Презентація до уроку зарубіжної літератури в 10 класі "Стендаль "Червоне і чорне". Образ Жульєна Сореля

Про матеріал
Подану презентацію пропонується використовувати під час складання характеристики головного героя роману Стендаля "Червоне і чорне". У матеріалах увага зосереджена на долі та формуванні характеру персонажа, життєвих іспитах Жульєна Сореля та соціальних чинниках, які можуть призвести як до тріумфу, так і до краху особоистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОМАН “ЧЕРВОНЕ І ЧОРНЕ”- ДОЛЯ ТА ФОРМУВАННЯ ХАРАКТЕРУ ЖУЛЬЄНА СОРЕЛЯ

Номер слайду 2

Мета уроку Визначати провідні риси характеру Жульєна Сореля. Вміти порівнювати суспільні закони й звичаї у Вер’єрі, Безансоні, Парижі. Виховувати активну життєву позицію, прагнення вдосконалювати світ.

Номер слайду 3

ДАЙТЕ МЕНІ ЖИТИ МОЇМ ІДЕАЛЬНИМ ЖИТТЯМ. Стендаль

Номер слайду 4

Доля та формування характеру Жульєна Сореля -від низького походження-до блискучої кар’єри; -від тріумфу до гільотини; -фізична слабкість і внутрішня сила; -грунтовна підготовка до життєвих іспитів.

Номер слайду 5

Життєві іспити Жульєна Сореля Перший іспит Тріумф бідного сина селянина. Уразив аристократів. “Ця сцена затвердила за (ним) звання “пан”. Другий іспит Навчання у духовній семінарії. Оцінили ті, хто б у Вер’єрі не звернув би ані найменшої уваги. Третій іспит Париж. “Невже він і справді щось знає?”-подумав маркіз. Перемога над аристократичними колами.

Номер слайду 6

“ Цей не народився, щоб стояти на колінах…” Кумир – Наполеон Бонапарт Головне – не матеріальні статки, а СУСПІЛЬНЕ ВИЗНАННЯ ТА СЛАВА (ЧЕСТОЛЮБЕЦЬ) “На жаль це (лицемірство.- Авт.) єдина моя зброя…В іншу епоху я заробляв би на хліб ділами, що промовляли б самі за себе перед лицем ворога”. Штурмує гордовитих дворянок (Матильда де Ла-Моль). Сприймає бажане за дійсне. Найбільша розплата – насильство над своєю природою. Крах ілюзій.

Номер слайду 7

ВИСНОВОК Плебей - провінціал досяг висот у жорстоко регламентованому французькому суспільстві доби Реставрації передовсім завдяки безсумнівній обдарованості (зокрема надзвичайній памя’ті та любові до читання), а також постійній наполегливій праці над собою.

ppt
Додано
9 січня
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку