Презентація до уроку з історії України у 8 класі за темою: "Практичне заняття «Руїна»: причини і наслідки"

Про матеріал

Презентація до уроку з історії України у 8 класі за темою: "Практичне заняття «Руїна»: причини і наслідки". Презентація ілюструє навчальний матеріал, що розглядається під час уроку, інформація структурована, подається логічно, послідовно, чіткими та стислими фрагментами, створюються умови для кращого засвоєння учнями історичної інформації та формування уміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття «Руїна»: причини і наслідки Історія України 8 клас Розділ 4. Українські землі наприкінці 50-х років XVII – на початку XVIII ст.

Номер слайду 2

Очікувані результати застосовувати та пояснювати на прикладах поняття «Руїна»; називати хронологічні межі доби «Руїни»; визначати причини та наслідки доби «Руїни».

Номер слайду 3

Запитання до перегляду відеоматеріалу 1. Які події розгорнулися на території України після смерті Б. Хмельницького? 2. Які внутрішні українські сили вступили в суперечку? 3. Які зовнішні сили активно втручалися у внутрішні справи Ггетьманщини? 4. Які події започаткували добу «Руїни» на українських землях?

Номер слайду 4

Проблемне питання Якими були причини та наслідки «Руїни»?

Номер слайду 5

«Руїна» – період в історії українських земель другої половини XVII ст. Термін був запроваджений істориком Миколою Костомаровим для характеристики періоду в історії Української козацької держави другої половини XVII ст. Хронологічні межі доби «Руїни» – Територія, яку охоплювала доба «Руїни» – Зміст доби «Руїни» –

Номер слайду 6

Серед українських істориків є різні думки щодо хронологічних меж доби «Руїни». Яка з них вам здається більш доцільною? Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 7

1. Доба «Руїни» охоплювала 1657-1687 роки - період після смерті Б. Хмельницького в 1657 р. до початку гетьманування І. Мазепи в 1687 р., поширювалася на територію Лівобережжя і Правобережжя, а її змістом був розпад Гетьманщини.

Номер слайду 8

2. Доба «Руїни» охоплювала 1663-1687 роки - період від розколу Гетьманщини на Правобережну і Лівобережну в 1663 р. до остаточного розподілу території Гетьманщини між Річчю Посполитою та Московською державою в 1686 р., поширювалася лише на територію Правобережжя, а її змістом було жахливе знелюднення і спустошення цих земель.

Номер слайду 9

3. Доба «Руїни» охоплювала 1658-1676 роки - період від придушення повстання Пушкаря і Барабаша в 1658 р. до складання булави гетьманом П. Дорошенком у 1676 р., поширювалася на територію Лівобережжя і Правобережжя, а її змістом були розорення і спустошення переважно Правобережжя, втрата Україною територіальної цілісності та державності.

Номер слайду 10

Воєнно-політичні події доби «Руїни»: - у 1660 р. війська Московської держави зазнали поразки в боях з Річчю Посполитою. Ю.Хмельницький уклав з Річчю Посполитою договір, названий Слободищенським трактатом, який затвердила Козацька рада в Корсуні, але не затвердила Козацька рада в Переяславі. На цій раді був обраний наказним гетьманом Я.Сомко. територія України розподілилася на дві частини – Лівобережну і Правобережну. Між Я.Сомком і Ю.Хмельницьким почалася збройна боротьба. Ю.Хмельницького підтримало Кримське ханство. - у 1662 р. Ю.Хмельницький зрікся гетьманства. - у 1663 р. на Правобережній Україні гетьманом був обраний П.Тетеря, а на Лівобережній – І.Брюховецький. між ними почалася збройна боротьба за об’єднання України під владою одного гетьмана, яка тривала до 1665 р. П.Тетерю підтримувала Річ Посполита, а І.Брюховецького – Московська держава.

Номер слайду 11

Воєнно-політичні події доби «Руїни»: - у 1665 р. гетьманом Правобережної України був обраний П.Дорошенко, який прагнув об’єднати Лівобережну і Правобережну Україну в незалежну державу. П.Дорошенка підтримала Османська імперія і Кримське ханство. - у 1667 р. між Московським царством і Річчю Посполитою було укладено Андрусівське перемир’я. - у 1668 р. П.Дорошенко виступив у похід на Лівобережжя протии московських військ у союзі з турками і татарами. Гетьман Лівобережної України І.Брюховецький був убитий, московські війська вигнані з Лівобережжя. П.Дорошенко був обраний гетьманом всієї України. Однак цього не визнали запорожці.

Номер слайду 12

Воєнно-політичні події доби «Руїни»: - у 1669 р. проти П.Дорошенка спалахують повстання запорожців. Він приймає рішення про турецький протекторат (захист, підпорядкування), що ставило Україну в залежність від Османської імперії. Це викликало невдоволення частини козаків, почалося повстання. Повсталі вибрали гетьманом М.Ханенка. між прихильниками і противниками П.Дорошенка відбувалися жорстокі бої. У цей час на Лівобережній Україні гетьманом обраний Д.Многогрішний (у 1668 р.), якому вдалося зупинити збройну боротьбу на Лівобережжі. У 1669 р. він уклав з Московською державою договір – Глухівські статті. - у 1670-1672 рр. між гетьманом М.Ханенком (його підтримала Річ Посполита) і гетьманом П.Дорошенком (на його боці виступила Османська імперія) йшла війна. У 1672 р. Річ Посполита і Османська імперія підписали Бучацький мир. Авторитет П.Дорошенка різко упав. У цей час на Лівобережжі гетьманом обраний І.Самойлович, який підписав договір з Московським царством (Батуринські статті).

Номер слайду 13

Воєнно-політичні події доби «Руїни»: - у 1674 р. військо І.Самойловича розпочало похід на Правобережжя разом з московськими військами. - у 1676 р. І.Самойловича проголошено гетьманом всієї України, військо П.Дорошенка розбите, він зрікається гетьманства. Починається московсько-турецька війна. - у 1677 р. турецький султан проголошує гетьманом Ю.Хмельницького. Його військо бере участь у Чигиринських походах. - у 1681 р. Московське царство і Османська імперія підписали Бахчисарайський мирний договір. - у 1686 р. Московська держава і Річ Посполита підписали «Вічний мир».

Номер слайду 14

Причини «Руїни» Загострення суперечок у середовищі української державної еліти (козацької старшини) Виникнення гострих соціальних конфліктів Охоплення значної частини народних мас, і насамперед козацтва, бунтівними настроями і небажання підпорядковуватися будь-якій владі. Активне втручання у внутрішні справи і пряма агресія стосовно Гетьманщини з боку Речі Посполитої, Московської держави, Османської імперії та Кримського ханства.

Номер слайду 15

Джерело: Б. Грінченко, М. Драгоманов «Діалоги про українську національну справу» «Власне ще з давніх-давен українсько-руська громадськість мала знати, що то таке йти вкупі. Поруч з І. Виговським стоїть Пушкар, поруч з Доро­шенком стоять Многогрішний та Ханенко, не кажу­чи вже про Брюховецьких, Адамовичів, Лісовських. І кожен з тих згаданих веде за собою якусь частку України, і всі вкупі, волею чи неволею, заливають Україну кров’ю, повивають її вогнем і з багатої, пишно-барвистої, сяйвом соняшним та волею пови­тої країни роблять розлогу труну народну, ховають у ній українську волю, українське право, українське добро, і історія пише: «Руїна» там, де колись було осяйне слово «Життя». Минуле не минається дур­но сьогочасному. Воно зоставляє наслідки навіки. І ми бачимо, що й тепер, як і тоді, ми не знаємо, що то значить — іти вкупі...»

Номер слайду 16

Наслідки «Руїни» - розорення і спустошення українських земель, занепад господарського життя, людські та матеріальні втрати - політичний розкол українського суспільства - територіальний поділ українських земель по Дніпру на Лівобережну та Правобережну Україну, втрата Україною територіальної цілісності - розподіл території Гетьманщини між Річчю Посполитою та Московською державою, втрата Україною державності

Номер слайду 17

Домашнє завдання Параграф 28 - прочитати, розглянути пит.3-4 на стор.232 (усно) Підготувати повідомлення за параграфом 25 про наслідки чигиринських походів та подію, яка отримала назву «великий згін».

Номер слайду 18

Підсумок уроку На даному уроці я дізнався(лася).... Я вмію.... Я знаю.... Мені сподобалося....

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 липня 2018
Переглядів
9862
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку