Презентація до уроку з всесвітньої історії на тему «Новий курс» президента Ф. Рузвельта.»

Про матеріал

Рузвельт був єдиним політиком, який обирався президентом чотири терміни підряд. 12 квітня 1945 р. президент помер від крововиливу в мозок і був похований в Гайд - Парку.

У історіографії його незмінно ставлять в один ряд з найбільш видатними президентами США :
Дж. Вашингтоном,
Т. Джефферсоном
Ав. Лінкольном
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Новий курс” президента Ф. Рузвельта Історія нас розсудить… Франклін Делано Рузвельт

Номер слайду 2

” Франклін Делано Рузвельт Майбутній президент народився в багатій і респектабельній сім'ї Джеймса Рузвельта, предки якого емігрували з Голландії до Нового Амстердама в 1740-х роках. Батько Рузвельта володів спадковими маєтками Гайд– Парк на річці Гудзон і солідними пакетами акцій у ряді вугільних і транспортних компаній. Мати Рузвельта, Сара Роблено, також належала до місцевої аристократії.

Номер слайду 3

У дитинстві Рузвельт кожне літо подорожував з батьками по Європі (тому не погано володів іноземними мовами). До 14 років Рузвельт здобував домашню освіту. У 1896-1899 роках він вчився в одній з кращих шкіл в Гротоне. У 1900 - 1904 роках продовжив освіту в Гарвардському університеті, де отримав ступінь бакалавра.

Номер слайду 4

У 1905 році він одружися зі своєю кузиною в п'ятому коліні Нанні Елеонорі Рузвельт. Вона зіграла значну роль в політичному житті мужа, особливо після 1921 р., коли він захворів поліомієлітом і вже не розлучався з інвалідним кріслом.

Номер слайду 5

Обрання Рузвельта президентом США У 1932 році на зміну президентові США Г.Гуверу, до влади прийшов Франклін Делано Рузвельт зі своєю адміністрацією. До цього моменту положення в країні було надзвичайним. Для виходу з нього були потрібні неординарні заходи. Урядом Рузвельта були здійснені великомасштабні реформи, які увійшли до історії під назвою "Новий курс" - “New Deal”.

Номер слайду 6

Д. М. Кєйнс Теоретичною базою "Нового курсу" стало учення видатного англійського економіста Д.М. Кейнса (1883 - 1946). В умовах глибоких змін в економіці капіталістичних країн за панування монополій Кейнс і його послідовники визнавали необхідною участь держави в регулюванні господарського життя. Виходячи з цього, основною метою реформ Рузвельта стало активне втручання держави в процес суспільного відтворення. К

Номер слайду 7

Початок політики «нового курсу» Перш за все, почався порятунок банківської і фінансової системи. Для їх оздоровлення заборонявся вивіз золота. У США були закриті всі банки. Не дивлячись на те, що багато громадських діячів і політики вимагали націоналізації банків, Рузвельт не пішов на це. У прийнятому одноголосно Надзвичайному законі про банки передбачалося відновлення функцій і здобуття урядових кредитів з федеральної резервної системи, хоча це було дозволено лише благополучним, тобто найбільш крупним банкам. До кінця 1933 р. було знов відкрито 4/5 банків - членів ФРС, проте 2 тис. банків дозвіл на це не отримали.

Номер слайду 8

Закон про відновлення промисловості Центральне місце в заходах "Нового курсу" відводилося проблемі відновлення промисловості. У червні 1933 р. Був прийнятий один з двох найбільш важливих законів - закон про відновлення національної промисловості. Для його проведення була створена Адміністрація національного відновлення, до складу якої увійшли представники фінансової олігархії (від торгівельної палати, від фірми "Дженерал -моторс", "Стандарт- ойл", від групи Морган і інших акціонерів, а також економісти діячі Американської федерації праці. Закон про відновлення промисловості вводив систему державного регулювання цього підрозділу економіки. Він мав три розділи.

Номер слайду 9

Перший розділ передбачав заходи, сприяючі пожвавленню економіки і виведенню її з тяжкої ситуації. Основний упор робився "на кодекси чесної конкуренції", в якій встановлювалися правила конкуренції, зайнятості і найму. Асоціація підприємців всю промисловість розділила на 17 груп, кожна з яких зобов'язалася розробити такий кодекс, де для кожного підприємства встановлювалися обсяги виробництва, рівень заробітної плати, тривалість робочого тижня, ринки збуту продукції, єдина політика цін. У кожному кодексі обов'язково обмовлялися умови зайнятості і найму. В разі затвердження кодексу президентом, він ставав законом, а дія антитрестового законодавства припинялася. В цілому у всіх галузях промисловості адміністрація Рузвельта санкціонувала 746 кодексів, що охопили 99% американської індустрії і торгівлі

Номер слайду 10

У другому і третьому розділах закону визначалися форми оподаткування і фонд суспільних робіт з вказівкою порядку використання засобів цього фонду. Для надання допомоги безробітним Конгрес створив Адміністрацію суспільних робіт, яку очолив міністр внутрішніх справ Р. І Кєйнс. На організацію суспільних робіт виділялося 3,3 млрд. дол. У числі інших заходів боротьби з безробіттям були створення трудових таборів для безробітної молоді у віці 18 - 25 років. Вони забезпечувалися безкоштовним живленням, житлом, форменим одягом, їм платили 1 дол. в день. Чисельність молоді в таборах досягала 250 тис. чоловік. До 1935 р. табори були розширені удвічі і в них побували 3 млн. чоловік. Молодь очищала ліси, проводила меліорацію, займалася лісонасадженням, ремонтувала дороги. Адміністрація надзвичайної допомоги видавала штатам дотації для допомоги безробітним. Масштаби суспільних робіт, організованих американським урядом, слід визнати значним - на них до січня 1934 р. було зайнято 5 млн. чоловік.

Номер слайду 11

Закон про регулювання сільського господарства Другий важливий закон - це закон про регулювання сільського господарства - Конгрес США прийняв на початку 1933 р. напередодні оголошеного фермерами загального страйку. Для його проведення була створена Адміністрація Регулювання сільського господарства, так звана ААА. Для подолання аграрної кризи закон передбачав заходи підвищення цін на сільськогосподарську продукцію до рівня 1909 - 1914 рр. У їх числі:

Номер слайду 12

Скорочення посівних площ і поголів'я худоби. 1) за кожен незасіяний гектар фермери отримували компенсацію і премію, тобто засоби, які мобілізувалися за рахунок податку на компанії, податку на муку і податку на бавовняну пряжу. До моменту введення такої міри, існуючі ціни на зерно робили вигіднішим його використання як паливо, і в деяких штатах зерно і кукурудзу спалювали замість дрів і вугілля.

Номер слайду 13

Підсумки закону про сільське господарське регулювання Проведення цього закону в життя привело до того, що заорали 10 млн. акрів засіяних бавовною площ, знищили ј всіх посівів. За один рік дії ААА було забите 23 млн. голів рогатої худоби і 6,4 млн. голів свиней. М'ясо убитих тварин перетворювали на добрива. Якщо спостерігалися неврожаї, то це вважалося успіхом. Вище перерахованими методами удалося до 1936 р. підняти доходи фермерів на 50%.

Номер слайду 14

Корпус цивільної консервації 31 березня Рузвельт провів через конгрес законопроект, який йому був особливо доріг, – про створення Корпусу цивільної консервації (ССС). Цей закон дав роботу 250 тисячам безробітних молодих людей в національних парках і лісах, а всього через ССС пройшло 2 мільйони молодих американців, що одягнули зелену уніформу. ССС охоплював всю територію країни, склавши мережу трудових таборів, де безробітні, переважно з числа молоді, отримували дах, одяг, живлення, медичне обслуговування і, крім того, скромний грошовий вміст (30 доларів в місяць) Замість цього вони повинні були виконувати різні роботи, пов'язані з лісонасадженням, благоустроєм парків і заповідників.

Номер слайду 15

Макартур Маршалл За їх ефективність відповідали генерал Макартур і полковник Джордж Маршалл. Від Флоріди до Канади було посаджено 200 мільйонів дерев. Для управління цими роботами планувалося створення спеціального органу, але в уникненні громіздкості у виконання і зростання бюрократії, адміністрація встала на дорогу використання чотирьох традиційних міністерств – військового, праці, внутрішніх справ і сільського господарства.

Номер слайду 16

Зрушення вліво В 1935 р. в політиці "Нового курсу" позначився поворот вліво. Цього добилися трудящі своєю боротьбою. За 1933 - 1939 рр. страйкувало більше 8 млн. чоловік. Найбільш активною формою класової боротьби стали "сидячі страйки", коли частина робітників залишалася усередині заводів, а останні цілодобово пікетували. Такі страйки виявилися ефективними і сприяли утворенню профспілок навіть в тих галузях, де свавілля підприємців було особливо відчуємо. Робітники добивалися введення федеральної системи соціального страхування. У 1936 р. сталося об'єднання всіх робочих організацій і вони влилися до єдиного Робочого альянсу Америки.

Номер слайду 17

Закон Вагнера і закон про соціальне забезпечення В результаті широкого руху трудящих уряд Рузвельта на другому етапі здійснення "Нового курсу" в значно більшій мірі вимушений був враховувати інтереси робітників і фермерів. Найважливішим завоюванням робочого класу США слід визнати ухвалення закону Вагнера, біль якого був внесений на розгляд Конгресу після відміни НІРА. У біле признавалися необхідність колективного захисту робітниками своїх інтересів через професійні союзи і шляхом висновку з підприємцями колективних договорів. За робітниками признавалося право на страйки. Не менш важливе значення мав закон про соціальне забезпечення, прийнятий декілька тижнів опісля закону Вагнера. Їм вводилася система пенсій через старість і фінансова допомога з безробіття. Проте закон поширювався на робітників крупних промислових підприємств і не охоплював робітників і службовців торгівлі, сфери обслуговування. Робоче законодавство 30-х рр. - серйозний успіх боротьби американських робітників.

Номер слайду 18

«Судите про мене по моїх ворогах» Рузвельт був єдиним політиком, який обирався президентом чотири терміни підряд. 12 квітня 1945 р. президент помер від крововиливу в мозок і був похований в Гайд - Парку. У історіографії його незмінно ставлять в один ряд з найбільш видатними президентами США : Дж. Вашингтоном, Т. Джефферсоном Ав. Лінкольном.

ppt
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
6140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку