Презентація до уроку з теии "Стилістичне використання багатозначних слів та омонімів, синонімів, антонімів і паронімів"в.

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Стилістичне використання багатозначних слів та омонімів, синонімів, антонімів і паронімів."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Розрізняють пряме та переносне значення слова. Пряме – основне, головне, первиннезначення слова. Переносне – вторинне, виникло шляхом перенесення назви з одного явища дійсності на інше за подібністю їхніх ознак.

Номер слайду 4

Полісемія має великі стилістичні можливості особливо у худохному та публічистичному стилях.

Номер слайду 5

Омоніми – це слова, однакові за звучанням, але різні за лексичним значенням (бал – оцінка успішності; бал – танцювальний вечір) Омоніми, у яких звуковий склад збігається в усіх граматичних формах, називають абсолютними (повними), вони завжди є словами однієї частини мови. Наприклад: бал — вечір з танцями і бал — цифрова оцінка успішності. Існують омоніми неповні. До неповних омонімів відносять: -слова різних частин мови, які збігаються за звучанням тільки в окремих граматичних формах три (числівник) — три (дієслово) -однакові за вимовою, проте різні за значенням і написанням слова (або окреме слово і поєднання двох слів) лев — Лев; зашию — за шию; -однакові за написанням, але різні за лексичним значенням слова, які у вимові різняться наголосом дорога — дорога; музика — музика; атлас — атлас; Однакові за звучанням, проте відмінні (або частково відмінні) за лексичним значенням та вживанням слова двох різних мов називають міжмовними омонімами. Наприклад: укр. пильний (уважний) — рос. пыльный (укритий пилом), укр.

Номер слайду 6

Пароніми— слова, подібні за звучанням, але різні за значенням. Наприклад: абонемент (документ, що дає право на користування) — абонент (той, хто користується абонементом); економний (ощадливий) — економічний (стосується економіки). Пароніми можуть бути: • синонімами: капля — крапля, тяжкий — важкий; • антонімами: емігрант — іммігрант, прогрес — регрес; • однокореневими словами: музичний — музикальний, організаційний — організований; • близькими за звуковим складом словами: ефект — афект, чисельний — численний.

Номер слайду 7

У текстах художнього й публіцистичного стилів, в усному розмовному мовленні пароніми вживають для створення гумористичного ефекту, який досягається через гру слів: Боріться або не беріться (Л. Костенко). У науковому та офіційно-діловому стилях пароніми є стилістично нейтральними. Незначна різниця у вимові паронімів призводить до помилок, зокрема до сплутування слів. Щоб таких помилок не траплялося, слід уточнювати значення слова, звертаючись до словників.

Номер слайду 8

Синоніми— слова, різні за звучанням і написанням, але однакові або близькі за значенням. Наприклад: небокрай, горизонт, виднокруг, крайнебо, небосхил, обрій, овид. Синоніми, які обмежені сферою вживання і належать до конкретних стилів, називають стилістичними. Так, у синонімічному ряді говорити, балакати, ректи, гарчати, гавкати перше слово стилістично нейтральне, друге — розмовне, третє — застаріле, урочисте, четверте — розмовне з відтінком зневаги, останнє — вульгарне, ужите стосовно людини, яку зневажають.

Номер слайду 9

Синоніми вживають для якнайточнішого висловлення думки в певному контексті: • у текстах наукового стилю їх використовують для урізноманітнення викладу, уточнення, уникнення повторів; • в офіційно-діловому стилі застосовують для пояснення та деталізації думок; • у публіцистичному й особливо в художньому стилях синоніми передають емоційно-експресивні відтінки значень і оцінок.

Номер слайду 10

Антоніми (гр. anti  — проти, onyma  — ім’я)  — слова з протилежним лексичним значенням: початок  — кінець, високий  — низький, рано  — пізно. Антоніми є  словами однієї частини мови.

Номер слайду 11

Як стилістичний засіб антоніми широко вживають у  публіцистичному та художньому стилях, увиразнюючи думку створенням протиставлення понять, предметів, явищ. У текстах офіційно-ділового та наукового стилів антонімів небагато, здебільшого антонімічні пари утворюють терміни: припливи  — відпливи, циклон  — антициклон, дедукція  — індукція.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Підручник Глозова О.П. Українська мова c.154-165, впр. 306

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
12275
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку