Презентація до уроку «Закон Авогадро. Молярний об’єм газів. Розв’язування розрахункових задач»

Про матеріал
Презентація допоможе систематизувати знання учнів про поняття кількості речовини, числа Авогадро, молярну масу, на їх основі сформувати уявлення про молярний об’єм газоподібних речовин; розкрити сутність закону Авогадро і його практичного застосування; формувати здатність до адекватного самоконтролю й самооцінки; розвивати вміння логічно мислити, висувати гіпотези, робити аргументовані висновки; працювати в групах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Космічний корабель. Атом

Номер слайду 2

Галактика “Хімічний шлях”теоретичні знання формули задачі

Номер слайду 3

1)Встановіть відповідність між формулою і хімічним поняттям:1. Молярна маса а) N=NA•v2. Кількість речовини б) m = ν • M;3. Маса в) 4. Число структурних частинок г) ν = N/NA; д) 2) Розвяжіть задачу: Яка маса водню Н2 кількістю речовини 15 моль?

Номер слайду 4

Тема : «Закон Авогадро. Молярний об’єм газів. Розв’язування розрахункових задач»

Номер слайду 5

І тип. Обчислення кількості речовини за відомим об’ємом. Задача 1. Яка кількість речовини  карбон(IV) оксиду об’ємом 67,2 л?

Номер слайду 6

Закон авогадро. В однакових об’ємах різних газів за однакових умов міститься однакова кількість молекул (атомів).

Номер слайду 7

Зворотне твердження. Однакове число молекул (атомів) будь-яких газів за однакових умов займають однаковий об’єм1 моль будь-якого газу за н. у. займає об’єм 22,4 л. Цей об’єм називають молярним об’ємом. Молярний об’єм чисельно дорівнює об’єму 1 моль речовини і позначається  Vm («ве-ем»): Vm = 22,4 л/моль, м3/моль.

Номер слайду 8

Молярний об’єм газу (Vm) визначається за відношенням об’єму порції даного газу до кількості речовини в цій порції: Vm = V / ν ,де V – об’єм газу за н. у., (л, м3);  ν – кількість речовини газу, (моль).

Номер слайду 9

Обчисліть кількість речовини газу, який займає об’єм 44,8 л. Обчисліть кількість речовини газу, який займає об’єм 89,6 л; Обчисліть кількість речовини газу, який займає об’єм  6,72 л?Обчисліть кількість речовини газу, який займає об’єм 2,24 л?

Номер слайду 10

ІІ тип. Обчислення об’єму речовини за відомою масою . Задача 2. Який об’єм займає кисень масою 3,2 г?

Номер слайду 11

Який об’єм за нормальних умов займає О2 масою 8 г; Який об’єм за нормальних умов займає СО2масою 11 г; Який об’єм за нормальних умов займає N2 масою 7 г; Який об’єм за нормальних умов займає Н2 масою 12 г; 

Номер слайду 12

ІІІ тип. Обчислення маси речовини за відомим об’ємом. Задача 3. Яку масу займає кисень обємом 44,8 л?

Номер слайду 13

Обчисліть масу СО2, який за нормальних умов займає обєм 24 л. Обчисліть масу О2, який за нормальних умов займає обєм 24 л. Обчисліть масу Н2, який за нормальних умов займає обєм 24 л. Обчисліть масу N2, який за нормальних умов займає обєм 24 л.

Номер слайду 14

Середній рівень (розв’язати за зразком)І Варіант. Обчислити об’єм, що займе при нормальних умовах водень кількістю речовини 1,5 моль.ІІ Варіант. Обчислити, якій кількості речовини відповідатиме 4,48 л вуглекислого газу. Достатній рівеньІ Варіант. П’ятачок на день народження друга вирішив надути повітряні кульки. Допоможіть йому обчисліть об’єм Гелію, кількістю речовини 3,5 моль.ІІ Варіант. Для оборотного зілля Гаррі Потерру потрібно взяти 7 моль сірководню H2 S. Допоможіть обчислити, які необхідні об’єм та маса газу?  Високий рівеньІ Варіант. Обчислити кількість молекул та атомів, що міститься в 89,6 л кисню при нормальних умовах.ІІ Варіант. Допоможіть Мауглі порахувати, яку кількість речовини та масу кисню виробляють дерева в джунглях, якщо відомо, що загальний об’єм O2 складає  5600 літрів.

Номер слайду 15

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
21 січня 2019
Переглядів
3536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку