Презентація до уроку "Вода: склад, фізичні властивості, розчинник"

Про матеріал

Презентація дозволяє широко використати міжпредметні зв'язки у вивченні даної теми, містить багато цікавого матеріалу щодо властивостей цієї унікальної речовини та виховує бережливе ставлення до цього життєво необхідного ресурсу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Вода, склад її молекули, поширеність у природі. Фізичні властивості. Вода - розчинник.

Номер слайду 2

ОДА ВОДІО, незрівняна і солодка,О, надзвичайна і проста. Створила ти річок потоки,Ти – чародійниця, Вода!Небесний храм, сніги й туманиІ життєдайнії дощі,Бурхливі сині океани –За все це дякую Воді. З тобою побут наш пов’язаний,Ти непомітна й головна. Ти – на заводі, в чашці, в вазі,Найперша ти речовина!Добрішого нема напою. Звичайної води ковтка. Життя наповнене тобою,Вірніше, ти і є саме Життя!

Номер слайду 3

На Землі водою покрито 70,9 % поверхні. Вода здійснює у природі постійний кругообіг, випаровуючись з поверхні й повертаючись на неї у вигляді опадів.

Номер слайду 4

Вода в природі

Номер слайду 5

Молекула води H2 О побудована у вигляді трикутника: кут між двома зв'язками Оксиген - Гідроген 104,5 градуса. Молекула води полярна, що є причиною особливої взаємодії між різними її молекулами. Будова молекули води

Номер слайду 6

Фізичні властивості води

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Аномальні фізичні властивості води{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}ВластивостіПорівняльна характеристика. Питома теплоємність, 4190 Дж/(кг.°С) при 15 °СНайвища серед усіх твердих і рідких речовин, за винятком  аміаку. Питома теплота плавлення льоду,333 000 Дж/кг. Найвища, за винятком аміаку. Питома теплота випаровування 2,5·106 при 0 °С і 2,26·106 Дж/ кг при 100 °СНайвища серед усіх речовин. Температура максимальної густини, 4 °СНастає не в період замерзання, а під час більш високої температури. Коефіцієнт поверхневого натягу води, 75,6·10-3 Н/м при 0 °С і 60,8·10-3 Н/м при 90 °С. Найвищий серед усіх рідин (крім ртуті в рідкому стані)Коефіцієнт в’язкості, 1,14 ·10-6 м2/с при 15 °СМалий. Коефіцієнт теплопровідності,0,57 Вт/(м·°С) при 0 °СДуже малий. Прозорість. Відносно велика. Густина льоду, 917 кг/м3 Густина льоду менша за густину рідкої води. Температура плавлення (замерзання), 0 °СДуже висока. Температура кипіння, 100 °СДуже висока

Номер слайду 9

Цікаві факти про воду. Ми ніколи не будемо мати більше води, ніж маємо зараз. Щодня з поверхні землі випаровується 1,000,000,000,000 (трильйон) тон води. Людина складається з води на 50-80%. Ембріон людини складається з води на 95%, дитина на 70-80%, а доросла людина на 50-70%, тобто з віком людина всихає, організм людини зашлаковується і разом зі зменшенням частки води в організмі приходять хвороби і старість. Кров людини на 83% складається з води, кавун - на 93%. У найглибшій точці світового океану (Маріанський жолоб, 11034 м.) кинутій у воду залізній кульці потрібно більше години, щоб досягти океанського дна. Недалеко від села Кергалан в Азербайджані є горюча вода. Від сірника вода спалахує блакитним полум’ям через наявність у її складі метану. Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть. Людина може обходитися 30 діб без їжі і менше тижня без води. У склянці води міститься близько 8,000,000,000,000,000,000,000,000 (8 септіліонов) молекул. Середньостатистична людина, користуючись водопровідною водою, за своє життя пропускає через організм від 80 кг до 100 кг хімічного бруду. І саме тому так важливо бути впевненим в якості води, яку ви вживаєте. У складі мантії Землі води міститься в 10-12 разів більше, ніж у Світовому океані. Вживання кофеїну й алкоголю призводить до зневоднення. На кожну випиту чашку кави або порцію алкоголю треба додатково випити склянку води. Морська вода замерзає при температурі – 1,91°C. Вода відбиває 5% сонячних променів, у той час як сніг – близько 85%. Під лід океану проникає тільки 2% сонячного світла. За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії (зі 122 країн). 1 млрд людей по всьому світу взагалі не має доступу до безпечної води.

Номер слайду 10

Вода + розчинена речовина= розчин

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ВОДА І ЖИВІ ОРГАНІЗМИ

Номер слайду 13

Біологічні функції води в організмі

Номер слайду 14

Вправа «Знайди помилку»Вода – це проста речовина. Вода – це гідроген пероксид. Формула води – Н2 ОВідносна молекулярна маса води -16. Водну оболонку Землі називають гідросферою. Вода утворюється при взаємодії кисню з гідрогеном. Вода має молекулярну будову. Чиста вода солодка на смак.Існування води в трьох агрегатних станах забезпечує кругообіг води в природі. Вода - добрий провідник тепла і електричного струму. Температура кипіння води – 100ᵒС. При температурі 4ᵒС вода має найбільшу густину – 1,5 г/см. Лід має більшу густину ніж вода, тому він не тоне, а водойми взимку не промерзають до дна. Швидкість поширення звуку в воді більша, ніж у повітрі, в 4-5 разів.1/5 поверхні земної кулі вкрита водою. Без води людина може прожити місяць. Вода має високу теплоємність, тобто швидко нагрівається і швидко охолоджується. Вода – універсальний розчинник тому, що молекула полярна. Вода велетенське махове колесо природи і клімату. Вона забезпечує життя на Землі.

Номер слайду 15

Вправа «Знайди помилку»Вода – це складна речовина. Вода – це гідроген оксид. Формула води – Н2 ОВідносна молекулярна маса води -18. Водну оболонку Землі називють гідросферою. Вода утворюється при взаємодії кисню з воднем. Вода має молекулярну будову. Чиста вода немає смаку.Існування води в трьох агрегатних станах забезпечує кругообіг води в природі. Вода поганий провідник тепла і електричного струму. Температура кипіння води – 100ᵒС. При температурі 4ᵒС вода має найбільшу густину – 1,0 г/см. Лід має меншу густину ніж вода, тому він не тоне, а водойми взимку не промерзають до дна. Швидкість поширення звуку в воді більша, ніж у повітрі в 4-5 разів.3/4 поверхні земної кулі вкрита водою. Без води людина може прожити тиждень. Вода має високу теплоємність, тобто повільно нагрівається і повільно охолоджується. Вода – універсальний розчинник тому, що молекула полярна. Вода - велетенське махове колесо природи і клімату. Вона забезпечує життя на Землі.

Номер слайду 16

З великим трепетом перед тим, хто її створив. Давайте вчитися любити воду, берегти її, вчити цьому своїх дітей та онуків. І тоді наша блакитна від води планета буде в надійних руках.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
26 березня 2020
Переглядів
4047
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку