Презентація до уроку з теми: "Вплив алкоголю, куріння та наркотичних речовин на організм людини"

Про матеріал
Презентація складена у відповідності до підручника В.І. Соболя для 11 класу. Коротко дано механізми впливу на організм людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Негативний вплив алкоголю, наркотиків, куріння.

Номер слайду 2

Етиловий спирт (етанол)Ендогеннийдо 0,015 г/л. Екзогеннийсинтез нейромедіаторів (дофамін, серотонін, норадреналін)синтез нейромодуляторів (ендорфіни)середньоміцні напої (шампанське, вино, медовуха)міцні напої (горілка, коньяк, віскі)слабоалкогольні напої (пиво,квас, сидр)

Номер слайду 3

Перетворення етанолу в організміЕтанолалькогольдегідрогеназа, алкогольоксидаза, каталаза. Ацетальдегід. Етанова (оцтова) кислота. Вода та вуглекислий газальдегіддегідрогеназа. Токсичний,канцероген. Канцероген

Номер слайду 4

Вплив алкоголю на організм людини:1. Токсичний

Номер слайду 5

Вплив алкоголю на організм людини:2. Наркотичний. Алкоголь. Вироблення гамма-аміномасляної кислоти(гальмівний нейромедіатор)Вироблення дофамінів (нейромедіаторів емоційного стану)Вироблення ендорфінів (нейромодуляторів емоційного стану)

Номер слайду 6

Вплив алкоголю на організм людини:3. Канцерогенний4. Мутагенний5. Тератогенний

Номер слайду 7

Країни світу за споживанням сигарет на особу:

Номер слайду 8

Опитування щодо куріння дорослого населення України в 2019 та 2020 роках.

Номер слайду 9

Нікотин – алкалоїд, масляниста гірка речовина, розчиняється у воді і органічних розчинниках. Всмоктується слизовою рота, дихальних шляхів. Переноситься кров’ю, досягає ЦНС. Дія на нервову систему є дозозалежною: Активація ацетилхолінових рецепторів, які забезпечують роботу синапсів. Секреція адреналіну, підвищення рівня глюкози в крові?Молекули нікотину блокують ацетилхолінові рецептори. Проявляється токсична дія, подібна до дії кураре?Дія нікотину на організм людини – двофазна. Стадія збудження і підвищеної подразливості змінюється пригніченням. Період розкладу нікотину в організмі становить близько двох годин. Дія нікотину на організм людини – двофазна. Стадія збудження і підвищеної подразливості змінюється пригніченням. Період розкладу нікотину в організмі становить близько двох годин.

Номер слайду 10

Вплив куріння на організм людини:

Номер слайду 11

Психоактивні речовини- речовини, що викликають звикання та/або залежність за умови їх систематичного вживання. Наркотичні речовини, заборонені державою. Психотропні речовини, використовувані як лікарські препарати. Прекурсори – сполуки, які використовуються для виготовлення наркотичних речовин. Психоактивні речовини- речовини, що викликають звикання та/або залежність за умови їх систематичного вживання. Подібність до природних нейромедіаторів та їх вплив на синапси. Збільшення, або зменшення кількості нейромедіаторів. Активація, або блокування рецепторів. Зміна швидкості надходження нейромедіаторів у синаптичну щілину. Вплив на руйнування або зворотне захоплення нейромедіаторів

Номер слайду 12

Механізм роботи синапса: Під дією наркотичної речовини. У нормальних умовах

Номер слайду 13

Нарко́тики — сукупність природних чи штучних речовин, здатні викликати фізичну і психічну залежність,внаслідок заміщення однієї з речовин-учасників природного метаболізму іншою.седативні (опіати, барбітурати, транквілізатори, кодеїн); психостимулюючі препарати (ефедрин, амфетаміни, кокаїн); психоделічні, тобто ті, які змінюють свідомість, галюциногени (ЛСД, препарати коноплі тощо) ЛНДР – летючі наркотичнодіючі речовини (розчинники – бензин, ацетон, фарби...).

Номер слайду 14

Спадковість. Стать. Вага. Вік. Толерантність до наркотичного засобу (стійкість до впливу хімічної речовини, що пов’язана з чутливістю до цього засобу і спадково обумовлена). Психологічні особливості особистості. Стан здоров’я людини. Знання, ставлення до наркотиків, очікування та власні думки стосовно їх вживання. Біологічні фактори, що впливають на вживання наркотичних речовин:

Номер слайду 15

Сім’я. Неформальна група однолітків, які мають досвід вживання наркотиків. Навчально-професійні колективи. Школа, ВНЗ, виробництво впливають на формування та розвиток особистості завдяки формуванню певних групових цінностей та норм. Суспільство загалом. Нестабільна економічна ситуація, що характеризується зниженням життєвого рівня більшої частини населення, зменшенням ділової активності, істотний рівень безробіття, відсутність розуміння і усвідомлення людьми умов для швидкого поліпшення ситуації призводить до так званої «соціальної депресії», відсутності почуття особистої перспективи і значущості. Соціальні фактори, що впливають на вживання наркотичних речовин:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бродюк Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
1956
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку