Презентація до уроку "Володимир Сосюра.."

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити з важливими подіями в житті Володимира Сосюри від дитячих років до становлення його як поета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Миколайович Сосюра

Номер слайду 2

Володи́мир Микола́йович Сосю́ра народився на станції Дебальцеве. Мати — із Кам'яного Броду (Луганськ). Його батько, Микола Володимирович, за фахом кресляр, був людиною непосидющою й різнобічно обдарованою, змінив багато професій, вчителював, працював сільським адвокатом, шахтарем. Батько, за словами самого поета, мав французьке коріння. Мати поета — Антоніна Дмитрівна[1] Локотош (за походженням сербка .

Номер слайду 3

У 1909-1911 роках працював на содовому заводі міста Верхнього (більш відоме як Третя Рота, нині в складі Лисичанського) в бондарському цеху, телефоністом, чорноробочим. З 1911 до 1918 рік навчався в двокласному мiнiстерському училищі м. Верхнього, трикласному нижчому сiльськогосподарському училищі на станцiї Яма Пiвнiчно-Донецької залiзницi, маркшейдерському бюрі Донецького содового заводу (м. Верхнє).

Номер слайду 4

] Володимир Сосюра брав участь в Українській революції, спершу в армії УНР, пізніше в Червоній армії.« В останні роки чомусь сором'язливо замовчують про те, що весь цвіт письменників і поетів УРСР у роки громадянської війни бився під українськими прапорами зі зброєю в руках проти більшовиків.

Номер слайду 5

Вчився в Комуністичному університеті в Харкові (1922 — 23) при Харківському інституті народної освіти (1923 — 25); належав до літературних організацій «Плуг», «Гарт», ВАПЛІТЕ, ВУСПП.

Номер слайду 6

Перший вірш (російською мовою) надрукував 1917. В архівах збереглися недруковані вірші Сосюри (українською мовою), писані за його перебування в Армії УНР, але перша збірка «Поезії» вийшла 1921, а раптову славу принесла йому революційно-романтична поема «Червона зима» (1922), визнана за найвидатніший зразок поетичного епосу громадянської війни в Україні. Перші поезії

Номер слайду 7

Починаючи вже з раннього періоду творчості, в поезії Сосюри знайшли відображення і суперечності його доби: типова для українського інтелігента 20-их років неможливість поєднати відданість більшовицькій революції з почуттям національного обов'язку: поема про внутрішнє роздвоєння

Номер слайду 8

На початку 30-их років це призвело Сосюру до конфлікту з комуністичною партією, членом якої він був з 1920. На тлі голодної смерті мільйонів українських селян, і репресій та розстрілів діячів української культури за постишевщини це довело Сосюру до межі психічного розладу.

Номер слайду 9

Вперше одружився в 1922 році. Його перша дружина — Віра Каперівна Берзіна, колишній політрук червоноармійського ескадрону, студентка, як і він сам, у повоєнному Харкові. Їй він присвятив поему «Робфаківка». Причиною розлучення стали погляди дружини від першого шлюбу в нього було двоє синів.

Номер слайду 10

Вдруге Сосюра одружився в 1931 з Даниловою Марією Гаврилівною. Вона була на 12 років молодшою, закінчила балетну школу в Києві. 15 січня 1932 року в них народився син Володимир. У 1949 р. Марію Сосюру заарештували начебто за розголошення державної таємниці і заслали до Казахстану. Та коли через п'ять років Марія Гаврилівна повертається, вони ще раз беруть шлюб.

Номер слайду 11

Останні роки життя У 1948 Сосюру відзначено найвищою тоді нагородою — Сталінською премією, але в 1951 він знову зазнав гострих нападів критики, приводом до чого була стаття в газеті «Правда», яка обвинувачувала Сосюру у «буржуазному націоналізмі» за патріотичну поезію «Любіть Україну», написану 1944 р.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Смерть. Помер 8 січня 1965 року. Похований в Києві на Байковому цвинтарі

ppt
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку