Презентація до уроку виробничого навчання. Приготування солянок.

Про матеріал
Сьогодні її не сплутати ні з одною іншою стравою – насичений м’ясний смак з пікантною кислинкою тягне всіх любителів смачно поїсти. Рецепти солянки допоможуть приготувати одне з найбільш апетитних перших страв без найменших складнощів. Принцип приготування солянки надзвичайно простий: в товстостінній каструлі змішують як мінімум 4 різновиди м’яса: індичку, курку, свинину, яловичину. До них додають всі м’ясопродукти, які знайдуться в холодильнику: сосиски, сардельки, домашні або мисливські ковбаски, сервелат, докторську ковбасу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості приготування та подавання солянок. Підготувала майстер в/н. Худницька Є. В.

Номер слайду 2

Мотивація Чи потрібно говорити зайвий раз про значення супів у нашому раціоні харчування?Усім відомо, що перші страви – супи, борщі, бульйони – незамінні у раціоні, оскільки при мінімальній кількості вуглеводів містять у собі всі інші життєво важливі інгредієнти – рослинну клітковину, жири, тваринний білок та інші. Для приготування супу часу потрібно порівняно небагато, а користь овочевих супів (особливо в зимові місяці) неоціненна для нашого організму. Перші страви позитивно впливають на водно-сольовий баланс, що важливо для контролю над артеріальним тиском, є профілактикою гастриту і холециститу. Цибуля та зелень у них допомагають розщеплювати жири. Калорійність супів на овочевих бульйонах наближається до нуля, що дозволяє розробляти ефективні дієти на супах. Ну а про смакові якості ситних і поживних борщів, солянок, бульйонів (на рибі та м’ясі), грибних супів та іншої смакоти.І сьогодня ми з вами почнеми вчитися створювати цю магію супів.

Номер слайду 3

Актуалізація знань- Які ви знаєте види бульйонів?- Яку страву готують на концентрованому бульйоні?- Чим відріняється флотський борщ від українського?- Якою формою нарізки нарізають овочі для приготування розсольнику?- Від чого залежить форма нарізання овочів для юшок?- Яка температура подавання перших страв?- Коли у перші страви закладають приправи та спеції?- На які групи поділяють супи за температурою подавання?- Як поділяють перші страви за характером рідкої основи?

Номер слайду 4

Організація робочого місця : Для приготування перших страв на робочому місці кухаря варто мати необхідну кількість котлів різної ємності, мірну тару, інвентар (шумовки, ложки та ін.), а також спеції і заздалегідь заготовлені пасеровані коріння, цибулю, тушкований буряк та ін. У процесі роботи кухарі використовують протиральну машину, овочерізку та інші машини і механізми, ванну для промивання продуктів, настільні ваги, охолоджувану шафу. На складі добового запасу продуктів або в гарячому цеху повинен бути запас перебраних круп для приготування перших страв, а в охолоджуваному приміщенні - запас бульйону. Необхідно також мати заздалегідь підготовлені напівфабрикати, які використовують для приготування супів. Така організація робочого місця кухаря супового відділення забезпечує можливість випускати продукцію невеликими партіями і витримувати оголошене меню протягом робочого дня.

Номер слайду 5

Коли, де і як з’явилася солянка Солянка – стародавня страва, густий суп, приготовлений на міцному м'ясному, рибному або грибному бульйоні з гострими пряними приправами. У словнику В.І. Даля написано, що «солянка - це гаряча юшка з м'ясом, капустою, цибулею, солоним огірком». Поєднуючи у собі компоненти щів ​​та розсольників, солянка вважалася селянською їжею. Назва страви утворилася від зміненого "селянка". Особливість - гострий смак та висока поживність.

Номер слайду 6

Ще цікава інформація про історію солянки Раніше солянки готували тільки рибні, без томатів, каперсів, маслин й, звичайно ж, без лимонів. Однак згодом рецептура ускладнювалася й смак ставав більш гострим. Для посилення кисло-пряного смаку в бульйон додавався хлібний квас, лимон, маслини, каперси, солоні й мариновані огірки. У результаті страва стала більш солоною та гострою. Особливість рецептури страви - використання самих різних м'ясних продуктів та риби. Звідси і значення слова "солянка" – мішанина, плутанина. Вважається, що назва з'явилася в далекі часи, коли на великі свята у селах готували "загальний" суп для всіх жителів. Кожен селянин приносить ті продукти, які у нього були. Вони складалися в один казан, так що важко було розібратися, із чого ж складався цей суп.

Номер слайду 7

Особливості приготування солянок За технологією приготування розрізняють солянки рідкі й густі. В залежності від того, який використовується бульйон, розрізняють солянки м'ясні, рибні й грибні. Відповідно до цього солянки готують із додаванням м'ясних продуктів, риби або грибів. У всі види солянок кладуть ріпчасту цибулю, солоні огірки, каперси, оливки, маслини, томатне пюре, лимон, , зелень, спеці. Солянки готують на концентрованих бульйонах. У м'ясні солянки йде обсмажене відварне м'ясо різних видів, солонина, копчені м'ясні та ковбасні вироби. У рибні солянки - відварна, солона, копчена червона риба (осетрові). У всіх солянках багато пряностей: перцю, петрушки та кропу.

Номер слайду 8

Яка послідовність закладання продуктів та різновиди солянок ?У проціджений бульйон додаємо цибулю та моркву з томатом. Доводимо до кипіння і по черзі додаємо в суп огірки та м'ясні продукти. Після цього все разом слід проварити 5-10 хвилин. Наша солянка готова і настоюється під кришкою. Якщо м'ясних продуктів мало, то в солянку можна додати картоплю (по-домашньому). Солянка може готуватися на рибному бульйоні, а замість м'яса в неї кладуть рибу різних видів, варену і смажену. Солянки бувають і вегетаріанськими, на грибному бульйоні, з солоними й маринованими грибами. Незмінними компонентами у всіх видах солянок залишаються тільки цибуля, солоні огірки й томат.

Номер слайду 9

Рецептурний склад солянки збірної м’ясноїЯловичина - 300-400 г шинка - 100 гсосиски - 200 гпідкопченна або копчена ковбаса - 100 гцибуля – 60 гморква – 50 гсолоні огірки – 100 гтоматне пюре - 30 г бульйон – 600 гкулінарний жир – 20 г. Вихід – 1000г.

Номер слайду 10

Як приготувати солянку збірну м’ясну? Збірна м'ясна солянка - страва незамінна після свят, тому, що для її приготування можна взяти будь-які м'ясні продукти. М'ясне асорті, ковбасу, сардельки, буженину, сосиски, навіть варене, смажене або запечене м'ясо або язик. І чим більше сортів м'яса ви візьмете для солянки - тим смачніша вона вийде. У першу чергу необхідно зварити бульйон. Для цього м'ясо з кісточкою заливаємо водою, після закипання знімаємо піну і варимо на маленькому вогні годину-півтори. Поки бульйон вариться, дрібно шинкуємо цибулю і обсмажуємо її на сковороді до золотистого кольору. Після цього додаємо терту на крупній тертці моркву і пасеруємо все разом. Додаємо до овочів томат і тушкуємо під кришкою хвилин п'ять.

Номер слайду 11

Нарізання продуктів для солянки. Огірки нарізаємо тонкими скибочками або широкою «локшиною» (якщо вони великого розміру)Таким же чином нарізаємо м'ясні продукти

Номер слайду 12

Збірна м'ясна солянка - останній штрих Перед подаванням солянки у порційні тарілки кладемо дрібно нарізану зелень, кружечок або два лимона, порізані на четвертинки, маслини або оливки без кісточок, нарізані кружальцями і одну-дві чайні ложки каперсів. Потім заливаємо це гарячою солянкою і додаємо сметану. Маслини, каперси, лимон додавати вже в порційні тарілки. Робиться це тому, що при варінні маслини втрачають свій насичений і тонкий смак, виварюються. Каперси дуже просто переварити і вони додадуть гіркуватий присмак готовій страві. Лимон же затьмарить своїм смаком усе.

Номер слайду 13

Рецептурний склад солянки рибноїСудак - 359 або осетер - 374, головизна-41, цибуля ріпчаста-107, огірки солоні - 100, капарці - 40, маслини - 40, томатне пюре - 40, масло вершкове - 20, бульйон рибний - 700, лимон - 13

Номер слайду 14

Рибу з кістковим скелетом розібрати на філе із шкірою без кісток, а рибу з хрящовим - на філе із шкірою без хрящів і нарізати на порціонні куски. Солянку рибну за індивідуальним замовленням готують порціонно. У киплячий бульйон покласти підготовлені для солянки продукти (крім оливок і маслин), куски риби і варити до готовності. Перед закінченням варіння додати варену нарізану головизну. Перед подаванням у солянку додати маслини, кусочок обчищеного лимона і посипати дрібно нарізаною зеленню. В разі масового приготування солянки у киплячий бульйон покласти пасеровану цибулю і томатне пюре, припущені огірки, капарці з розсолом, спеції, довести солянку до кипіння і варити 5—10 хв. Перед подаванням у порціонний посуд покласти припущені куски риби, нарізану головизну, налити солянку, додати маслини, кружальце лимона і посипати дрібно нарізаною зеленню.

Номер слайду 15

Використані інформаційні джерела: В. С. Доцяк «Українська кухня», - Львів: ”Оріяна-Нова”, 1998. – 557с. Kulinarna-sprava.pdf. Zbirnuk_na_druk.pdfr

pptx
Додано
9 червня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку