Презентація до уроку "Василь Симоненко – «лицар на білому коні». Вірш «Лебеді материнства»

Про матеріал
Презентація до уроку "Василь Симоненко – «лицар на білому коні». Вірш «Лебеді материнства» відповідає послідовності опублікованого уроку, містить фото, відеоматеріали для візуалізації матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми – дружні…Ми – веселі… Ми – творчі…

Номер слайду 2

Василь Симоненко1935 - 1963

Номер слайду 3

Тема уроку. Василь Симоненко – «лицар на білому коні». Вірш «Лебеді материнства»Про що б хотіли дізнатися сьогодні на уроці?Що б я сказав поету, якби міг зустрітися з ним?

Номер слайду 4

Скільки б не судилося страждати, Все одно благословлю завжди День, коли мене родила мати Для життя, для щастя, для біди. В. Симоненко

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вищу освіту Василь Симоненко здобував, навчаючись на факультеті журналістики Киїського університету ім. Т. Г. Шевченка, потім працював у газетах „Молодь України”, „Черкаська правда”, „Робітнича газета.”

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

.         Теорія літератури Ліричний герой — умовна дійова особа, внутрішній світ якої (думки, почуття, переживання) відображуються у ліриці. Ліричний герой — це особа, думки й почуття якої виражаються в ліричних творах. Ліричний герой — образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань, роздумів. Ліричний герой не обов’язково тотожний авторові.

Номер слайду 14

Мати поета. Ганна Федорівна Щербань

Номер слайду 15

Із скарбнички народної мудрості Материна молитва з дна моря рятує. Матері ні купити, ні заслужити. Мати праведна – ограда каменна. На сонці тепло, а біля матері добре. Рідна земля – матінка, чужа сторона – мачуха. Материнським словом Бог править. З матір'ю жити – ні горя, ні нудьги не знати. Материнським словом Бог править. Без матінки рідної і квіти безбарвно цвітуть. Серце матері краще сонця гріє. Одна у людини рідна мати, одна у нього і Батьківщина.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Словничок. Лиман — затока. Сургуч — забарвлена тверда смола, віск, що легко плавиться й застигає, використовується для опечатування пакетів, посилок тощо. Шибка — віконне скло. Досада — прикрість. Марево — 1. Міраж. 2. (перен.) Витвір уяви; видіння, примара. 

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Проведення тестового опитування 1. Колір лебедів у поезії:а) білий; б) рожевий; в) сірий2.  Лебеді порівнюються з:а) хмарами; б) чаклунством; в) мріями.3.  Мати не пускала до хати гойдати колиску:а) досаду; б) смуток; в) лихо.4. Лебеді панували в хаті на стіні:а) під час темряви; б) у будь-який час; в) тільки у дощову погоду.5.  Коли син виросте, то він:а) вирушить у дорогу; б) відремонтує батьківську хату;в) змайструє млин.6. Мавки чорноброві чекатимуть від дорослого хлопця:а) ніжності й любові; б) уваги і грошей;в) багато позитивних емоцій 7. В житті, на думку В. Симоненка, кожна людина не може вибирати:а) друга; б) дружину; в) матір.8.  Останній рядок поезії такий :а) «Вибрати не можна тільки Батьківщину»;б) «Та не можна рідну матір вибирати»;в) «Можна все на світі вибирати, сину...».9. Поезія В. Симоненка «Лебеді материнства» покладена на музику композитором: а) М. Лисенком; б) П. Майбородою; в) А. Пашкевичем.10.  «Лебеді материнства» за своєю будовою нагадує: а) стрілецьку пісню; б) веснянку; в) коломийку.11. Образ лебедів у творі асоціюється з: а) мужністю; б) вірністю; в) ніжністю.12. У народних легендах верба, яка згадується у вірші, означає дерево: а) материнства і життя; б) добробуту; в) мужності і наполегливості.

Номер слайду 21

Правильні відповіді:1. Б 7. В2. В 8. А3. А 9. В4. А 10. В5. А 11. Б6. А 12. А

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Асоціативний килимок. Батьківщина

Номер слайду 24

Розгадай !

Номер слайду 25

Крилаті рядки з творів Василя Симоненка

Номер слайду 26

Чи можна обирати Батьківщину?

Номер слайду 27

Що б ти сказав поету, якби міг зустрітися з ним?

Номер слайду 28

Скільки б не судилося страждати, Все одно благословлю завжди День, коли мене родила мати Для життя, для щастя, для біди. В. Симоненко

Номер слайду 29

Домашнє завдання. Підготувати відеовірш напам’ять ( по групах)Середній рівень. Уміти розповідати про поета, виразно читати напам’ять, аналізувати вірш «Лебеді материнства», висловлювати власні думки та почуття. (для всіх)Достатній рівень. Скласти питання до гри «Вірю – не вірю» для команди-суперниці. Високий рівень. Написати есе «Чи можна вважати ззрадниками людей, що залишають свою батьківщину?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Деркач Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
3662
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку