Презентація до уроку виробничого навчання на тему : "Щоденне технічне обслуговування автомобілів"

Про матеріал
Презентація до уроку виробничого навчання на тему "Щоденне технічне обслуговування автомобілів" для учнів професійно-технічних навчальних закладів по професії "Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок виробничого навчання на тему: «Виконання операцій щоденного технічного обслуговування автомобілів.»Група № 103 Професія: “Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Водій автотранспортних засобів (кат. “С”)”

Номер слайду 2

Тест. До самостійної роботи слюсарем з ремонту колісних транспортних засобів допускаються особи не молодше : 16 років;18 років;21 років. Про будь який нещасний випадок, що відбувся на виробництві необхідно повідомити : МЧС ;швидка допомога;безпосередньому керівництву. Засобами індивідуального захисту слюсарів ( декілька правильних відповідей):черевики шкіряні;кросівки;окуляри захисні;пальто;рукавички комбіновані;шкарпетки;костюм віскозно – лавсановий. Чи можна користуватися переносними світильниками:ні;так ;так, при наявності захисного скляного ковпака, захисної сітки та справного кабеля. Під час ТО на рульовому колесі повинна бути вивішена табличка з надписом:«Не включати – працюють люди»;«Двигун не запускати – працюють люди»«Не ходити ». При роботі під автомобілем користуватися ( можна бути декілька вірних відповідей):калоші;лежак;фартук;фартук прогумовий;захисні окуляри;берет;каска. Які перші дії при отриманні травми на виробництві (може бути декілька вірних відповідей):повідомити за телефоном 01;надати першу медичну допомогу;викликати швидку медичну допомогу;повідомити родичам потерпілого.

Номер слайду 3

Знайдіть відповідність. Напилок. Молоток. Ручне знаряддя ударної дії. Призначений для нанесення ударів під час рубання, пробивання отворів, клепання, виправлянняІнструмент для складання і розбирання болтових з'єднань. Різальний інструмент у вигляді сталевих загартованих брусків різного профілю з насічкою на їх поверхні паралельних зубців. Гайковий ключ

Номер слайду 4

Знайдіть відповідність. Напилок. Молоток. Гайковий ключ. Ручне знаряддя ударної дії. Призначений для нанесення ударів під час рубання, пробивання отворів, клепання, виправлянняІнструмент для складання і розбирання болтових з'єднань. Різальний інструмент у вигляді сталевих загартованих брусків різного профілю з насічкою на їх поверхні паралельних зубців

Номер слайду 5

Знайдіть відповідність. Викрутка. Крейцмейсель. ЗубилоІнструмент для рубання на частини металу різного профілюІнструмент для загвинчування і відгвинчування гвинтів та шурупівІнструмент подібний до зубила, але з більш вузькою різальною кромкою, застосовується для вирубування вузьких канавок і пазів

Номер слайду 6

Знайдіть відповідність. Викрутка. Крейцмейсель. ЗубилоІнструмент для рубання на частини металу різного профілюІнструмент для загвинчування і відгвинчування гвинтів та шурупівІнструмент подібний до зубила, але з більш вузькою різальною кромкою, застосовується для вирубування вузьких канавок і пазів

Номер слайду 7

Знайдіть відповідність. Манометр. Штангенциркуль. Насос. Механізм для накачування або викачування газів. Універсальний інструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибиноотворів. Прилад для вимірювання тиску рідини, газу або пари

Номер слайду 8

Знайдіть відповідність. Манометр. Штангенциркуль. Насос. Механізм для накачування або викачування газів. Універсальний інструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибиноотворів. Прилад для вимірювання тиску рідини, газу або пари

Номер слайду 9

Технічне обслуговування (ТО) – це комплекс операцій для підтримання автомобілів в працездатному чи справному стані під час використання його за призначенням, стоянки, зберігання або транспортування. ТО як профілактичний захід здійснюється примусово в плановому порядку через точно встановлені періоди використання автомобіля. Щоденне технічне обслуговування (ЩТО) передбачає:-контроль стану автомобілів;-підтримання належного зовнішнього вигляду;-заправлення паливом, мастильним матеріалом та охолодною рідиною;Щоденне технічне обслуговування автомобіля використовується водієм один раз на добу, як правило, на спеціально обладнаних майданчиках з використанням інструменту, що додається до автомобіля.

Номер слайду 10

До щоденного технічного обслуговування автомобіля належать такі роботи : прибирально – мийні; контрольно – оглядові; перевірно – крипільні; регулювальні; мастильні; заправні. Їх виконують під час підготовки до роботи, перед початком і після закінчення зміни. Залежно від графіка роботи щоденне технічне обслуговування можна виконувати також потягом зміни або в перервах.

Номер слайду 11

До прибирально – мийних робіт належать: прибирання кабіни. кузова, платформи; очищення сидінь та спинок крісел; очищення шасі автомобіля; миття кабіни, кузова, платформи й шасі автомобіля; протирання поверхні кабіни, кузова, протирання стекол, плафонів.

Номер слайду 12

До контрольно – оглядових робіт належить перевірка : стану автомобіля та його комплектності; стану кузова, дзеркал заднього виду, номерних знаків, запорів капота й багажника; дії контрольно – вимірювальних приладів, а також приладів освітлення й сигналізації, склоочисників пристрою для обмивання вітрового скла; герметичності систем охолодження, мащення, живлення ,гідравлічного привода гальм, вільного ходу рульового колеса.

Номер слайду 13

До перевірно – крипільних робіт належать перевірка стану різьбових з'єднань, шплінтів і пробок, їхнього кріплення, а також заміна придатних або втрачених новими; усунення підтікання палива, оливи, охолодної, заторної та гальмової рідини; перевірка стану покришок, тиску повітря в шинах і доведення його до нормального значення.

Номер слайду 14

Під час щоденного технічного обслуговування системи живлення слід: перевірити рівень палива в баці й у разі потреби – долити , якщо автомобіль експлуатується на дорогах з великою запиленістю повітря, - очистити повітряний фільтр; оглянути систему живлення, перевіривши , чи не підтікає паливо.

Номер слайду 15

Під час щоденного технічного обслуговування газобалонних установок треба: оглянути та перевірити кріплення газових балонів і герметичність з'єднань усіх газових систем, арматури балонів та витратних вентилів; злити осадок із газового редуктора низького тиску; перевірити, чи не підтікає бензин у з’єднаних бензопроводів, електромагнітному клапані – фільтрі.

Номер слайду 16

Під час щоденного технічного обслуговування приладів освітлення та світлової сигналізації: повне розжарювання ламп; періодичність блимання ламп , ці прилади мають особливе значення для забезпечення безпеки дорожнього руху, тому їхньою справністю треба стежити постійно.

Номер слайду 17

Перед кожним виїздом перевіряти оглядом стан шин і тиск повітря в них, а також через кожні 500 км пробігу автомобіля перевіряти тиск шинним манометром і доводити його до нормального.

Номер слайду 18

Щоденне технічне обслуговування автомобілів , перед виїздом перевіряють герметичність гальмової системи. В разі просочування рідини негайно усунути несправність, підтягнувши з'єднання або замінивши непридатні деталі перевірити дію гальм на ходу автомобіля.

Номер слайду 19

Проведення інструктажу з охорони праці під час виконання ЩТО.1. До роботи приступайте у спецодязі, упевнившись, що він не має пошкоджень, елементів, які звисають або прилягають.2. При проведенні ЩТО автомобіль повинен знаходитись на рівній поверхні.3. Користуватись тільки справним інструментом.4. При роботі не використовувати замащене ганчір'я.5. Майданчик для проведення ЩТО повинен бути оснащений засобами пожежогасіння.6. Всі операції, пов’язані з технічним обслуговуванням, можна виконувати тільки при вимкненому дизелі.

Номер слайду 20

Самостійне виконання учнями щоденного технічного обслуговування автомобіля.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Абрамов Володимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
2740
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку