Презентація до уроку "Як джури козаками ставали"

Про матеріал
Презентація до уроку "Розв'язування задач. Звичайні дроби". Мета: Удосконалити та систематизувати знання учнів з теми «Звичайні дроби», закріпити вміння розв’язування задач, вдосконалювати обчислювальні навички усної та письмової лічби. Розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, пам'ять, культуру мовлення. Сприяти вихованню працелюбності, наполегливості у досягненні мети, любові до Батьківщини. Збудити в учнів інтерес до героїчного минулого українського козацтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Єругін

Номер слайду 2

Як джури козаками ставали

Номер слайду 3

Як називається дріб, у якого чисельник менший за знаменник? 2. З яких частин складається мішане число? 3. Як додати дроби з однаковими знаменниками? 4. Чому дорівнює дріб, у якого чисельник і знаменник однакові? 5. Як мішане число перетворити у неправильний дріб? 6. Одна сота метра - це… 7. Як знайти дріб від числа?

Номер слайду 4

1. Шлях до Січі А піду я одружуся З моїм вірним другом, З славним батьком Запорозьким Та з Великим Лугом. На Хортиці у матері Буду добре жити… Т.Г.Шевченко

Номер слайду 5

О.Хортиця

Номер слайду 6

Задача 1. Хортиця – найбільший дніпровський острів. Він завширшки сягає 2 км, а в довжину має на 9 км більше. Яка довжина острова Хортиця? Острів Хортиця

Номер слайду 7

Задача 2. У 1556 році на острові Мала Хортиця було засновано фортецю, що поклала початок Запорізькій Січі. Скільки років минуло з того часу?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Особливо дошкуляли набіги на південь України загарбників, які грабували козацькі хутори. Старших людей вбивали, жінок і дівчат – у найми продавали, хлопців – у яничари віддавали. Виростаючи, кожний хлопчик мріяв стати козаком. Траплялось, що козаки визволяли бранців із неволі турецької. Часто з розорених домівок хлопчиків, які не мали ані батька, ані неньки, козаки забирали на Запорізьку Січ для навчання в школі джур козацьких.

Номер слайду 10

А було й так, що хлопчики-сироти ставали поводирями у сліпих козаків-бандуристів. Деякий час вони ходили разом. Кобзар вчив поводиря співати та на кобзі грати. Але коли хлопчикам виповнювалося 10 років, кобзарі віддавали їх до школи, просили прийняти їх у джури.

Номер слайду 11

2. Козацька наука 5 3 87 4 8 14 1 1. Знайди пропущене число:

Номер слайду 12

Знайди помилку!

Номер слайду 13

Номер слайду 14

3. Господарювання Задача 3. Посівну площу в 150 га козаки засівали пшеницею, а житом – на більше. Скільки гектарів вони засіяли житом і пшеницею разом? Задача 4. У саду росло 270 дерев – груші, яблуні і сливи. Груш було усієї кількості дерев, яблунь - решти. Скільки слив було у саду? 1)150:5·1=30(га) 2)150+30=180(га) 3)150+180=330(га) 1)270:9·4=120(д.)- груш; 2)270-120=150(д.)- решта; 3)150:5·2=60(д.)- яблунь; 4)150-60=90(д.)-слив.

Номер слайду 15

Один, два – посміхнулись, Три, чотири – повернулись, П’ять, шість – стрибнули трішки, Сім, вісім – зігнули ніжки, Дев’ять, десять – вже й багато, Відпочили козачата.

Номер слайду 16

Особливо старанно джури вивчали зброю. Чистили пістолі, вчилися стріляти і володіти шаблею, їздити на коні, веслувати, плавати та іншій премудрості, яка могла знадобитися в походах. Запорізьке військо славилося своєю високою боєздатністю і військовою майстерністю. На озброєнні Запорізького війська була вогнепальна та холодна зброя. Козаки вважалися великими майстрами артилерійської справи. Гармати Запорізького війська були переважно середнього та малого калібрів. Це забезпечувало артилерії рухливість і маневреність. Що відповідало козацькій тактиці.

Номер слайду 17

Задача 5. На Січі було 50 гармат. Артилерія – це дуже дорога зброя. Під час гуситських війн у XV столітті 1 гармата середнього калібру коштувала стільки, скільки коштувало стадо із 442 корів, а 1 постріл такої гармати коштував, як 9 корів. У скільки корів обходилися козакам 50 гармат та 1 постріл із них?

Номер слайду 18

Задача 6. Коли козацькі чайки проплили шляху і ще 24 милі, то їм залишилося проплисти всього шляху. Яка довжина всього шляху?

Номер слайду 19

5. Час змужніння Чорна хмара з-за Лиману Небо, сонце крає, Сине море звірюкою То стогне, то виє, Дніпра гирло затопило. « А ну те, хлоп’ята, На байдаки! Море грає – Ходімо погуляти!» Висипали запорожці!- Лиман човни вкрили. « Грай же, море!»- заспівали, Запінились хвилі. Кругом хвилі, як ті гори: Ні землі, ні неба. Серце мліє, а козакам Того тільки й треба. Пливуть собі та співають; Рибалка літає… А попереду отаман Веде, куди знає. Т.Г.Шевченко «Іван Підкова»

Номер слайду 20

2.Розв’язати рівняння:

Номер слайду 21

Щоб джурам козаками стати Треба тернистий шлях подолати. Ваші досягнення вже зафіксовано, В навчанні успіх гарантовано.

Номер слайду 22

ppt
Додано
19 грудня 2021
Переглядів
799
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку