Презентація до уроку з фізики 9 клас на тему "Виникнення та поширення механічних хвиль. Фізичні величини, які характеризують хвилі."

Про матеріал

Дана презентація використовується вчителем при вивченні теми "Виникнення та поширення механічних хвиль. Фізичні величини, які характеризують хвилі." Вона допоможе учням краще засвоїти даний матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виникнення та поширення механічних хвиль. Фізичні величини, які характеризують хвилі. Виконала вчитель фізики Шполянського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей” Браславська Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Очікувані результати Учні повинні давати означення механічної хвилі,усвідомлювати як виникає механічна хвиля, пояснювати, як поширюється хвиля в пружному середовищі, розрізняти поперечні і поздовжні хвилі, знати фізичні величини, які характеризують коливання.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань та вмінь 1. Які фізичні величини характеризують коливання?2. Як створити коливання?

Номер слайду 4

Вивчення нового матеріалу 1. Механічна хвиля. 2. Види хвиль. 3. Властивості хвиль. 4. Основні величини, які характеризують хвилі.

Номер слайду 5

Механічною хвилею називають поширення коливань у пружному середовищі з плином часу. Для утворення й існування механічної хвилі необхідно: - наявність джерела, тобто тіла , що коливається; - наявність пружного середовища, що передає взаємодію частинок середовища між собою.

Номер слайду 6

Поздовжніми називають хвилі, коливання частинок у яких відбувається вздовж напрямку поширення хвилі. Поздовжні хвилі поширюються в твердих тілах, рідинах, газах.

Номер слайду 7

Поперечними називають хвилі, коливання частинок у яких відбувається перпендикулярно до напрямку поширення хвилі. Поперечні хвилі поширюються тільки в твердих тілах.

Номер слайду 8

Основні властивості хвиль  хвилі поширюються в середовищі зі скінченною швидкістю;частота коливань кожної частини середовища дорівнює частоті коливань джерела хвилі;механічні хвилі не можуть поширюватись у вакуумі;хвильовий рух не супроводжується перенесенням речовини;- під час поширення хвилі відбувається перенесення енергії.

Номер слайду 9

Величини, які характеризують коливиння. Частота коливань – кількість за одиницю часу. ν=N/t ν=[Гц]Період коливань – час одного коливання. Т=t/N Т=[с] Амплітуда – максимальна відстань, на яку відхиляється точка від положення рівноваги. [А]=м Довжина хвилі – відстань, на яку поширюється хвиля за час, що дорівнює періоду. λ=υТ [λ]= м

Номер слайду 10

Формула хвилі  υ=λν υ – швидкість поширення хвилі λ – довжина хвилі ν – частота хвилі

Номер слайду 11

Закріплення нових знань і вмінь  1. Поперечними хвилями можуть бути: А звукові хвилі в повітрі В хвилі в натягнутому шнурі Б звукові хвилі в товщі води Г хвилі стиснення та розрідження

Номер слайду 12

2. Відстань між найближчими гребенями морських хвиль дорівнює 4 м, а швидкість хвилі – 6 м/с. Частота хвиль становить: А 0,67 Гц Б 1,5 Гц В 3 Гц Г 24 Гц 3. Чому в твердих тілах можуть поширюватися як поперечні, так і поздовжні хвилі? 4. Підводний човен сплив на відстані 100 м відберега,викликавши хвилі на поверхні води. Хвилі дійшли до берега за 20 с, причому за наступні 15 с було 30 сплесків хвиль об берег. Яка відстань між гребенями сусідніх хвиль?

Номер слайду 13

Рефлексія1. Поясніть механізм утворення пружних механічних хвиль.2. Чим відрізняються поперечні й поздовжні хвилі?3. Що називається довжиною хвилі?4. Від чого залежить швидкість поширення хвилі в пружному середовищі?

Номер слайду 14

Домашнє завдання Опрацювати § 17, виконати вправа 17 завдання № 5;7.

Номер слайду 15

Використана література. Підручник фізика 9 клас за редакцією В. Г. Бар’яхтара, С. О. Довгого. Підручник фізика 9 клас за редакцією Т. М. Засєкіна, Д. О. Засєкін. Збірник задач з фізики 9 клас І. М. Гельфгат, І. Ю. Ненашев

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
19 січня 2018
Переглядів
10775
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку