Стаття "Вплив харчових добавок на організм людини"

Про матеріал
Харчові добавки – це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. Створені речовини, що містяться в харчових продуктах, здатні чинити на організм не тільки пряму, а й побічну дію.
Перегляд файлу

Вплив харчових добавок на організм людини

 

Харчові добавки – корисні та шкідливі, класифікація і вплив на організм  людини!           Сучасний процес виробництва продуктів харчування без використання харчових добавок майже не можливо уявити. Робиться це не тільки з підступною метою здешевити продукт, зробити його привабливим для покупця. Деякі харчові добавки мають і корисні властивості, наприклад, попереджують псування продуктів харчування, покращують їх смак та вигляд, не завдаючи при цьому шкоди.

Харчові добавки – це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок. Добавки робляться мікробіологами та хіміками, потім тестуються протягом декількох місяців або, навіть і роками,. Якщо тести успішно пройдені, то контролююча організація країни, де була розроблена добавка, рекомендує її до широкого застосування.

Не таємниця, що в харчовій промисловості не залишилося жодної галузі, де б не застосовувались ці добавки.

В Україні є заборонені такі хімічні добавки, як Е-121 – барвник червоний цитрусовий; Е-123 – аларент; Е-240 – консервант-фармальдегід; баромат калію– Е-924а; баромат кальцію – Е924.

Проект "Вплив харчових добавок на здоров'я людини" | Обучонок -  дослідницькі роботи і проекти учнів УкраїниЯкі ж функції виконують харчові добавки? Вони:

  • регулюють вологість продуктів;
  • подрібнюють;
  • розпушують;
  • емульгують;
  • ущільнюють;
  • відбілюють;
  • глазурують;
  • окислюють;
  • охолоджують;
  • консервують, тощо.

Створені речовини, що містяться в харчових продуктах, здатні чинити на організм не тільки пряму, а й побічну дію.

При систематичному виживанні продуктів з такими добавками людина буде відчувати постійну нестачу того чи іншого необхідного елементу. А це в свою чергу позначиться на життєдіяльність і емоційній сфері підлітків. Не можна виключати і можливість алергенної дії чужорідних речовин їжі.

Реакція організму людини на харчові добавки є виключно індивідуальною. Хтось сприймає ту чи інші харчову добавку абсолютно спокійно, а хтось має на неї алергію, і навіть знає про негативний вплив на організм, але розібратися у кодах Е-добавках часом зовсім непросто. Є добавки, котрі вважаються безпечними згідно із розпорядженням вищих інстанцій, проте у далеких людей вони можуть викликати приступи астми або аритмію. Для таких людей важливо знати, що саме приховується за кодом, що дасть можливість передачі реакцію організму на ту чи іншу харчову добавку.

Багато хто вважає, що буквально всі харчові добавки – це хімія, і тому вони, безперечно, є шкідливими. Однак насправді Е-добавки застосовуються для забезпечення відповідності санітарно-гігієнічних норм у харчовій промисловості, затвердженим регулюючим інстанція. Частина добавок є дійсно шкідливою (нітрит натрію для ковбас), але на практиці вони не є забороненими, оскільки це найменше зло, що дає можливість забезпечити товарний вигляд продукту і, відповідно, об’єм продаж (досить порівняння червоного кольору магазинної ковбаси із чорно-коричневим кольором домашньої). Інші добавки вважають досить безпечними (молочна кислота, лимонна кислота, сахароза та ін..). Однак,  варто розуміти, що спосіб синтезу тих чи інших добавок у різних країнах є різними, тому рівень їх безпечності, також є різними. Наприклад, синтетичні оцтова і лимонна кислоти, отримані мікробіологічним способом, можуть мати домішки важких металів, вміст котрих у різних країнах нормується по різному.

Технічний прогрес у харчовій та переробній областях у світі базується на досягненнях науки, у тому числі, науки про харчування, і пов'язаний із новими технологічними можливостями, що з’явилися та продовжують з’являтись внаслідок досягнень та техніки. Великий вплив на нього має погіршення стану екології, жорстка конкуренція продуктів не тільки до вдосконалення технології отримання традиційних продуктів харчування, а й створення нового покоління цих самих продуктів, що відповідають вимогам та релігіям сьогодення. Це продукти харчування зі збалансованим складом, низькою калорійністю, пониженим вмістом цукру та жирів, спеціального функціонального призначення, а також, продукти швидкого приготування та тривалого терміну зберігання, створення продуктів харчування, що відповідають цим вимогам, у наш час є неможливим без застосування харчових добавок. Також, вони відіграють велику роль для технологій традиційних продуктів харчування майбутнього. Тому боятися букви Е на етикетці продукту не варто, потрібно просто ставитися до харчових добавок з розумом.

Індекс Е спеціалісти асоціюють зі словом Європа, так і зі словами essber, edible, що у перекладі із німецької та англійської мов означає їстівний. Індекс Е у поєднанні з тризначними номерами є синонімом складної назви конкретної сполуки, що є харчовою добавкою.

Надання певній речовині статусу Е-добавки та тризначного ідентифікаційного номеру з індексом Е має таке чітке тлумачення, яке передбачає, що:

  • одна хімічна речовина є перевіреною на безпечність;
  • речовина може бути застосована/рекомендована у межах її встановленої безпечності та технологічної необхідності при умові, що зростання добавки не введе споживача в оману відносно типу та складу продукту, до якого входить харчова добавка;
  • для речовини встановлено критерії чистоти, обов’язкові для забезпечення певного рівня якості продуктів харчування;

У сучасних людей існує  проблема зловживання сухими харчовими продуктами,які містять хімічні смакові добавки. Сьогодні надмірне вживання сухих продуктів стає нормою для нас. Правильне харчування відіграє виняткову роль у формуванні тіла та поведінки людини. Характер харчування впливає на ріст, фізичний і нервово-психічний розвиток людини, особливо в дитячому та підлітковому віці. Регулярне повноцінне харчування є особливо необхідним чинником для забезпечення нормального кровотворення, зору, статевого розвитку, підтримання нормального стану шкірних покривів. Здорове харчування визначає і ступінь захисної функції організму, підвищує стійкість дітей до інфекцій, до агресивного впливу зовнішнього середовища.

Насправді, багато Е-добавок є природного походження. Наприклад, Е-330 не що інше, як лимонна кислота, що є у всіх цитрусових, Е-160-а – каротин, що міститься в томатах, а популярний Е-101 – вітамін В2 рибофлавін.

Якщо всебічно інформувати населення про вплив харчових добавок на здоров’я, то зросте мотивація людей до вживання натуральних продуктів харчування, очікується зниження алергічних захворювань, і поліпшення показників здоров’я населення. 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
25 червня 2021
Переглядів
2936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку