Презентація до уроку з хімії для 10 - го класу "Карбонатна кислота. Карбонати і гідрогенкарбонати"

Про матеріал

Дана робота - це мультимедійний супровід заняття на тему "Карбонатна кислота. Карбонати і гідрогенкарбонати". Презентація містить цікаві матеріали про поширеність карбонатної кислоти та її солей у природі, способи їх добування, властивості, галузі застосування. Презентація допоможе провести заняття на тему "Карбонатна кислота. Карбонати і гідрогенкарбонати".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДО УРОКУ НА ТЕМУ:«КАРБОНАТНА КИСЛОТА. КАРБОНАТИ І ГІДРОГЕНКАРБОНАТИ»

Номер слайду 2

ХТО ШВИДШЕ?

Номер слайду 3

1. Які речовини називають кислотними оксидами?2. Які речовини називають індикаторами? 3. Що собою являють кислоти з точки зору електролітичної дисоціації? 4. Що таке основність кислоти? 5. Які кислоти називають оксигеновміс –ними?6. Як змінюється забарвлення індикато – рів у розчинах кислот?

Номер слайду 4

РОЗСИПАНІ КИСЛОТИ(серед запропонованих речовин виберіть кислоти)H2 CO3 HCl Fe. OZn. OKOH HNO3 KNO3 CO2 KCl

Номер слайду 5

Кислоти – це складні речовини, що складаються з атомів Гідрогену, здатних заміщуватися на атоми металів, та кислотних залишків.

Номер слайду 6

Відгадайте елемент, що утворює кислоту{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Формула. Назва. HCl. HNO3 СО2 H2 SO4 Н2 СО3 H3 PO4 Нітратнакислотаакшлдж. Карбон (IV)оксиденарти. Хлориднакислотарвцймс. Ортофосфа– на кислотоагщзб. Сульфатнакислотаупсокв. Карбонатнакислотаяфктню. Карбон

Номер слайду 7

Сьогодні ми будемо вивчати кислоту, яка містить у своєму складі атоми Карбону – карбонатну кислоту.

Номер слайду 8

ПРОБЛЕМА1. Чому під час відкривання пляшки з мінеральною водою ми спостерігаємо, як вуглекислий газ у вигляді бульбашок виходить з води? 2. Чому карбонатна кислота – найпоширеніша кислота у природі?Ось ті запитання, на які ми повинні знайти відповіді сьогодні на уроці.

Номер слайду 9

Чи потрібна нам карбонатна кислота та її солі?

Номер слайду 10

КАРБОНАТНА КИСЛОТА. КАРБОНАТИ І ГІДРОГЕНКАРБОНАТИ

Номер слайду 11

МЕТА ЗАНЯТТЯ:познайомитися з поширенням карбонатної кислоти та її солей у природі;вивчити властивості карбонатної кислоти;з’ясувати практичне значення карбонатної кислоти та її солей в народному господарстві та житті людини.

Номер слайду 12

ДЕВІЗ ЗАНЯТТЯ«Сила в наших знаннях. Просто знати - це не все. Знання потрібно використовувати» Й. Гете

Номер слайду 13

ПЛАН ЗАНЯТТЯ1. Будова молекули карбонатної кислоти2. Добування карбонатної кислоти3. Властивості карбонатної кислоти4. Солі карбонатної кислоти5. Застосування карбонатної кислоти та її солей

Номер слайду 14

БУДОВА МОЛЕКУЛИМолекула карбонатної кислоти має плоску будову. Ступінь окиснення Карбону в карбонатній кислоті дорівнює + 4, його валентність – ІV. H2 CO3

Номер слайду 15

Центральний атом Карбону перебуває в стані sp²- гібридизації.

Номер слайду 16

ДОБУВАННЯ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИ1. Взаємодія карбон (IV) оксиду з водою.2. Взаємодія солей карбонатної кислоти із більш сильними кислотами.

Номер слайду 17

ДОБУВАННЯ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИКарбонатна кислота утворюється при розчиненні у воді карбон (IV) оксиду. При цьому в хімічну реакцію вступає лише близько 1% розчиненого газу, а решта його залишається у вигляді молекул CO2.

Номер слайду 18

Це дуже нестійка кислота, на повітрі вона легко розкладається на карбон (IV) оксид і воду, що є оборотною реакцією. Вміст карбонатної кислоти в розчині збільшується при зниженні температури розчину та збільшенні тиску вуглекислого газу.

Номер слайду 19

ВІДПОВІДЬ НА ПРОБЛЕМНЕ ЗАПИТАННЯ (1)Газовану воду під тиском насичують вуглекислим газом. Коли пляшку відкривають, тиск усередині її зменшується і вуглекислий газ у вигляді бульбашок виходить з води, тобто відбувається реакція: Н2 СО3 ↔Н2 О+СО2.

Номер слайду 20

ПОШИРЕНІСТЬ У ПРИРОДІ

Номер слайду 21

ВІДПОВІДЬ НА ПРОБЛЕМНЕ ЗАПИТАННЯ (2)Карбонатна кислота – найпоширеніша у природі, тому що вона утворюється в результаті взаємодії СО2 з водою ( вода займає ¾ поверхні Землі, а СО2 - обов’язковий компонент атмосфери).

Номер слайду 22

Карбонатна кислота в організмі людини. Для плазми крові найважливіша буферна система - це карбонатна (вона складається з гідрогенкарбонату натрію Na. HCO3 і карбонатної кислоти H2 CO3). Карбонатна буферна система приймає участь у регулюванні кислотності крові.

Номер слайду 23

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІЕлектролітична дисоціація. Взаємодія з активними металами в момент утворення. Взаємодія з оксидами металів. Взаємодія з основами. Взаємодія з амоніаком

Номер слайду 24

СОЛІ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Кислота. Кислотний залишок. Характер соліСклад солі, назва. Приклад. Н2 СО3− НСО3кисла. Me(HCO3)угідрогенкарбо -нати. Na. HCO3 – натрій гідрогенкарбо -нат. Ca(HCO3)2 – кальцій гідрогенкабонат= СО3середня. Мех(СО3)yкарбонати. Na2 CO3 – натрій карбонат. Ca. CO3 – кальцій карбонат

Номер слайду 25

Тривіальні назви деяких солей. Na2 CO3 — кальцинована сода;Na. НCO3 — питна сода;Na2 CO3*10 H2 O — кристалічна сода;K2 CO3 — поташ;Ca. CO3 — крейда, мармур, вапняк.

Номер слайду 26

КАРБОНАТНІ МІНЕРАЛИСередні солі карбонатної кислоти досить поширені у природі. Серед них є численні мінерали. У природі найпоширеніші карбонати – кальцит (Са. СО3 ) та доломіт (Са. СО3 × Mg. СО3 ).

Номер слайду 27

ПОШИРЕНІСТЬ У ПРИРОДІ99,82 % Карбону земної кори міститься в осадових породах у вигляді кальцій карбонату, що відіграє роль у кругообігу Карбону в природі.

Номер слайду 28

НАЙПОШИРЕНІШІ КАРБОНАТИкальцит. Кальцит (Са. СО3 ) Доломіт (Са. СО3 × Mg. СО3 )

Номер слайду 29

Кальцій карбонат Са. СО3 (кальцит) знаходиться в природі в – основному у вигляді вапняку, крейди та мармуру. вапняк. Вапняк. Крейда. Мармур

Номер слайду 30

Са. СО3 входить до складу черепашок, коралів, перлів, яєчної шкаралупи, кісток, дентину.

Номер слайду 31

КАЛЬЦІЙ КАРБОНАТ І ЖИВІ ОРГАНІЗМИДеякі молюски відкладають кальцій карбонат не тільки для будівлі мушлі, але і навколо сторонніх тіл, які випадково потрапляють усередину мушлі у вигляді перлин.

Номер слайду 32

В організмі людини може протікати процес, схожий на утворення перлин. Так при туберкульозі відбувається вапнування місця захворювання.

Номер слайду 33

При деяких захворюваннях серця тканини навколо нього також вапнуються, утворюючи панцир.

Номер слайду 34

КАРБОНАТНІ МІНЕРАЛИСмітсоніт Zn. CO3 Родохрозит Mn. CO3

Номер слайду 35

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СОЛЕЙ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИ1. Взаємодія з кислотами 2. Взаємодія із солями3. Взаємодія із лугами (гідрогенкарбонати)4. Взаємодія з кислотними та амфотерними оксидами5. Термічний розклад

Номер слайду 36

ЗАПАМ‘ЯТАЙТЕДля розпізнавання карбонатів (і гідрогенкарбонатів) використовують сильні кислоти. Під час їх дії відбувається характерне «закипання» внаслідок бурхливого виділення вуглекислого газу (СО2). rrrrr

Номер слайду 37

ПІННИЙ ВОГНЕГАСНИКНа взаємодії карбонатів із сульфатною кислотою з утворенням вуглекислого газу і води базується робота пінного вогнегасника, який використовують для пожежогасіння.

Номер слайду 38

H2 SO4 + 2 Na. НCO3 = Na2 SO4 + +2 CO2↑ + 2 H2 O.

Номер слайду 39

ВЗАЄМОПЕРЕТВОРЕННЯ КАРБОНАТІВ ТА ГІДРОГЕНКАРБОНАТІВПеретворення нерозчинних карбонатів на розчинні гідрогенкарбонати призводить до вимивання карбонатів із земної кори, внаслідок чого утворюються порожнини — печери.

Номер слайду 40

Якщо заглянути усередину чайника, у якому кип’ятять воду, на стінках можна побачити жовто – коричневий шорсткий наліт – накип. Звідки він береться?

Номер слайду 41

ВІДПОВІДЬУ водопровідній воді завжди присутні гідрогенкарбонати кальцію та магнію. Коли воду нагрівають, відбуваються реакції: Ca(HCO3)2 = Ca. CO3↓ + CO2↑ + H2 O;Mg(HCO3)2 = Mg. CO3↓ + CO2↑ + H2 O.

Номер слайду 42

ПРОБЛЕМАЯК ПОЗБУТИСЯ ВІД НАКИПУ В ЧАЙНИКУ?Відповідь: необхідно залити в чайник розчин лимонної або оцтової кислоти.

Номер слайду 43

Середні солі, виділяючись із води, нерідко утворюють у вапнякових печерах карбонатні «бурульки» - сталактити – і баштоподібні нарости – сталагміти.

Номер слайду 44

КАРБОНАТИ В ХУДОЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ

Номер слайду 45

У творі Хаггарда «Клеопатра» описується властивість карбонатів розчинятися у кислотах.

Номер слайду 46

А у творі Буссенара «Викрадачі діамантів» описана властивість солей карбонатів розкладатися при нагріванні. Ca. CO 3 = CO 2 + Ca. O

Номер слайду 47

ЗАСТОСУВАННЯ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИВ біохімії карбонатна кислота використовується для дослідження ходу ферментативних реакцій, що протікають із зміною р. Н розчину.

Номер слайду 48

ЗАСТОСУВАННЯ СОЛЕЙ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИ

Номер слайду 49

Na2 CO3 (кальцинована сода) застосовується у виробництві скла, мила, паперу, у побуті як миючий засіб, у нафтовій промисловості.

Номер слайду 50

Na. HCO3 (питна сода) застосовується у кондитерській справі, для виготовлення штучних мінеральних вод, у вогнегасниках, у медицині, у фотосправі.

Номер слайду 51

K2 CO3 (поташ) використовується у виробництві мила, скла, як калійне добриво.

Номер слайду 52

NH4 HCO3 застосовується у кондитерській промисловості, для фарбування тканин, у медицині.

Номер слайду 53

Вапняк використовується як флюс у металургії. При виробництві вапна і цементу вапняк — головний компонент.

Номер слайду 54

Вапняк використовують також в хімічній і харчовій промисловості — як допоміжний матеріал у виробництві соди, карбіду кальцію, мінеральних добрив,скла,цукру,паперу.

Номер слайду 55

Вапняк застосовують при очищенні нафтопродуктів, сухій перегонці вугілля, у виготовленні фарб, мастил, гуми, пластмас, мила, ліків, мінеральної вати, для очищення тканин і обробки шкіри.

Номер слайду 56

Вапняк використовують для вапнування ґрунтів з метою зниження їх кислотності.

Номер слайду 57

Мелена крейда використовується для побілки приміщень, виготовлення замазок, зубних паст і порошків, як наповнювач для ґумових сумішей, паперу, лінолеуму.

Номер слайду 58

Мармур використовують у будівництві як облицювальний матеріал, а також для виготовлення скульптур.

Номер слайду 59

Доломіт використовується як вогнетривкий матеріал, флюс в металургії, у виробництві скла, як засіб боротьби з комахами, виготовлення доломітових плит, доломітового борошна для розкислення ґрунтів.

Номер слайду 60

Номер слайду 61

1. Серед переліку речовин виберіть формули питної і  кальцинованої соди: Na2 CO3, Na. HCO3, Na2 CO3 •10 H2 O, Ca. CO3, K2 CO3. Na2 CO3 Na. HCO3

Номер слайду 62

2. Вкажіть загальну назву солей карбонатної кислоти:а) хлориди;б) карбонати;в) селітри;г) силікати. Карбонати

Номер слайду 63

3. Яку роль виконує сода при випіканні тіста?Сода відіграє роль розпушувача тіста. Вуглекислий газ, який виділяється, піднімає тісто.

Номер слайду 64

4. Поясніть, чому карбонатами, як і лугами, можна користуватися для нейтралізації кислот?Між карбонатами та лугами відбувається реакція, що супроводжується утворенням солей, вуглекислого газу і води.

Номер слайду 65

4. Як обчистити яйце, не розбиваючи його? Необхідно обробити яйце розведеним розчином оцтової або хлоридної кислоти.

Номер слайду 66

Чому питну соду для полоскання горла необхідно розчиняти у теплій воді, а не в киплячій?Тому що при нагріванні до 100 градусів гідрогенкарбонати перетворюються на карбонати з виділенням вуглекислого газу.

Номер слайду 67

З якими із речовин реагує карбонатна кислота ?

Номер слайду 68

Чи потрібна нам карбонатна кислота та її солі?

Номер слайду 69

ЗАКІНЧИ РЕЧЕННЯ— На сьогоднішньому занятті для мене найважливішим відкриттям було…—Заняття важливе, тому що…— Мені сподобалося…— Від наступного заняття я чекаю…

Номер слайду 70

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯП. П. Попель, Л. С. Крикля Хімія Підручник 10 клас §13, вправа №127.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шпильова Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
26 січня 2018
Переглядів
10239
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку