Презентація до уроку з курсу ЯДС "Риби"

Про матеріал
Презентація "Риби" вміщує інформацію: що таке риби? Ознаки, будова, розмноження риб. Цікавинки про риб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Риби є представниками царства тварин.

Номер слайду 3

Риби — це тварини, які живуть у водному середовищі, у прісних і солоних водоймах (в океанах, морях, річках і ставках)

Номер слайду 4

Ознаки риб Тіло риб вкрите слизькою лускою. Вони дихають киснем, розчиненим у воді, зябрами Пересуватися тільки у воді за допомогою хвоста і плавців Рухаються зграями (окрім китової акули) Мешкають на різних глибинах

Номер слайду 5

Будова риб У більшості риб тіло подовжене, стисле з боків. Голова плавно переходить у тулуб, а тулуб — у хвіст. Шиї і язика у риби немає. 1. спинний плавець 2. хвіст 3,4,5 бічні плавці

Номер слайду 6

СХЕМА РОЗМНОЖЕННЯ РИБ

Номер слайду 7

Акули і скати відкладають усього по декілька ікринок, але кожна з них має захисну оболонку. Ікринки інших риб видів риб, що живуть у відкритому морі, позбавлені захисної оболонки, тому їх кількість значно збільшується – до півмільйона.

Номер слайду 8

Деякі риби (судак, колюшка, бичок) роблять гніздо і охороняють ікру

Номер слайду 9

Найбільші у світі ікринки в китової акули. Ікринка має в довжину приблизно 30 см і важить у 150 разів більше, ніж куряче яйце .

Номер слайду 10

Життя риб Розмножуються, відкладаючи яйця (ікру), деякі народжують мальків (гуппі, меченосці) Живляться рослинною і тваринною їжею, кормом (акваріумні риби)

Номер слайду 11

Групи риб За місцем мешкання: Морські (акули, оселедці, медуза, камбала, судак)

Номер слайду 12

Групи риб Річкові (лящ, карась, щука, окунь)

Номер слайду 13

Групи риб Акваріумні (гуппі, півник, мечоносець, золота рибка, скалярія)

Номер слайду 14

Значення риб Як продукт харчування (білок) З риби отримують жир, багатий на вітаміни Радять для дієтичного харчування  Виготовляють кормове борошно для добрива

Номер слайду 15

Застередження Рибу в жодному разі не можна вживати в сирому вигляді, оскільки можливо заразитися паразитичними черв'яками, тому рибу вживають у вареному, смаженому, копченому, соленому чи консервованому вигляді.

Номер слайду 16

Цікаво знати  Перші організми, які можна було б назвати рибою, з’явилися приблизно 500 мільйонів років тому  Риби володіють відмінним зором і слухом Риби відчувають біль і страждають від стресу так само, як ссавці і птахи!

Номер слайду 17

Цікаво знати Найбільша риба на Землі — китова акула: — завдовжки до 20 м. Найбільша річкова риба — сом, завдовжки 5 м, а вагою понад 300 кг

Номер слайду 18

Найменші з риб - філіпінські бички пандака. Їхня довжина – 8 міліметрів, вага – 15 міліграмів

Номер слайду 19

Найглибоководнiша риба – морський язик. Його виявили на глибині 10 тисяч метрів.

Номер слайду 20

У риб, що живуть на глибинах понад 1800 м, очі часто маленькі або зовсім відсутні. Однак бувають винятки: у деяких донних видів, що живуть на глибинах 4500 м, очі дуже великі.

Номер слайду 21

Чи сплять риби? Риби сплять не так, як це робимо ми. Вони не закривають очі. Але вночі відпочивають. Деякі з них навіть лягають при цьому на бік. Риби не витримують яскравого світла, вони можуть осліпнути від нього. Також у риб не буває сліз.

Номер слайду 22

Рекордсменом за швидкістю підводного плавання є риба-меч. Переміщається вона із швидкістю урагану — до 130 кілометрів на годину!

Номер слайду 23

Виявилося, що летюча риба зовсім не махає під час польоту крилами-плавцями, вона просто планує. Щоб вискочити з води, летюча риба стрімко прямує вгору і б’є по воді хвостом. У повітрі вона рухається зі швидкістю близько 18 м /сек.

Номер слайду 24

, У риби, що має наукову назву Bentosaurus, є три плавці, які за багато тисячоліть перетворилися на лапи, схожі на лапи павука . На цих лапах бентозаур може не тільки стояти, але й пересуватися стрибками .

Номер слайду 25

- Так, дельфіни - кревні вороги акул. Зграя дельфінів оточує акулу, і вони б’ють її своїми могутніми носами доти, поки не відіб’ють їй нутрощі, після чого акула гине.

Номер слайду 26

Незважаючи на свої невеликі розміри (30см), ці риби досить ненажерливі і дуже небезпечні. Вони мають тригранні зуби, гострі, мов лезо бритви. Алігатор - і той тікає від них. Зграя піраньї здатна за декілька хвилин від бика залишити лише скелет. Як не дивно, ці рибки – дуже дбайливі батьки. Цікаво те, що деяких видів риб вони не чіпають.

Номер слайду 27

Акули здатні вловлювати звуки, що виходить від риби, яка б’ється, або від людини, що галасливо пливе, на відстані понад 200 м, що значно перевищує відстань, коли здобич можна побачити.

Номер слайду 28

Риба – камінь – одна з найнебезпечніших істот на Землі. Тринадцять шипів на її спині містять смертельну отруту.

Номер слайду 29

Наполеон - риба з найбільшими губами в світі. З метою захисту від хижаків риба заривається на ніч в пісок.

Номер слайду 30

Існує риба мандаринка, яка отримала свою назву через яскраве вбрання.

Номер слайду 31

Півника, або бойову рибку, використовують на її батьківщині – у В’єтнамі – для азартних риб’ячих боїв.

Номер слайду 32

Риба - ремінь одна з найдовших рибин.

Номер слайду 33

Останнім нашим гостем є глибоководна риба-вудильник. У неї на голові росте своєрідна вудка з ліхтариком на кінці. Ліхтарик світиться у темряві і приваблює довірливих рибок, що пливуть вудильнику прямо в пащу.

Номер слайду 34

Дякую за увагу Підготувала: вчитель початкових класів Фесюк Алла Євгенівна

ppt
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
24 січня
Переглядів
502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку