Презентація " Гутне скло. Ескіз сляної вази" 7 кл.

Про матеріал

Гутництво – це виготовлення виробів із скла, одне із багатьох ремесел, яке відоме українцям вже понад тисячу років. “Скляне мистецтво” не є таким знаним, як, наприклад, вишивання чи писанкарство. Техніка виконання — складна і вимагає від майстра терпіння. Але, не зважаючи на це, воно того варте — такі вироби, неначе зачаровують.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гутне скло. Ескіз вази.

Номер слайду 2

Гутництво – це виготовлення виробів із скла; одне із багатьох ремесел, яке відоме українцям вже понад тисячу років. “Скляне мистецтво” не є таким знаним, як, наприклад, вишивання чи писанкарство. Техніка виконання — складна і вимагає від майстра терпіння. Але, не зважаючи на це, воно того варте — такі вироби, неначе зачаровують.

Номер слайду 3

Назва ремесла походить від гути — великої конусоподібної будівлі із скловарною піччю. Гутне скло отримували шляхом сплавлювання при високій температурі у великих глиняних горщиках (тиглях) піску, вапняку і поташу.

Номер слайду 4

Основний інструмент гутника — залізна трубка з дерев’яним мундштуком. Вихопивши з вогню розплавлену краплину, віртуоз-майстер видуває з неї Бог знає що, навіть декоративну скульптуру! З допомогою щипців — «хваток» — та аптекарських пінцетів він формує виріб. В якусь невловиму мить йому треба вхопити кінчиком трубки розплавлену краплину, роздути її, блискавичним порухом ножиць відтяти зайвину, а затим одухотворити скло, доліплюючи ту чи ту деталь…

Номер слайду 5

Трубка довжиною від 1,20 до 1,60 метра. З часу винаходу цієї трубки, в Сирії в 1-ому столітті до н.е., майстри змогли виготовляти тонкостінні скляні вироби та надавати їм найрізноманітніших форм за допомогою дуття.

Номер слайду 6

Венеціанське скло

Номер слайду 7

Венеціанське скло(XIV – XVI ст.)  — вироби зі скла (посуд, прикраси, люстри, статуетки, дзеркала) з міста Венеція. Ще вживають назву «муранське скло», яка пов'язана з відомими склодувними майстернями з острова Мурано, де досягли надзвичайних успіхів в обробці скляних виробів, їхньому забарвленні та декоруванні.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Богемське скло (XVII ст.)

Номер слайду 11

В Богемії де в XVII ст. було винайдено кришталь – надзвичайно чисте, прозоре скло, яке можна було гравірувати.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Українські гутники

Номер слайду 14

Українські майстри гутництва збагатили світову спадщину художньої культури унікальною групою скляних виробів — фігурним посудом для зберігання рідини. Ємкості для рідини були надзвичайно оригінальними: у формі ведмедів, коней, баранчиків, качок тощо. Тваринна форма є витоками давньослов’янських культур. Згідно з віруваннями, такий посуд оберігав оселю від нещастя.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Український скляний фігурний посуддля зберігання рідиниу філателії.

Номер слайду 21

Технологія гутної справи

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Зразки ваз

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яблочкіна Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
3492
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку