Презентація до уроку зарубіжної літератури у 5 класі на тему "Е.Сетон-Томпсон "Лобо". Зображення художніх образів, їх розкриття в подіях твору"

Про матеріал

Презентація допоможе учням глибше зрозуміти образи твору; розвивати зв'язне мовлення, образне мислення, вміння порівнювати літературних героїв, знаходити спільне та відмінне, робити узагальнення, висновки;виховувати любов до живої природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку зарубіжної літератури у 5 класі Підготувала вчитель зарубіжної літератури Ковальчук Валентина Павлівна

Номер слайду 2

Ернест Сетон-Томпсон. «Лобо». Зображення художніх образів, їх розкриття у подіях твору

Номер слайду 3

Мета: продовжити роботу над змістом оповідання, навчити характеризувати художні образи; розвивати навички виразного читання, переказу та аналізу художнього твору, образне мислення; виховувати любов до живої природи

Номер слайду 4

Я впевнений, що кожна з цих тварин є дорогоцінним спадком, який ми не в праві знищити… Е.Сетон -Томпсон

Номер слайду 5

Мистецтво відображає природу за допомогою художніх образів. У літературі є образ людини (персонаж), образ події (сюжет), образ почуття, образ природи (пейзаж), образ тварини, образ-інтер’єр, образ речі, словесний образ.

Номер слайду 6

Словникова робота Бланка — у перекладі з іспанської «біла». Ватажок — 1) людина, яка веде за собою інших, провідник; 2) тварина, що йде попереду стада. Володар — 1) людина, якій належить яка-небудь власність, майно; власник чого-небудь, господар; 2) той, хто стоїть на чолі держави, краю; 3) особа, яка має владу над ким, чим-небудь, вільно розпоряджається кимось або чимось; повелитель; 4) той, або те, що має великий вплив на когось (на щось).

Номер слайду 7

Словникова робота Гримкотливий — те саме, що гримливий. Деспотично — жорстоко (від слова «деспот» — жорстока людина, тиран). Звитяжець — переможець у бою. Зграя — 1) група тварин одного виду; 2) перен. про людей: натовп, юрба. Капкан — засіб для відлову звірів (вовків, лисиць, білок, соболів та ін.). Ковбой (англ. cowboy сои — корова + boy — хлопець) — кінний пастух, котрий пасе отари в Північній Америці.

Номер слайду 8

Словникова робота Лобо — у перекладі з іспанської «вовк». Осоружний свавільник — остогидний, немилий самоволець. Покрадьки — те саме, що крадькома. Пошесть — 1) масове заразне захворювання людей або тварин; 2) перен. явище, яке набуло великого поширення. Ранчо — 1) у країнах Латинської Америки — хутір, садиба; 2) на заході США — тваринницька ферма. Стрихнін — сильна отрута, яка в малих дозах застосовується як лікарський препарат.

Номер слайду 9

Словникова робота Вовкулака — 1) представник вовків; 2) за народними повір'ями — людина, що обертається на вовка. Дюйм — міра довжини, що дорівнює 2,54 см (1/12 фута). Койот — луговий вовк, ссавець родини собачих, що мешкає на відкритих просторах Північної Америки. Проноза — пронира, пролаза. Шкураття — шматки шкури. Ласо — тут: аркан — довга мотузка із зашморгом на кінці, за допомогою якої ловлять коней та інших тварин. Фунт — міра ваги, що дорівнює 409,5 г. Цурпалок — тут: відрубаний, відбитий або відламаний шматок деревини, лозини і т. ін.; уламок, обрубок. Чагарник — зарості багаторічних дерев'янистих кущових рослин.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Прийом «Гронування»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Прийом «Гронування»

Номер слайду 14

Я впевнений, що кожна з цих тварин є дорогоцінним спадком, який ми не в праві знищити… Е.Сетон -Томпсон Робота над епіграфом

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Пам'ятайте, у рослин і тварин нема депутатів, їм нема кому писати і скаржитися, за них немає кому заступитися, окрім нас, людей, які разом з ними заселяють цю планету. Дж. Даррелл

Номер слайду 21

Робота з літературознавчими термінами Оповідання – невеликий прозовий твір, у якому зображується якась подія (або епізод) із життя одного чи кількох персонажів. Головні ознаки оповідання: прозовий твір; невеликий за обсягом; описано події за малий проміжок часу; зображення одного або кількох епізодів із життя героя; невелика кількість персонажів.

Номер слайду 22

Підсумок уроку «Незакінчене речення» Сьогодні на уроці ми … У своєму оповіданні Е.Сетон-Томпсон закликає …

ppt
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
5983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку