Презентація до уроку за темою "Рослинний світ Південної Америки".

Про матеріал
Матеріал до уроку з природознавства. Сьогодні в школі головним залишається зміст навчання, учні повинні мати здатність сприймати нову інформацію, аналізувати й досліджувати, формувати власну думку. Перегляд слайдів сприятиме формуванню навичок і вмінь, створенню атмосфери співпраці. Дозволить змістовніше та цікавіше розкрити тему уроку і сприятиме кращому запам'ятанню теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний світ. Південної Америки

Номер слайду 2

На території материка є тропічні ліси,савани,степи,пустелі.

Номер слайду 3

По обидві сторони від екватора простяглися вічнозелені та багатоярусні тропічні ліси. Найвищі дерева тропіків отримують найбільшу кількість сонячного світла, адже вони досягають висоти понад 50 метрів. Вологі евакваторіальні ліси Південної Америки є найбільшими постачальниками кисню на Землі тому їх називають «легенями» нашої планети. Тут ростуть: пальми, гігантські фікуси.

Номер слайду 4

Ліани є дерев'янисті та трав'янисті. Не маючи змоги вільно триматись у повітрі, вони спираються на сусідні рослини або інші структури й піднімаються високо в повітря, де й росте їхнє листя і квітки.

Номер слайду 5

Дерево Квебрачо-«залізне дерево» з надзвичайно міцною і важкою деревиною, що в перекладі з іспанської означає «зламай сокиру». Воскова пальма(карнауба)-«дерево життя». Для місцевого населення: зі стовбура добувають крохмаль для виготовлення борошна та крупи саго, плоди використовують в їжу в сирому і вареному вигляді, листям покривають дахи і з їхніх волокон плетуть різні вироби, восковий наліт на листках, від якого пальма отримала назву, дає «віск» для свічок та меблевої політури, в коренях містяться лікарські речовини.

Номер слайду 6

Незвичайної форми стовбур забезпечує рослинам дуже точну назву -пляшкове дерево. Ростуть у пустелі, гарно цвітуть, чудово переносять посуху і тривалу спеку - деревоподібні кактуси (опунція)

Номер слайду 7

Пальма - високе струнке дерево, росте на узбережжі, може досягати висоти до 30 метрів, крона подібна салюту. Бананове дерево. Шоколадне(какао)дерево.

Номер слайду 8

Нижчий ярус займають невисокі дерева. Папайї (Динне дерево)Плоди нагадують соковиту диню, масою до 8 кг, найбільші екземпляри досягають 9 кг. Хінне дерево. У корі дерева міститься речовина хінін,якою лікують тропічну пропасницю. Гевея (гумове дерево)збирають сік (латекс) для виробництва каучуку.

Номер слайду 9

Нижні яруси. Орхідеї –поселяються на інших рослинах, у розвилках і кронах дерев. Не забирають у рослин-носіїв ні води, ні поживних речовин, і тому не є рослинами-паразитами. Папороті - ростуть у вологих і тінистих місцях, під кронами дерев.

Номер слайду 10

Найсолодшою рослиною в усьому світі вважається стевія. Висота цієї рослини може досягати вище півметра . Місцеві аборигени прозвали стевію «каа ехо», що перекладається як медова трава. У дощовому тропічному лісі широко поширені м’ясоїдні рослини, котрі харчуються спійманими комахами й дрібними тваринами. Серед них слід відзначити непентес.

Номер слайду 11

Основна рослинність степів – трави:ковила;дике просо;пампасова трава, бородань, тонконіг.

Номер слайду 12

Вікторія-регія (амазонська лілія) росте в тихих затонах і має найбільше (до 2 м у діаметрі) листя серед водних рослин. Листок витримує вантаж до 50 кг. Квітка велика: 35 см у діаметрі. Рослини - ендеміки. Псіхотрія піднесена. Зараз ця чудова квітка опинилася під загрозою. Венерина мухоловка звичайна (капкани). Ця рослина висотою до 30 сантиметрів

Номер слайду 13

Картопля. Томати. Квасоля. Кукурудза. Соняшник. Перець. Арахіс. Гарбуз. Батьківщиною даних рослин є Америка, але усі вони також вирощуються на території України.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
28082
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку