Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Адаптація як загальна властивість біосистем"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АДАПТАЦІЯ ЯК ЗАГАЛЬНА ВЛАСТИВІСТЬ БІОСИСТЕМ11 клас1 урок

Номер слайду 2

Знайомтеся!Основи теорії адаптації закладено канадським ученим Гансом Сельє (1936–1989). -Увів у науку поняття адаптації, -виявив фази адаптаційного процесу, -сформулював уявлення про загальний адаптаційний синдром і стрес.

Номер слайду 3

Адаптація -здатність організмів пристосовуватися до мінливих умов зовнішнього середовища.

Номер слайду 4

Прояви адаптацій на різних рівнях Клітинними адаптаціями є пристосування на рівні одноклітинних організмів або окремих клітин багатоклітинних організмів. Під дією ультрафіолетовоговипромінювання на мембрани епітеліоцитів синтезується фермент тирозиназа й утворюється меланін

Номер слайду 5

Прояви адаптацій на різних рівнях Організмовими адаптаціями є морфоанатомічні структури, фізіологічні явища або прояви поведінки організму, що сформувалися в процесі еволюції і підвищують довготривалий репродуктивний успіх організму. Це найбільш вивчена група адаптацій.

Номер слайду 6

Прояви адаптацій на різних рівнях До популяційних адаптацій належать спільне добування їжі зграєю вовків або прайдом левів, зростання в популяціях кількості самок і збільшення плодючості та кількості яєць у кладках птахів у сильно забрудненому середовищі.

Номер слайду 7

Прояви адаптацій на різних рівнях Видовими адаптаціями є шлюбні танці журавлів або турнірні бої оленів, результатом яких є добір самців й самок для успішної репродукції виду, нерест у прохідних риб, світлова комунікація у світляків

Номер слайду 8

Прояви адаптацій на різних рівнях Прикладами екосистемних адаптацій можуть бути симбіотичні відносини між видами у біогеоценозах: мікориза орхідей з базидіальними грибами, бактеріориза бульбочкових бактерій роду Rhizobium з бобовими рослинами, мутуалізм риб-клоунів з актиніями.

Номер слайду 9

Висновок. АДАПТАЦІЯ (від лат. adaptatio – пристосування) в біології –загальна властивість усіх біосистем щодо формування й розвиткунових біологічних ознак відповідно до змін умовнавколишнього середовища.r

Номер слайду 10

принцип єдності організмів і середовища існування. Сформульований К. Ф. Рульє, І. М. Сеченовим та В. І. Вернадським. Життя розвивається внаслідок постійного обміну речовинта інформації на ґрунті потоку енергії у динамічній єдності організмівй середовища мешкання

Номер слайду 11

біологічні функції адаптацій*забезпечення гомеостазу*збереження динамічної рівноваги біосистем. Отже, адаптація – загальна властивість усіх біосистем підтримуватигомеостаз і динамічну рівновагу за певних умов існування та за їх зміну процесі індивідуального та історичного розвитку.

Номер слайду 12

Класифікація адаптацій. Структурні адаптації – це ознаки будови й форми тіла організму, що допомагають йому виживати в природних умовах.

Номер слайду 13

Класифікація адаптацій. Фізіологічні адаптації – це особливості процесів життєдіяльності за конкретних умов існування.

Номер слайду 14

Класифікація адаптацій. Етологічні адаптації – це видозміни поведінкових реакцій організму у відповідь на зміни в навколишньому середовищі.

Номер слайду 15

Класифікація адаптацій. Онтогенетичні адаптації виникають упродовж індивідуального розвитку, мають неспадковий і короткочасний характер та забезпечують реалізацію норми реакції ознак за конкретних умов існування.

Номер слайду 16

Класифікація адаптацій. Філогенетичні адаптації формуються в процесі еволюції під дією природного добору, мають спадковий довготривалий характер і пов’язані з перетворенням норми реакції ознак (мімікрія, маскування, застережне або захисне забарвлення). Мімікрія -властивість деяких організмів імітувати зовнішній вигляд або інші ознаки інших непов'язаних організмів або неживих об'єктів.

Номер слайду 17

Домашнє завдання§ 1; стор. 6-7 (виконати самостійну роботу та вправу на зіставлення письмово; ознайомитись з цікавою інформацією, відповідати на питання усно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2020
Переглядів
2004
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку