Презентація до уроку з української мови, 8 клас

Про матеріал
Презентація до уроку з української мови на тему: " Звертання непоширені і поширені. Розділові знаки при звертаннях. Риторичні звертання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови 8 клас Підвисоцька Л.А., вчитель української мови та літератури

Номер слайду 2

Я в школі, я на уроці, я радію цьому. Увага моя зростає. Я хочу дізнатися нове. Я працюю.

Номер слайду 3

Тема уроку Звертання непоширені й поширені. Розділові знаки при звертаннях. Риторичні звертання

Номер слайду 4

Мета уроку: поглибити знання про звертання, удосконалювати вміння визначати звертання в реченнях, правильно інтонувати речення зі звертаннями, вживати розділові знаки у реченнях зі звертаннями; розвивати увагу, логічне мислення.

Номер слайду 5

Україно моя! Чисті хвилі ланів, Променисті міста, голубінь легкокрила! Україно! Сьогодні звірів – ворогів Ти грудьми вогняними зустріла. М.Рильський

Номер слайду 6

Тема уроку Звертання непоширені й поширені. Розділові знаки при звертаннях. Риторичні звертання

Номер слайду 7

Пригадай ! Що таке звертання? Звертання – це слово або сполучення слів, що називають особу, а іноді неживий предмет, до якого звертається мовець. Які звертання бувають за будовою? За будовою звертання бувають непоширені і поширені Чи є звертання членом речення? Звертання членом речення не виступає і не утворює з іншими членами речення словосполучень

Номер слайду 8

Запам'ятайте! Не ввічливо звертатися до людини підкреслюючи її стать або вік жіночко, мужчина, дівчино. Уживайте давні українські звертання пані, пане, панове. Крім звертання пане, можна використати добродію або добродійко   За допомогою звертання ми можемо покликати людину, звернутися до неї з проханням, пропозицією. До близьких нам людей ми звертаємось Марійко, мамо, донечко. До незнайомих людей краще звертатися пане, пані, добродійко, добродію. Офіційне звертання передбачає такі форми як пане Міністре, пане Презеденте, пані Світлано.

Номер слайду 9

Гра «Хто більше?» Запишіть відомі вам форми про звертання, якими можна звернутися до незнайомців Добродійко, громадянине, панове, добродію, господарю, громадяночко, господине, громадяни, пані, люди добрі, панночко.

Номер слайду 10

Значення Звертання – це слово або група слів, що називають особу, а іноді й неживий предмет, до якого звертається мовець. Наприклад: Люблю тебе,Україно, тобі я дякую за все. Вид за будовою непоширене (одне слово) Любов до тебе, Україно, найкращий в світі оберіг поширене (сполучення слів) Зоре моя вечірняя, зійди над горою Спосіб вираження Найчастіше звертання виражаємо іменником у кличному відмінку. Інколи в ролі звертання виступають слова інших частин мови, ужиті в значенні іменника. Наприклад: Будь щаслива та здорова, чорноброва! Особові займенники ТИ, ВИ звертаннями не бувають!!! Наприклад : Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу.

Номер слайду 11

Місце в реченні Стилістичні особливості Звертання можуть посідати будь – яке місце в реченні. Вони можуть бути на початку, в середині, в кінці речення. І вони не є членами речення. Звертання використовують здебільшого в розмовному, художньому та публіцистичному стилях мовлення. Часто вживають у питальних і спонукальних реченнях, діалогах. І в офіційно – діловому стилі звертання використовуються при написанні офіційно – ділових листів.

Номер слайду 12

Звертання бувають однорідні. Наприклад: Сійся, родися, жито, пшенице! Однорідні звертання жито, пшенице. Розділові знаки в такому випадку ставимо, відповідно до загальних правил.   У звертанні, що складаються із двох власних назв імені та по – батькові або із загальної назви та імені обидва слова мають форму кличного відмінку. Наприклад: Людмило Анатоліївно, пані Маріє, дядьку Миколо.   У звертаннях, що складаються із двох загальних назв форму кличного відмінка обов’язково має перше слово, друге ж може мати форму як кличного так і називного відмінка. Наприклад: пані вчителько і пані вчителька.  

Номер слайду 13

- звертання СХЕМА РЕЧЕННЯ Життя моє! Дозволь тебе любити! (Т.Шевченко). Червона калино, чого в лузі гнешся? Не забудь, мій сину, жнивне поле (П.Перебийніс). Вставайте, батьку. ЗВ РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ ПРИ ЗВЕРТАННІ ….……, ….. ! ……(!) (!) ,,..…,… ЗВ , ….. .(?) ЗВ ЗВ ….. ЗВ .

Номер слайду 14

Слова О, ОЙ, коли вони інтонаційно тісно зв'язані з подальшим звертанням, комою не відокремлюємо: Наприклад: Ой Дніпре, мій Дніпре, широкий та дужий.

Номер слайду 15

Мовознавче дослідження У поданих реченнях визначте звертання, поясніть якою частиною мови виражені,якого відтінку набувають залежно від місця в реченні Ох, пісне, чому як той птах не летиш? …,3В,…? Уперед! Завжди вперед несіть мене, вітрила. …,ЗВ. Май, подорожній, при собі хліб завжди. …..,ЗВ,…..

Номер слайду 16

Мовне конструювання Завдання: поставте імена та по батькові в кличному відмінку. Людмила Анатоліївна, Олена Олександрівна, Наталія Борисівна, Катерина Іванівна, Наталія Ігорівна, Михайло Пилипович, Галина Василівна, Ірина Олександрівна, Андрій Миколайович, Діна Анатоліївна, Олена Валентинівна, Ірина Василівна.

Номер слайду 17

Мовне конструювання ПЕРЕВІРИМО! Дивіться уважно на закінчення Людмило Анатоліївно, Олено Олександрівно, Наталіє Борисівно, Катерино Іванівно, Наталіє Ігорівно, Михайле Пилиповичу, Галино Василівно, Ірино Олександрівно, Андріє Миколайовичу, Діно Анатоліївно, Олено Валентинівно, Ірино Василівно.

Номер слайду 18

Трансформація речень Завдання: перебудуйте речення так, щоб підмети стали звертаннями. Для цього потрібно знайти підмет, поставити його у кличний відмінок, а присудок навпаки поставити у наказовому способі. Охарактеризуйте речення за метою висловлювання. Земля мене з дитинства підіймала, хліб дала з піснями солов'я. Діти люблять, оберігають казкову природу рідного краю. Школярі охороняють зелені насадження.

Номер слайду 19

Трансформація речень ПЕРЕВІРИМО ! Земля мене з дитинства підіймала, хліб дала з піснями солов’я. Земле, ти мене з дитинства підіймала, хліб дала з піснями солов'я. Діти люблять, оберігають казкову природу рідного краю. Діти, любіть, оберігайте казкову природу рідного краю! Школярі охороняють зелені насадження. Школярі, охороняйте зелені насадження!

Номер слайду 20

Риторичне звертання Власне звертання Називає конкретну особу і спонукає її до дії, відповіді: Дякую, тобі, Тетяно, за пораду. Риторичне звертання Риторичне звертання – це звертання до відсутньої людини, до читача, до персонажа літературного твору, до предметів і явищ з метою привернути до них увагу, виявити до них своє ставлення. Наприклад якщо ми звертаємось до України ми кажемо Україно або народе, тобто оце якраз і називається риторичне звертання. Не до конкретної особи, а більше до образу, або наприклад образу читача, персонажу літературного твору. Україно моя! Чисті хвилі ланів, Променисті міста, голубінь легкокрила! Україно! Сьогодні звірів – ворогів Ти грудьми вогняними зустріла.

Номер слайду 21

Робота з підручником Вправа 279. Завдання: прочитати речення, знайти серед них ті, у яких є риторичні звертання. О краю мій, в ті грізні зими завжди з тобою ми були. Зашуми весною, зелен луже, теплий вітре, шелести в гіллі. Земле рідна ! Мозок мій світліє і душа ніжнішою стає…

Номер слайду 22

Тести 1. Укажіть правильний варіант відповіді. А) У різну пору року лютневий сніг цвіте по- різному, проте зараз, ополудні, розцвів найяскравіше. Б) Нам здавалося, що роки пройшли. В) Диви, димок за пагорбом. Г) Швидше, коню, швидше, коню, поспішай додому.   2. Яке речення ускладнене звертанням? А) Ходім до тата, будем умовлять. Б) Прилітайте, сизокрилі мої голуб’ята, із – за Дніпра широкого. В) Далеко море одкрило широкі обійми зеленій землі і радісно тремтіло, немов жива блакить неба. Г) Ви бились завзято, вас впало багато за волю і честь.   3. У якому реченні є більше, ніж одне звертання? А) Ой краю, мій краю, чи я розберу оте, що ти робиш зі мною! Б) Живи, Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі! В) Боже, як багато у світі краси. Г) Яка ж ти красива, яка велична, земле моя.

Номер слайду 23

Тести 4. Укажіть речення із непоширеними звертаннями: А) Скажи мені, мій братику, королевий цвіте! Б) Я сирота з Вільшаної, сирота, бабусю. В) Важке ярмо твоє, мій рідний краю, не легкий твій тягар! Г) Сон, кажуть, Божа благодать.   5. Визначте речення із поширеним звертанням. А) Бач, Оксано, я жартую, а ти справді плачеш. Б) І калина, і м’ята коло білої хати. В) Припливайте до колиски, лебеді, як мрії. Г) Поклін тобі, моя зів’яла квітко, моя розкішна, невідступна мріє!   6. За допомогою яких розділових знаків може виділятися звертання на письмі? А) Двокрапки, тире і коми; Б) коми і знака оклику; В) тире і знака оклику; Г) двокрапки, тире, коми і знака оклику.

Номер слайду 24

Перевір! 1 г 2 б 3 а 4 б 5 г 6 б.

Номер слайду 25

Домашнє завдання Параграф 28, ст.130 -134, впр. 280 (списати, розставляючи пропущені розділові знаки); впр. 282 ( знайти поширені звертання); впр 283 (складіть і запишіть діалог ( 6 – 8 реплік) на тему «Мої захоплення»).

Номер слайду 26

Україно! Ти для мене диво! І нехай пливе за роком рік, Буду, мамо, горда і вродлива, З тебе дивуватися повік. Одійдіте, недруги лукаві! Друзі, зачекайте на путі! Маю я святе синівське право З матір’ю побуть на самоті. Рідко, нене, згадую про тебе, Дні занадто куці та малі, Ще не всі чорти втекли на небо, Ходить їх до біса по землі. Україно, ти моя молитва, Ти моя розпука вікова… Гримотить над світом люта битва За твоє життя, твої права. В.Симоненко

ppt
Додано
17 березня 2023
Переглядів
1301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку