Презентація "Формування в СРСР тоталітарної системи " (до уроку-колоквіуму «Тоталітарні і диктаторські режими….»

Про матеріал

В 30-40кові роки в Радянському Союзі на законодавчому рівні, під керівництвом Сталіна та завд'яки діяльності комуністичної партії остаточно склалася жорстка тоталітарна система. Як і чому це сталося?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування в СРСР тоталітарної системи

Номер слайду 2

1. Складання єдиної партійної політичної системи . Суд над есерами Прийшовши до єдності в своїх рядах, керівництво партії приступило до ліквідації інших партій. Влітку 1922 року пройшов відкритий судовий процес над есерами, які були звинувачені в змові з білогвардійцями і проведенні контрреволюційної пропаганди.

Номер слайду 3

2. Формування культу особистості Сталіна. Плакат 1929 р. На початку 1924 року помер В. І. Ленін і XIII з'їзд партії висловився за те, щоб залишити Сталіна на його посту. Характерною межею політичного життя цього періоду став культ особи Й. Сталіна. Він був оголошений «першим учнем Леніна». Незабаром Сталіну стали приписувати всі успіхи країни.

Номер слайду 4

3.Формування тоталітарного режиму. Незабаром вся влада в країні була зосереджена в руках вищого партійного керівництва. Вона знищила демократичні свободи і опозицію, підпорядкувала суспільство своїм інтересам. Жоден закон не ухвалювався без схвалення Політбюро і особисто Сталіна. Він же визначав основні напрями внутрішньої і зовнішньої політики.

Номер слайду 5

4.Ідеологізація суспільства Величезну роль у формуванні тоталітаризму в СРСР зіграв партійний контроль за засобами масової інформації. У освіту на перший план вийшло вивчення марксистсько-ленінських основ всіх наук.

Номер слайду 6

5.Масові репресії. В’язні на будівництві Беломорканалу. В цей же час йшло формування каральних органів для переслідування інакодумців. На початку 30-х пройшли останні процеси над есерами і меншовиками. «Шахтинська справа» 1928 року привела до нових репресій. Потім була кампанія проти куркульства. У 1932 р. «Закон про три колоски» дав початок переслідуванню навіть бідного селянства.

Номер слайду 7

Похорони С.М.Кирова Приводом для розгортання масових репресій стало вбивство в грудні 1934 Сергія Мироновича Кирова. Було прийнято рішення про проведення слідства по «ворогах народу» в скороченому порядку: протягом 10 днів, прокурор і адвокат на процесі були відсутні, помилування заборонялося, а смертні вироки здійснювалися негайно. У 1935 р. закон був доповнений: під його дії потрапляли і підлітки з віку 12 років.

Номер слайду 8

У 1937 г почався розгул репресій. Знищенню підлягала тепер Червона армія. Країна занурилася в атмосферу страху.

Номер слайду 9

6. Конституція соціалізму, що «переміг». Конституція1936 року. «Великий терор» був покликаний зняти сучасну соціальну напруженість, викликану невдачами в економіці і політичних вирішеннях керівництва. Цій же меті відповідала Конституція, що була прийнята 5 грудня 1936. Вона проголошувала демократичні права і свободи та маскувала тоталітарний режим. Таким чином в СРСР в 30-40кові роки на законодавчому рівні остаточно склалася жорстка тоталітарна система.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Данилішина Катерина Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
6265
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку