної реклами, реклами товарів і послуг, для візуального супроводу музичних композицій (музичні відеокліпи).

Номер слайду 15

Великий пласт відеотворів - музичні відеокліпи, у яких музична композиція (найчастіше пісня) супроводжується певним відеорядом. Як правило, це, по суті, міні-фільм, певна зорова ілюстрація сюжету пісні, створена за всіма законами драматургії, режисури та монтажу. Тривалість відеокліпу співставна з тривалістю пісні,саме цим обумовлений специфічний для кліпів монтаж, що забезпечує сприйняття відеоряду як ланцюга миттєвих образів.

Номер слайду 16

Жанрова система сучасного телебачення досить різноманітна.інтерв’ю новинирепортажтеледебатителесеріалтелевиставателефільмтелегра телевікторина. Музичний відеокліпталант-шоутрансляції концертів

Номер слайду 17

Нині телебачення орієнтується на виробництво розважальних передач. З-поміж їх великої кількості можна виділити телешоу - різноманітні форми, що розгортаються у студії, у символічному просторі й часі. Це, здебільшого, дискусійні телепередачі, дебати, ігри та лотереї, змагання й конкурси тощо. Сьогодні досить популярними є ток-шоу - екранна форма розмовної журналістики, що поєднує ознаки інтерв’ю, дискусії, які концентруються довкола особи ведучого 

Номер слайду 18

Ще однією формою телешоу є реаліті-шоу, у якому все, що транслюється з екрана, трансформується з реальної дійсності. Такий «реалізм» дії, що розгортається перед глядачами, дає їм змогу відчути себе причетним до екранного дійства завдяки інтерактивним засобам (телефон, смс-повідомлення, Інтернет тощо)

Номер слайду 19

Домашнє завдання Виготов постер або рекламний буклет для кінофільму .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кокоріна Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Демків Марія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Грінченко Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
10 березня 2019
Переглядів
12813
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку