Презентація до уроку зарубіжної літератури у 10 класі на тему: "Життя та творчість Ф.М. Достоєвського"

Про матеріал
Презентація про творчість Федора Михайловича Достоєвського. Охоплено основні віхи його життя та творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національна своєрідність російського роману ХІХ ст. Федір Михайлович Достоєвський (1821-1881)

Номер слайду 2

ПЛАНЗначення Ф. М. Достоєвського для розвитку соціально-філософського і психологічного роману. Віхи життя та творчості Федора Достоєвського.“Натуральна школа” в творчості Ф. М. Достоєвського. Періоди творчості російського письменника. Художній світ Ф. М. Достоєвського його характерні ознаки.

Номер слайду 3

“Людина – це таємниця. ЇЇ стреба розгадати, і якщо будеш її розгадувати все життя, не кажи, що згайнув час; я займаюся цією таємницею, бо хочу бути людиною ”. Ф. М. Достоєвський

Номер слайду 4

Творчість Федора Михайловича Достоєвського належить до вершинних явищ світової літератури. Федір Михайлович  Достоєвський - один з найбільш геніальних письменників у світі. Його твори перекладені майже на всі мови, а цитати можна зустріти в найрізноманітніших книгах.

Номер слайду 5

11.11.1821р. - народився у Москві, у родині лікаря.1833р. – навчання у приватному пансіоні Л. Чермака. 1837р. – переїзд до Петербурга та вступ у інженерне училище.1843р. завершення курсу у вищому офіцерському класі.1845р. - дебют роману “Бідні люди”.1846р. - зустріч Достоєвського Ф. із М. Петрашевським – послідовником учення французького філософа Шарля Фур’є.23.04.1849р. – арешт, за участь у гуртку петрашевця М. Спєшнєва.22.12.1849р. – М. Достоєвський засуджений до 4 років каторжних робіт з подальшою солдатською службою.1857р. – вінчання М. Достоєвського із М Ісаєвою.1862р. - поїздка за кордон. 1864р. – повість “Нотатки з підпілля”. 1866р. Одруження з А. Сніткіною. 26.01.1881р. Смерть письменника.

Номер слайду 6

Свій творчий шлях Ф. Достоєвський розпочав у річищі “натуральної школи”. Про це свідчить його роман - “Бідні люди”, в якому розроблялася започаткована М. Гоголем тема “маленької людини” і який був високо оцінений тодішнім законодавцем літературної моди, критоком В. Бєлінським. Згодом, наступні твори письменника (“Двійник”, “Пан Прохарчин”, “Господиня”), - в яких простежувався відхід від позицій “натуральної школи” (заглибленість автора в психологію, незалежну від соціального середовища, інтерес до ірраціонального, підсвідомого), викликали незадоволення Бєлінського.

Номер слайду 7

Періоди творчості письменника: - вплив романтизму та сентименталізму; - захоплення ідеєю соціалістичної утопії; - поворот до народно-національних засад життя; - заперечення фатального впливу “середовища” на особистість; Для художнього світу Ф. Достоєвського характерні: Пафос “уболівання за людину”;Порушення найважливіших питань духовного життя з наголосом на проблемах індивідуального свавілля особистості та її моральної відповідальності;Відтворення духу переломної епохи, широке охоплення подій загальнонаціонального буття;Герой – носій певної філософської теорії, яку він перевіряє ціною свого життя;Зображення двоїстості людської вдачі, в якій добро бореться зі злом;

Номер слайду 8

"Світ врятує краса": геніальні цитати Достоєвського, які змушують задуматися. Що розуму уявляється ганьбою, то серцю суцільно красою.***Без великодушних ідей людство жити не може.***Кожна людина несе відповідальність перед усіма людьми за всіх людей і за все.***Твориться суспільство моральними началами.***Талантові треба співчуття, йому потрібно, щоб його розуміли. Недостатньо визначати моральність вірністю своїм переконанням. Треба ще безперервно збуджувати в собі питання: чи вірні мої переконання?***Безглуздості дуже потрібні на землі. На безглуздях світ стоїть, і без них, може бути, в ньому зовсім нічого б не сталося.***Щастя не в щасті, а лише в його досягненні.***Співчуття є найголовніший і, може, єдиний закон буття всього людства.

pptx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
3204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку