Презентація до уроку за повістю Зірки Мензатюк "Таємниця козацької шаблі"

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури в 5 класі за повістю Зірки Мензатюк "Таємниця козацької шаблі". 27 слайдів, на яких висвітлено тему уроку, основні завдання, теорія літератури, цікава екскурсія з героями повісті історичними місцями України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зірка Мензатюк Пригодни- цька повість “ Таємниця козацької шаблі ”

Номер слайду 2

Візьмімось за руки! Надійно і дружно Мости побудуймо Міцні дуже-дуже. Мости, що єднають Знання і уміння, Збудуймо, додавши Наснаги й терпіння. О. Саламаруха.

Номер слайду 3

Я ЛЮБЛЮ МАНДРУВАТИ, ТОМУ ЩО… Я ЛЮБЛЮ ПРИГОДИ, ТОМУ ЩО…

Номер слайду 4

МЕТА УРОКУ: ознайомитись із життєписом письменниці, зі змістом твору «Таємниця козацької шаблі», з поняттям пригодницька повість і її особливостями; з’ясувати ідейний зміст твору, пізнавальне та виховне значення; розвивати самостійність мислення, пам'ять, увагу, уміння аналізувати та робити висновки; удосконалювати навички виразного читання; виховувати почуття любові до рідної землі, до її героїчного минулого, шанобливого ставлення до пам’яток історії та культури.

Номер слайду 5

КОГО МОЖНА ВВАЖАТИ СПРАВЖНІМ ПАТРІОТОМ РІДНОЇ ЗЕМЛІ?

Номер слайду 6

Люби свій край, моя дитино, Бо тут з’явився ти на світ. Це місце зветься — Україна! І звідси ти почнеш політ. Н. Красоткіна

Номер слайду 7

ЗІРКА МЕНЗАТЮК Народилася 21 жовтня 1954 року в селі Мамаївцях Кіцманського району Чернівецької області. Писати почала,коли вчилася у другому класі. Закінчивши школу, Зірка вступила на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка . Закінчивши у 1977 р. університет з червоним дипломом, вона працювала кореспондентом газети «Радянська Україна». З 1995 р. Зірка Мензатюк  член Національної Спілки письменників України.

Номер слайду 8

ЗІРКА МЕНЗАТЮК З 2004 року  — автор рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів «АБЦ» Національного радіо. Автор книг для дітей:” Мільйон мільйонів сестричок ”, “ Київські казки ”, “ Казочки – куцохвостики ”, “ Катрусині скарби ”, “ Як до жабок говорити ”, “ Макове князювання ”, “ Таємниця козацької шаблі ” (2006 рік). Зірка Мензатюк — лауреат міжнародного літературного конкурсу у США, літературної премії імені Лесі Українки, Наталі Забіли.

Номер слайду 9

Гра “ Сачок ” У подорож сімейство Руснаків вирушило на чорному джипі. Пану Богдану з’являвся привид-патріот. Пан Богдан довідався у привида, що козацька шабля, яку треба було знайти, була загублена на старому бойовищі, можливо, у замку чи фортеці. Накульгував, елегантний до неможливості, гладенько зачесаний. ЦІ слова про пластуна Северина. Наталя потрапила в пастку і впала в колодязь без води в Тараканівському форті. Коштовності князів Острозьких із замку в місті Дубно загарбав російський імператор Петро І і вивіз їх до своєї столиці. Козацьку шаблю Наталя знайшла у Кам’ -янець - Подільському замку.

Номер слайду 10

Гра “ Сачок ” Коли Руснаки щось не так робили, то привид-козак шаленів, хапався за голову, крутив пальцем біля виска. У Берестечко Руснаки приїхали у дев’яту п’ятницю після Великодня, коли туди збираються свідомі українці вшановувати пам'ять загиблих козаків. Козак Щур, який зрадив побратимів, перетворився на відьмака Щуровського і був присутній на балу у Підгорецькому замку. У Підгірцях дівчину викрали і силоміць притягли на бал відьмаків. В Олеському замку Руснаків заарештували за крадіжку шаблі. Якби Наталя з батьками не змогла вчасно відгадати загадку Антипка, вона змушена була б усе життя говорити неправду. Не горіх, а тверде. Не панни, а в узорах жупани. Стрілець їх сватав, та й голову склав. Косий хрест. Ця загадка стосувалася фортеці у Кам’янці -Подільському.

Номер слайду 11

Гра “ Сачок ” КЛЮЧ ВІДПОВІДЕЙ: 2,3, 5,6, 8,9,10,13.

Номер слайду 12

Шабля — це різновид холодної зброї. Вона має клинок довжиною більше 100 сантиметрів, хрестовину (гарду) та руків’я. Отримати шаблю січовик міг двома способами — у спадок від батька або здобути в бою. Шабля — символ військової звитяги.

Номер слайду 13

Любов до Батьків-щини Вірність рідній землі Вірний друг Мужність Козаки Зброя Скарб Битва Рятівниця ШАБЛЯ

Номер слайду 14

Замок у Дубно виник як фортеця волинян у Х ст. Зруйнований монголами в 1240-1241 роках. Приблизно в кінці XIV  — початку XV ст. ( є дані, що це був 1492 рік) князь Федір Острозький спорудив дерев'яно-земляне укріплення, яке, звичайно, мало дещо інший вигляд, аніж тепер. Ця споруда була оточена земляними валами, огороджена дерев'яним частоколом по периметру і тісно забудована всередині житловими та господарськими приміщеннями. За всю історію замок, збудований Острозьким, не було жодного разу захоплено ворогами.

Номер слайду 15

Тараканівський форт оборонна споруда, архітектурна пам'ятка  19 століття. Розташована неподалік від села Тараканів  Дубинського району Рівненської області у мальовничій місцевості над рікою Іквою. Він має форму ромба  зі сторонами до 240 метрів. Ззовні він оточений глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами. У центральній частині форту зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи, прокладені під другим земляним валом.

Номер слайду 16

Тараканівський форт

Номер слайду 17

Поблизу міста Берестечка на Волині знаходиться місце знаменитої легендарної битви загонів Богдана Хмельницького з польським військом у червні 1651 року.

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка

Номер слайду 19

Замок у Підгірцях було збудовано протягом 1635 –1640 років за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського . Він є одним із найкращих в Європі. На території замку знімали сцени відомого фільму «Д‘Артаньян і три мушкетери». Має замок і свого привида — Білу Паню.

Номер слайду 20

Олеський замок — пам'ятка архітектури та історії XIII–XVIII століть, розташований у селі Олесько,  Бузького району Львівської області. Один із найдавніших в Україні замків, імовірно, побудований одним із синів галицько - волинського  князя Юрія Львовича на пагорбі, який височить серед заплави р. Ліберція. Нижче, по схилу гори, кільцем проходив вал із частоколу, далі вал з водяним ровом. Навколо була заболочена непрохідна рівнина, тобто замок був добре захищений і укріплений. Уперше замок згаданий в історичних джерелах 1327 року.

Номер слайду 21

Кам’янець Подільський – місто, в якому споруджено фортецю, що не має аналогів у Європі. Легенда говорить, що турецький султан Осман ІІ, тримаючи Кам’янець в облозі, запитав: «Хто збудував це укріплене місто?». У відповідь почув: «Сам Бог». «То нехай же Бог і здобуває його!» – сказав султан і, знявши облогу, відступив. Так за Кам’янець – Подільською фортецею закріпилася репутація “ побудованої рукою Бога ”. Природа подарувала фортеці високі прямовисні береги і широке русло річки , а людина спорудила високі стіни з амбразурами. Фортеця належить до «Семи чудес України ”.

Номер слайду 22

У 1621 році під стінами фортеці відбулася нерівна битва польсько-козацького війська проти численної турецької армії. Тоді і загинув легендарний гетьман Петро Сагайдачний. Сьогодні «Хотинська фортеця» є одним з семи чудес України.

Номер слайду 23

КОГО МОЖНА ВВАЖАТИ СПРАВЖНІМ ПАТРІОТОМ РІДНОЇ ЗЕМЛІ? Чи вважаєте ви себе патріотами? «Я—ПАТРІОТ, ТОМУ ЩО…»

Номер слайду 24

Тема: зображення подорожі сім’ї Руснаків у пошуках реліквії — козацької шаблі; опис незвичайних пригод Наталочки Руснак; мандри історичними місцями, де відбувались важливі події, битви; шалені перегони, небезпечна,цікава,сповнена містики і захвату мандрівка замками України. Чому вчить цей твір? Що возвеличує і засуджує? Основна думка: цей твір вчить нас любити свою рідну землю, вчити власну історію, берегти історичні пам’ятки; уславлює мужність, героїзм, винахідливість, рішучість Наталки та її друзів; засуджує зло, жорстокість, Антипа та подібних йому лжепатріотів.

Номер слайду 25

Теорія літератури ПОВІСТЬ - це великий за обсягом твір, у якому детально розповідається про багато подій із життя дійових осіб.  ПРИГОДА – це непередбачувані події , що трапляються з ким - небудь .  ПРИГОДНИЦЬКИЙ ТВІР - це твір із захопливим сюжетом про складні випробування, через які проходять герої. В основі цього твору — гострі конфлікти, а герої — учасники багатьох цікавих подій, у яких з великою силою виявляються їх розум, винахідливість і мужність. Ці герої розкривають таємниці, здійснюють відкриття, показують чудеса відваги. ПРИГОДНИЦЬКА ПОВІСТЬ –це твір,у якому зображені непередбачені, несподівані події, що трапляються з героями.

Номер слайду 26

Люби свій край, моя дитино, Бо тут з’явився ти на світ. Це місце зветься — Україна! І звідси ти почнеш політ. Н. Красоткіна

Номер слайду 27

Домашнє завдання Обов’язково: підготуватися до контрольної роботи: повторити про «Повість минулих літ», творчість Олександра Олеся, Зірка Мензатюк “ Таємниця козацької шаблі ”. За бажанням: скласти акровірш «Шабля».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Жайворонок Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Виставна Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сергієнко Оксана
    ДУЖЕ ГАРНА РОЗРОБКА, ДЯКУЮ
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
6 грудня 2018
Переглядів
11912
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку