Презентація до уроку з образотворчого мистецтва на тему: "Шрифт у графічному дизайні. Графіті -мистецтво вулиць"

Про матеріал

Дана розробка з курсу "Образотворче мистецтво" розрахована на учнів 7 класу. Презентація використовується на уроці у розділі "Дизайн", коли вивчається тема: "Шрифт у графічному дизайні".

Під час розглядання теми "Графіті - мистецтво вулиць" обов'язково ставиться питання: коли графіті можна вважати мистецтвом, а коли це є вандалізм, що відображено на слайді з посиланням на відповідну статтю Карного кодексу України. Далі, розглядаємо основні поняття, історію виникнення графіті та його стилі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовлено вчителем ОТМ Яхновою О.В.

Номер слайду 2

ГРАФІТІ – це мистецтво чи вандалізм? Поміркуємо…

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Графіті – 1) давні надписи магічного та побутового характеру, сатиричні або карикатурні рисунки, що виконані на стінах; 2)надписи на стінах, які виконані від руки; 3) ненормативне ,,вуличне” мистецтво. Тег – підпис автора графіті, виконується швидко фарбою або маркером, завжди ставиться на закінченій роботі. Бомбісти – ,,вуличні” художники, які нелегально пишуть на стінах будинків, потягів... Райтери – художники, які виконують легальні якісні роботи в стилі графіті. Керекси – зображення реальних або вигаданих персонажів, що надають роботі оригінальності та неповторності. Часто розміщуються на початку або вкінці композиції. ,,Бродвей”, ,,Бабл”, ,,TНROW UP”, 3D” - стилі графіті.

Номер слайду 5

Печерний живопис. Використовуючи різного роду зображення прадавня людина намагалася і умилостивити богів, захистити себе, відлякати ворогів або донести інформацію оточуючим про певні події. ХХ століття. Мексика. За часів революції на стінах будинків з’являються заклики до повстань, історії народних месників, сюжети з легенд, національні зображення, якими багата мексиканська земля. Це стало поштовхом до виникнення ,, муралізму ”– напрямку мистецтва, назва якого походить від іспанського слова ,,mur”– стіна. Хвиля розписів на стінах швидко накрила всю Америку (бомбісти) На початку 70-х років американський соціолог Хьюго Мартінз влаштував першу виставку робіт райтерів. Вона мала шалений успіх. В середині 80-хх років роботи в стилі графіті увійшли в моду, їх стали виставляти не лише в Нью-Йорку, а й в європейських містах.

Номер слайду 6

Стилі та напрямки графіті Стилю ,,Бродвей” притаманне використання композиції з блоків величезних друкованих літер, зазвичай у двох кольорах. ,,Бабл”- форма літер заокруглювалася, ставала дутою, схожою на бульку. Кольори передбачалися контрастні.

Номер слайду 7

Стилі та напрямки графіті TНROW UP означає прийом швидкого нанесення ,,кусків” за допомогою валика, між якими є інтервал. ,,Дикий” стиль характеризується сплетінням букв різних форм , використанням розривів шрифту, введенням стрілок та інших сплетінь, використання великої кількості кольорів. Шрифтовий рисунок неможливо прочитати. Ознакою ХХІ ст.. стала поява стилю 3-D, використання якого робить композиції об’ємними, а тривимірність елементів надає їм динамізму та багатопланості . Він вимагає від автора розвиненої просторової уяви , знань законів перспективи та побудови композиції , світлотіні.

Номер слайду 8

Створення ескізу напису власного імені у стилі мистецтва графіті, за допомогою літер передаючи власний характер, уподобання, суть власного «Я».  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Тетяна Терентіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 червня 2018
Переглядів
7984
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку