Презентація до уроку зарубіжної літератури у 7 класі на тему О.Генрі «Останній листок». Взаємопорозуміння та прагнення зробити добро іншим як засіб подолання життєвих негараздів.

Про матеріал

Презентація "О.Генрі «Останній листок».

Взаємопорозуміння та прагнення зробити добро іншим як засіб подолання життєвих негараздів." допомагає зробити урок цікавішим, конкретизує необхідний учням матеріал

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу” О.Генрі “Я не знаю вищого подвигу, аніж подати руку занепалому духом” М.Гоголь

Номер слайду 2

“Прагнення робити добро іншому є засобом подолання будь-яких життєвих негараздів”,-любив повторювати О.Генрі, цю ідею висловлював у своїх новелах.

Номер слайду 3

Мікрофон: - якими повинні бути людські стосунки ? - яке слово спадає на думку, коли ми говоримо про людські взаємини? ВІРНІСТЬ; ПОСТІЙНІСТЬ; НАДІЙНІСТЬ; МІЦНІСТЬ; ЛИЦЕМІРСТВО; КОРИСТЬ; ЗРАДА.

Номер слайду 4

О.Генрі (Уільям Сідні Портер) O.Henry (William Sidney Porter) 1862 - 1910 ЖИТТЄВИЙ ТА ТВОРЧИЙ ШЛЯХ ПИСЬМЕННИКА

Номер слайду 5

переживає сумніви своїх героїв; вірить у перемоги людей; допомагає пережити поразки; поділяє радощі й болі. Людям залишились його твори, в яких він плаче і сміється;

Номер слайду 6

“Життя – не трагедія і не комедія. У ньому поєднується і комічне, і трагічне одночасно”. Можливо, саме тому, читаючи твори О.Генрі, людство ось уже майже століття весело сміється і плаче водночас. Чому? Це і є одним із секретів О.Генрі, які ми спробуємо сьогодні розгадати. Якими ж насправді бачить людей О.Генрі?

Номер слайду 7

Особливості новели Яскраві худ.засоби Несподіваний фінал Чітка композиція Психологізм Напружений сюжет Лаконізм Гумор і сатира О.Генрі – неперевершений майстер новели Новела – (від італійської –новина) -невеликий за обсягом прозовий твір, де зображено 1-2 епізоди з життя одного або декількох осіб, має гострий захоплюючий сюжет.

Номер слайду 8

О.Генрі “Останній листок”. Взаємопорозуміння та прагнення зробити добро іншим як засіб подолання життєвих негараздів.

Номер слайду 9

Однакові погляди на мистецтво; Низька квартирна плата; Салат із листя цикорію; Вікна на північ. Чому герої “Останнього листка” разом?

Номер слайду 10

Особливі люди; Почуття розвинені сильніше; Легко поранити і образити; Автор сам належав до цього світу. Чому героями твору стали люди мистецтва?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Головні герої твору Берман: буркотливий дідок, старий художник, невдаха і пияк, проте мріяв намалювати шедевр, жертвує собою заради інших. Сью і Джонсі: дві молоді добрі, розумні художниці,які жили в кімнатці на горищі, яку вони знімали за низьку плату. Заробляти гроші, продаючи свої малюнки. Коли Джонсі захворіла, Сью мусила працювати за двох.

Номер слайду 13

Бліда й непорушна, мов повалена статуя Маленька і тендітна, немов листок Джонсі Втрачає бажання жити Втратила надію Головні герої новели

Номер слайду 14

Підтоптаний, задишкуватий бовдур Пан Пневмонія Хвороба УОСОБЛЕННЯ Крижані пальці Невідомий пришелець Червоні кулацюги Хвороба Джонсі

Номер слайду 15

Страждає через хворобу подруги Надійна Сью Співчутлива Терпляча Відповідальна Турботлива Головні герої новели

Номер слайду 16

Співчутливий Небайдужий Берман Добрий Дивакуватий Готовий до самопожертви Чуйний Риси характеру Бермана

Номер слайду 17

Був добрий і по-батьківськи любив дівчат; Життєві випробування не зробили його жорстоким; Вмів по-справжньому любити, жертвувати собою; Для нього це звичайна поведінка, звичний стан душі. Причини вчинку Бермана

Номер слайду 18

Все сумно і безнадійно! Кінець буде очікуваним? Рольова гра Розкажіть про що думала Джонсі, поки “лежала й довго дивилася на листок”.

Номер слайду 19

Їй дали надію на майбутнє. Що трапилося з Берманом? Малюючи листок плюща, застудився і захворів. Як можна оцінити його вчинок? Вияв високої любові і милосердя . Ефект несподіванки у новелі Чому Джонсі стало краще?

Номер слайду 20

Чи випадково порівнює письменник Бермана з Мойсеєм? Мойсей, біблійний герой, врятував іудеїв з єгипетського полону, вивів їх у землю обітовану Мікеланджело “Мойсей”

Номер слайду 21

Визначте тему новели О.Генрі Сумна історія про дружбу і самопожертву

Номер слайду 22

Ідея твору Прославлення краси людської душі Зустрічається в житті особливий героїзм- моральний: людина, здатна на самопожертву Ствердження, що смерть можна перемогти тільки тоді, коли є віра

Номер слайду 23

Експозиція: утворення у Грініч-Віліджі ,,колонії,,. Зав’язка: хвороба художниці Джонсі Розвиток дії: ,,Дівчиною оволоділо передчуття, що вона неодмінно помре...,, Кульмінація: Берман створив свій шедевр, але поплатився за це життям. Розв’язка: Джоанна подолала хворобу.

Номер слайду 24

Художня деталь- виразна подробиця твору Постійне повторення слова останній настроюють читача на сумну хвилю тривожний настрій- картини холодної осені з нескінченними дощами та вітровіями гнітюча атмосфера – хвороба дівчини, її немічність і безнадійність В новелах якась несподіванка ,, раптом ,, - часто спричиняє перелом у сюжеті.

Номер слайду 25

Останній листок – шедевр, який намалював художник і врятував життя дівчини; Життя - книга - це остання сторінка життєвої книги Бермана. Чому твір називається “Останній листок”?

Номер слайду 26

Герої О.Генрі – прості люди, звичайні американці. Вони не вирішують глобальних проблем, а живуть буденним життям, в якому є і смішне, і сумне, і підлість, і шляхетність.

Номер слайду 27

“Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу” О.Генрі

Номер слайду 28

Людина живе доти, доки про щось мріє, поки до чогось прагне. Гріх втрачати надію, віру, за життя треба боротися. У людині відкриваються найкращі якості, коли вона робить щось для іншої людини. Найвище мистецтво – це мистецтво бути ЛЮДИНОЮ. Висновок уроку:

Номер слайду 29

Домашнє завдання Міні-твір “На які роздуми наштовхнув мене твір О.Генрі “Останній листок”? Прочитати новелу Джеймса Олдріджа “Останній дюйм.

Номер слайду 30

Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Смеречинська Ніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Lanevska Olga
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кліменчук Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Вовк Тетяна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
22 березня 2018
Переглядів
14861
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку