Презентація до уроку з біології у 6 класі " Будова клітини на електронно-мікроскопічному рівні

Про матеріал
Мета: розкрити особливості будови клітини рослини на електронно — мікроскопічному рівні; з’ясувати функції компонентів клітини; підвести учнів до висновку, що клітина — цілісна система; удосконалювати вміння виготовляти мікропрепарати, спостерігати, аналізувати; розвивати вміння застосовувати теоретичні знання на практиці; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кросворд навпаки Сформулюйте запитання до термінів у кросворді Костюченко С.П. 2 3 д т з у е б р 4 у 5 1 м і к р о с к о п а к б л у є о л к я т р и в Сформулюйте запитання до термінів у кросворді Кросворд навпаки

Номер слайду 2

Установіть послідовність виготовлення мікропрепарату А Покласти шматочок луски цибулини на предметне скло Б накрити покривним скельцем скельцем В піпеткою нанести 1 — 2 краплі води на предметне скло Г за допомою пінцета зняти шматочок шкірки соковитої луски цибулі Увага: правильна відповідь! В Г А Б

Номер слайду 3

Костюченко С.П.

Номер слайду 4

Лабораторне дослідження 1. Будова клітини листка елодеї. Костюченко С.П.

Номер слайду 5

1. Приготуйте препарати клітин листка елодеї. Для цього візьміть гілку елодеї у склянку з водою і підігрійте на водяній бані до температури 37°С — 40°С. 2. Відділіть листок від стебла, покладіть його в краплину води на предметне скло і накрийте покривним скельцем. 3. Розгляньте препарат під мікроскопом. Знайдіть оболонку, цитоплазму, ядро, пластиди. Костюченко С.П.

Номер слайду 6

оболонка Цитолазматична мембрана Зелені пластиди - хлоропласти Будова клітин елодеї

Номер слайду 7

Пластиди – органели, що наявні лише в рослинних клітинах. Вони є трьох типів: хлоропласти – зеленого кольору, завдяки наявності хлорофілу; хромопласти – різнобарвні – червоні, жовті, помаранчеві… лейкопласти – безбарвні. хромопласти хлоропласти лейкопласти Костюченко С.П.

Номер слайду 8

Будова рослинної клітини Клітинна оболонка вакуоль Цитоплазматична мембрана лізосоми цитоплазма хлоропласти ЕПС Апарат Гольджі мітохондрії ядро ядерце Костюченко С.П.

Номер слайду 9

ОБОЛОНКА ЕПС ХЛОРОПЛАСТИ ПЛАЗМАТИЧНА МЕМБРАНА ХРОМОПЛАСТИ МІТОХОНДРІЯ ВАКУОЛЬ ПОРИ ЯДРО КОМПЛЕКС ГОЛЬДЖ ЛІЗОСОМИ ВКЛЮЧЕННЯ БУДОВА РОСЛИННОЇ КЛІТИНИ

Номер слайду 10

Біологічний диктант «так» - «ні». Якщо “ так” - плескайте в долоні 1.Кожна клітина вкрита плазматичною мембраною. 2.Цитоплазма як внутрішнє середовище об’єднує в єдине ціле всі клітинні структури. 3.Вакуолі містять клітинний сік. 4.Внутрішній вміст клітини називається целюлозою. 5.Процеси перетворення енергії в клітині властиві а. Гольджі. 6.У хлоропластах наявний хлорофіл. 7.Хромопласти зеленого забарвлення. 8.У лейкопластах запасаються поживні речовини. 9.У клітинах наявний клітинний скелет. 10.Не всі структури клітини є постійними, є також непостійні.

Номер слайду 11

Назви структурні елементи клітини 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Номер слайду 12

Ми чуємо часто: “Клітина жива!” А як же вона промовляє слова? Як ходить в крамниці, в кіно, в магазин? Чому для клітини шкідливий бензин? Тепер я вже знаю: рослина – це дім, де мешкає разом багато клітин. І кожна клітина в рослині жива, І в кожній клітині ядро - голова. Не треба клітинам ходить в магазин Їх функція – створювати їжу самим. І зайві розмови усі ці слова Як є всі умови – клітина жива!

Номер слайду 13

ppt
Додано
15 червня 2021
Переглядів
9867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку