Презентація до уроку з біології на тему "Сечовидільна система. Хвороби та гігієна сечовидільної системи"

Про матеріал
Презентація до вищезазначеної теми. Містить схеми з рисунками для простого розуміння учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сечовидільна система

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Нирки Це життєво важливий парний орган людини, що розташований в заочеревинному просторі. Основна його функція виведення продуктів життєдіяльності шляхом фільтрації крові. Також нирки беруть участь в регуляції водно-сольового балансу, кров'яного тиску, кровоутворення, кальцієвому обміні тощо.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Утворення сечіНефрон – структурно-функціональна одиниця нирки. У кожній нирці нараховується близько двох мільйонів нефронів. Нефрон — це епітеліальна структура, яка являє собою систему звивистих і прямих канальців, що сліпо починаються капсулою від судинного клубочка кожного ниркового тільця, та впадає у збірну трубочку.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Сеча -рідкий побічний продукт обміну речовин у людини і в багатьох тварин. Сеча надходить з нирок через сечоводи до сечового міхура. Процес видалення сечі із організму здійснюється через сечовипускний канал і називається сечовипусканням. У процесі клітинного метаболізму генерується багато продуктів життєдіяльності, багатих на азот, від яких потрібно очищати кров, зокрема сечовина, сечова кислота і креатинін. Ці побічні продукти виводяться з організму під час сечовиділення, що є основним методом виведення з організму водорозчинних хімічних речовин. Клінічний аналіз сечі може виявити порушення азотистого обміну організму людини.

Номер слайду 9

Сеча утворюється завдяки 2 процесам, за рахунок яких розрізняють 2 її типи: Первинна сеча: Вода. СоліАмінокислоти. Білки Жири. Вуглеводи. Вітаміни. Сечова кислота. Сеча. Вторинна сеча: Сечова кислота. Сеча. Вода. Солі

Номер слайду 10

Зміни, які спричиняє АДГ в епітелії звивистого канальця і збірній трубці{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Концентрація солей у кровіАДГЕпітелій. Сеча. Підвищується. Виділяється. Проникний. Концентрована. Знижується. Не виділяється. Не проникний. Не концентрована

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Фільтрація - (утворення первинної сечі) – це проходження води та розчинених у ній речовин із капілярів клубочка в капсулу нирки під дією різниці тиску з обох боків мембрани. Фільтрація в клубочках відбувається завдяки високому тиску в їхніх капілярах, що дорівнює 60 – 70 мм рт. ст. У результаті утворюється первинна сеча, яка містить продукти розпаду (сечовину, сечову кислоту та ін.) і всі речовини плазми крові, крім білків. За добу утворюється 150 – 180 л первинної сечі.

Номер слайду 15

Реабсорбція (утворення вторинної сечі) – зворотне всмоктування деяких речовин із первинної сечі. Первинна сеча з капсули надходить у ниркові канальці, де й відбувається реабсорбція. У кров знову всмоктуються вода, глюкоза, амінокислоти, вітаміни, солі. Первинна сеча в ході реабсорбції сильно концентрується, й у результаті утворюється 1,5 – 1,8 л вторинної сечі.

Номер слайду 16

Захворювання сечовидільної системи. Пієлонефрит. Гломерулонефрит. Камені в нирках. Уретит. Цистит

Номер слайду 17

Пієлонефрит. Здорова нирка. Нирка уражена пієлонефритом

Номер слайду 18

Пієлонефрит — неспецифічне бактеріальне захворювання нирок, що уражає паренхіму нирок, переважно інтерстиціальну тканину, лоханку та чашечки. Може бути одно- та двостороннім, за клінічним перебігом — первинним або вторинним. Первинний пієлонефрит — необструктивний, тобто, немає процесів, що порушують відтік сечі. Вторинний пієлонефрит виникає там, де є порушення відтоку сечі, а саме: природжені аномалії, подвоєння нирок, конкременти, нефроптоз.

Номер слайду 19

Симптомами є часте і хворобливе сечовипускання, підвищення температури тіла, біль у попереку, сонливість, нездужання

Номер слайду 20

Гломерулонефрит

Номер слайду 21

Гломерулонефрит— збірна назва захворювань нирок (зазвичай обох), що характеризуються ураженням ниркових клубочків.

Номер слайду 22

Камені в нирках

Номер слайду 23

Сечокам'яна хвороба— захворювання, яке виникає внаслідок утворення каменів (конкрементів) у органах сечовидільної системи. Найчастішою формою сечокам'яної хвороби є нирковокам'яна хвороба, що проявляється відкладанням конкрементів у нирках. Звідти вони можуть потрапляти до сечоводів і залишатися там або проходити надалі до сечового міхура і по уретрі назовні. Просування каменю з нирок до уретри може призводити до відчуття болю, розвитку ниркової кольки. У деяких випадках утворення конкрементів може первинно відбуватися у сечовому міхурі, що призводить до його подразнення і подальшого запалення (цистит).

Номер слайду 24

Уретрит. Уретрит — запалення слизової оболонки сечовипускного каналу.

Номер слайду 25

Цистит. Збудниками циститу найчастіше є — кишкова паличка, стафілококи та стрептококи. Хвороба виникає внаслідок потрапляння у сечовий міхур інфекції. Збудники можуть потрапляти у сечовий міхур "зверху" (нирки, сечоводи), "знизу" (зовнішні статеві органи, уретра), та вкрай рідко - іншими шляхами (кров, лімфа, травматичне ушкодження).

Номер слайду 26

Як знизити ризик захворювань органів виділення.1. Дотримуватись правил особистої гігієни.2. Вести здоровий спосіб життя, загартовувати організм.3. Не вживати алкоголь, наркотики.4. Лікарські засоби приймати лише за призначенням лікаря.5. Раціонально і збалансовано харчуватись.6. Своєчасно лікувати зуби, ангіну.7. Уникати переохолодження організму і застуди.8. Не перевтомлюватись, дотримуватись режиму праці, відпочинку і сну.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
10075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку