Презентація до уроку «Євразія - найбільший материк»

Про матеріал

Презентація до уроку природознавства у 4 класі. Буде корисним для вчителів початкової школи, вихователів ГПД при вивченні тем : "Материки", "Євразія" і т. п.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЄВРАЗІЯ

Номер слайду 2

ЄВРАЗІЯ Найбільший в світі материк, омивається всіма океанами, найвища точка світу, найвіддаленіше місце на Землі від океану, дві частини світу, полюс холоду північної півкулі, найвологіше місце – це все і ще багато цікавого відноситься до Євразії. Материк, на якому ми проживаємо дійсно унікальний та захоплюючий. В процесі його вивчення ми відкриваємо для себе багато нового та цікавого, знаходимо спільні та відмінні риси з іншими материками, і взагалі – відкриваємо його для себе з зовсім іншої сторони.

Номер слайду 3

ЄВРАЗІЯ – НАЙБІЛЬШИЙ МАТЕРИК НА ЗЕМЛІ. Географічне положення Рельєф Клімат Ріки Озера Природні зони

Номер слайду 4

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ Євразія – найбільший материк світу, площа 53,4 млн. кв. км, що становить майже 1/3 площі суходолу. Євразія – єдиний материк, який омивається водами всіх чотирьох океанів. Розташована Євразія в усіх географічних поясах північної півкулі. Крайні точки Євразії: північна – мис Челюскін; південна – мис Піай; східна – мис Дєжнєва; західна – мис Рока. Євразія складається з двох частин світу – Європи та Азії. Межа між ними проходить східним підніжжям Уральських гір, рікою Ембою, північним узбережжям Каспійського моря, Кумо-Маницькою западиною, Азовським і Чорним морями, протоками Босфор і Дарданелли. «Центр Азії» - м. Кизил – найвіддаленіше від Океану місце на Землі.

Номер слайду 5

РЕЛЬЄФ. Рельєф Євразії дуже складний, що зумовлено складною геологічною будовою. В Євразії рівнини, плоскогір'я і гори займають приблизно однакову площу. Найвища точка материка і світу – гора Джомолунгма (8848 м) Найглибша западина материка і світу – улоговина Мертвого моря (- 400 м.)

Номер слайду 6

КЛІМАТ На південному сході материка великий вплив на клімат мають Індійський та Тихий океани, з яких приходить літній мусон із сильними опадами, а нерідко і з руйнівними тайфунами. Клімат Євразії дуже різноманітний, що зумовлено великою протяжністю материка з півночі на південь і зі сходу на захід. В Євразії присутні всі кліматичні пояси від арктичного до екваторіального. Континентальний клімат характерний для півночі та центральної частини материка, тільки в Арктиці він постійно холодний, а в Центральній Азії влітку дуже жарко і сухо, взимку сильні морози і майже без опадів. Для західної частини Євразії характерними є циклони, які зароджуються в районі о. Ісландія (Ісландський мінімум) і мандрують на схід аж до Уральських гір, а найпотужніші – до Середньосибірського плоскогір'я.

Номер слайду 7

РІКИ ЄВРАЗІЇ Волга – найдовша ріка Європи (3531 км) Витік на Валдайській височині, протікає Східноєвропейською рівниною, описуючи гігантську дугу. В нижній течії перетинає Прикаспійську низовину Впадає в Каспійське море. Янцзи (Чанцзян) – найдовша і найповноводніша ріка Євразії (6300 км) Витік має у Тибетському нагір'ї, в нижній течії перетинає південну частину Великої Китайської рівнини Впадає в Східнокитайське море

Номер слайду 8

ОЗЕРА Озеро Байкал – найглибше озеро Євразії та світу (1620 м). Озеро тектонічного походження. В нього впадає багато дрібних річок, витікає велика річка Ангара. Каспійське море – найбільше озеро Євразії та світу (376 000 кв. км), залишок праокеану Тетіс. Озеро безстічне, солоне. Найбільші ріки, які впадають в Каспійське море – Волга і Урал Аральське море – приклад найбільшої екологічної катастрофи серед озер світу. Озеро майже повністю пересохло внаслідок забору води з рік Амудар'ї та Сирдар'ї на зрошення полів.

Номер слайду 9

ПРИРОДНІ ЗОНИ В Євразії представлені всі природні зони північної півкулі – від арктичних пустель до екваторіальних лісів. Арктичні пустелі Тундра і лісотундра Тайга Мішані та широколисті ліси Степи та лісостепи Пустелі та напівпустелі Твердолисті вічнозелені ліси і чагарники Мусонні ліси Савани Вологі екваторіальні ліси

Номер слайду 10

МОНУМЕНТИ НА МЕЖІ ЄВРОПИ ТА АЗІЇ

ppt
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
5487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку