Презентація до уроку з теми "Фотосинтез" 9 клас

Про матеріал

Презентація до уроку "Фотосинтез". Вчитель може використати даний матеріал під час вивчення теми "Фотосинтез:світлова і темнова фази" Урок для учнів 9 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Фотосинтез, або великі таємниці зеленої рослини…

Номер слайду 3

К. Тімірязєв -присвятив своє життя фотосинтезу. Дайте самому кращому кухареві скільки завгодно свіжого повітря, сонячного світла і цілу річку чистої води і попросіть, щоб з усього цього він приготував вам цукор, крохмаль, жири і зерно - він вирішить, що ви над ним глузуєте. Що мав на увазі вчений?

Номер слайду 4

У своїй книжці «Життя рослин» К. А. Тімірязєв розповідає про процес дуже просто й поетично:«Колись, десь на землю впав промінь сонця, але він впав не на безплідний грунт, він впав на зелену билинку пшеничного ростка, або, краще сказати, на хлорофілове зерно. Вдаряючись об нього, він перестав бути світлом, але не зник… Він тільки затратився на роботу…»

Номер слайду 5

Природа поставила собі завдання, вловитина льоту світло, яке направляється до Земліі перетворити його на органічні сполуки,зберегти їх про запас. Для цього вона вкрила Землю великою кількістю організмів які на протязі свого життя вбирають сонячне світло і перетворюють його на силу енергії. Ці організми -

Номер слайду 6

Зелені рослини засвоюють сонячну енергію в процесі фотосинтезу. Живлячись, вони ростуть, цвітуть, у них достигають плоди і насіння. Органічні речовини, які утворюються в рослині, використовуються для живлення рослини. Тварини і людина споживають готові органічні речовині. Без зелених рослин на Землі не було б їжі, потрібної для життя всіх живих істот, кисню. ФОТОСИНТЕЗ…

Номер слайду 7

продуцентиконсументиредуценти

Номер слайду 8

1. Що таке фотосинтез і який механізм працює для протікання даного процесу?2. Яка роль фотосинтезу для життя на Землі?

Номер слайду 9

Пристосування рослин до фотосинтезу Роль черешка листка Спостереження. Через два дні листки рослини були знову направлені в строну вікна. Висновок: Черешок потрібен для поворотів листкової пластинки до світла.

Номер слайду 10

Зовнішня будова листкової пластинки. Висновок: Рослини мають плоску листкову пластинку, черешок для прикріплення листка до пагону, в основному мають зелений колір.

Номер слайду 11

Порядок розташування листків на рослиніСпостереження. Рослини мають велику кількість листків, розміщених на пагоні мозаїчно!, не затінюючи один одного. Висновок:

Номер слайду 12

Будова шкірочки листка. Висновок: Щільне розташування клітин шкірки листка оберігає його від механічних пошкоджень, прозорі клітини сприяють проникненню світла, а наявність продихів забезпечує газообмін.

Номер слайду 13

Будова основи листка. Висновок: Клітини м'якоті листка яскраво - зелені, так як містять зелені пластиди – хлоропласти. Стовпчасті клітини Губчасті тканини

Номер слайду 14

Рослини для вбирання світла мають слідуючі пристосування: 1. Безліч листків з плоскою поверхнею;  2. Черешок для повертання листя до світла; 3. Мозаїчне розташування листя; 4. Прозорі, нефарбовані клітини шкірки листа для проникнення світла; 5. Продихи, що забезпечують газообмін; 6. Особливі пластиди - хлоропласти, що містять зелений пігмент хлорофіл, здатний вловлювати сонячне світло.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ХЛОРОПЛАСТ ГРАНА СТРОМА ТИЛАКОЇД МЕМБРАНИХЛОРОФІЛ

Номер слайду 17

світло. Цикл синтезу. ВУГЛЕВОДІВФотолізводи ХЛОРОФІЛ ВУГЛЕВОДИСвітлова фаза (в гранах хлоропласта) Темнова фаза (в стромі хлоропласта)

Номер слайду 18

Фази фотосинтезу. Світлова (світлозалежна)(тилакоїди) Темнова(світлонезалежна) (СТРОМА) СВІТЛО ВОДА ВУГЛЕКИСЛИЙ ГАЗ ХЛОРОФІЛ,МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ123 ФЕРМЕНТИ1.23 Ф1 Користуючись матеріалом підручника та слайдом 17складемо схему: Ф2

Номер слайду 19

Значення фотосинтезу. Забезпечує існування біосфери. Озоновий екран атмосфери.

Номер слайду 20

Керування процесом фотосинтезу. Необхідно висаджувати рослини на оптимальній відстані для кращого забезпечення сонячним світлом. Для прискорення процесу фотосинтезу необхідно гарне мінеральне живлення і достатня вологість

Номер слайду 21

Знання про процес фотосинтезу дозволяють керувати цим процесом.

Номер слайду 22

Рослини паразити, наприклад, омела або вовчок, повитиця мають замість коренів присоски, зовсім не мають листя, не здатні до фотосинтезу і харчуються готовими поживними речовинами свого господаря.  

Номер слайду 23

Хемосинтез. Тип автотрофного живлення, за якого органічні сполуки синтезуються з неорганічних з використанням енергії хімічних реакцій 1887р. Хемотрофні організми: С. М. Виноградський -нітрифікуючі бактерії (ст.186) -залізобактерії -сіркобактерії колообіг речовин у природі

Номер слайду 24

Питання для повторення: Чому фотосинтез можливий тільки у зелених рослин?Які умови здійснення фотосинтезу?В яких структурах клітини протікає фотосинтез?Що відбувається в світлову фазу фотосинтезу?Яким чином можна посилити фотосинтез? В чому проявляється космічна роль зелених рослин?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шебаєва Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
11 січня 2018
Переглядів
23820
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку