Презентація до уроку " Як забезпечити сталий розвиток"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему " Як забезпечити сталий розвиток". Проблема обмеженості та вичерпності виробничих ресурсів і необхідність більш ефективного їх використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 6.2 Як забезпечити сталий розвиток

Номер слайду 2

Виробничі ресурси – все, що використовується в процесі виробництва.

Номер слайду 3

В чому ж полягає обмеженість ресурсів?Наприклад, природні ресурси часто абсолютно обмежені наявними на планеті запасами. Деякі з них неможливо відновити взагалі, наприклад, корисні копалини. Деякі ресурси відновлювані, але на це потрібен значний час і кошти. Наприклад, замість вирубаного лісу можна насадити новий,  можна побудувати новий завод. Але на це також доведеться витратити ресурси. Та більшою мірою ресурси обмежені відносно. Це означає, що порівняно з виробничими потребами їх менше і для залучення ресурсів на ваше виробництво вам доведеться  нести значні витрати. 

Номер слайду 4

Які наслідки для виробників і суспільства в цілому має обмеженість ресурсів?

Номер слайду 5

Обмеженість ресурсів вимагає вибору. Суспільство й виробники   умовах повної зайнятості ресурсів мають обирати, що саме виробляти в першу чергу. Адже за повного використання наявних ресурсів  збільшити виробництво одного товару, можна буде тільки відмовившись від виробництва чогось іншого. Окрім обмеженості ресурсів є ще одна величезна проблема, що пов’язана з розвитком виробництва: наша взаємодія з природою. Господарська діяльність фізично здійснюється в навколишньому середовищі. З природи вилучаються необхідні речовини, в природу повертаються відходи виробництва.

Номер слайду 6

Часто  в інтереси виробника не входять додаткові витрати на очисні споруди, на правильну утилізацію відходів. Отже, дуже часто інтереси суспільства щодо захисту навколишнього середовища не співпадають з прагненням окремих безвідповідальних виробників до значних  прибутків.

Номер слайду 7

Та природа сама себе не може захистити! Вона  не здатна сповістити про порушення її прав в державні органи контролю, чи подати позов до суду. В таких випадках стає важливою наша з вами небайдужість та  активна  громадянська позиція. 

Номер слайду 8

Зростаючі обсяги виробництва вже сьогодні стали загрозою для природи. Чому?Як підрахували науковці, на сучасному етапі розвитку, людство використовує таку кількість невідновлюваних природних ресурсів, що для подальшого існування в найближчому майбутньому нам потрібно близько трьох  таких планет, як наша Земля. А їх в нас не має. Саме тому вже наприкінці 20 сторіччя, спочатку науковці й громадські діячі розробили концепцію, яка отримала назву «Сталий розвиток».

Номер слайду 9

Сталий розвиток – це усвідомлення людством  того, що задоволення сучасних потреб не має наносити шкоду майбутнім поколінням. 

Номер слайду 10

А в  1992 році  ідея сталого розвитку була закріплена в  п'ятьох міжнародних  документах підписаних представниками 179 урядів. Серед них основним є  Декларація з навколишнього середовища і розвитку. Україна, як одна з учасниць теж підписала цей документ і вже підготувала Національну програму Сталого розвитку.  Головним завданням визначено  – відповідальне ставлення суспільства, кожного виробника й споживача до наслідків впливу господарської діяльності на довкілля. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

 «Як ми – як споживачі - можемо зменшити негативний вплив на природу?»Для відповіді на це питання слід проаналізувати наші щоденні справи і виробити звички, які дозволять економити воду, електроенергію, зменшити обсяги побутового сміття. Сприяти ініціативам та бізнес-проектам, які дозволяють переробляти  виробничі та побутові відходи.  Пам’ятайте, що сьогодні не донесений до сміттєвого контейнеру пластиковий стаканчик або обгортка від цукерки, вже не тільки ознака не вихованої людини, а конкретний жест байдужості й неповаги до ваших майбутніх дітей й онуків. Бережіть себе й природу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Успенський Дмитро
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
8566
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку