Презентація до уроку "Життєвий та творчий шлях російського поета Бориса Пастернака

Про матеріал

Життєвий і творчий шлях російського поета Бориса Пастернака. Еволюція поезії Б. Пастернака.

Мета: допомогти учням визначити джерела таланту поета, простежити духовну силу митця в протистоянні владі; розкрити особливості пастернаківської поетики; відпрацьовувати навички виразного читання ліричних творів, їх аналізу, уміння проникати в суть художніх образів митця; виховувати любов до поезії, прагнення до самопізнання та самовдосконалення, естетичні смаки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ Життєвий і творчий шлях російського поета Бориса Пастернака. Еволюція поезії Б. Пастернака.

Номер слайду 2

Епіграф Во всем мне хочется дойти до самой сути: В работе, в поисках пути, В сердечной смуте До сущности протекших дней, До их причины, До оснований, до корней, До сердцевины. Б. Л. Пастернак

Номер слайду 3

«Життєвий та творчий шлях Бориса Пастернака». «Музи Б.Пастернака». «Еволюція поезії» Теми проектів:

Номер слайду 4

Музи Б.Пастернака Євгенія Лурьє Євгенія Лурьє

Номер слайду 5

Музи Б.Пастернака Зінаїда Нейгауз

Номер слайду 6

Музи Б.Пастернака Ольга Івінська

Номер слайду 7

Основні особливості поезії Пастернака : щільне переплетення тем природи, кохання, мистецтва та їх філософське осмислення; - настрої зачудування буттям, радісного сприйняття світу, духовної відкритості природі, вираження стану емоційного потрясіння, «захоплення»; - відтворення безперервного руху, динаміки життя, прагнення охопити світ у цілому.

Номер слайду 8

Виразне читання та аналіз поезій Б.Пастернака. Робота в групах: 1 гр. – знайти художні засоби: метафори, епітети і порівняння ; 2 гр. – виписати художні образи і пояснити ї значення.

Номер слайду 9

« ФЕВРАЛЬ. ДОСТАТЬ ЧЕРНИЛ И ПЛАКАТЬ.»

Номер слайду 10

« Зимняя ночь» Свеча горела на столе, свеча горела…

Номер слайду 11

Домашнє завдання Вивчити напам’ять поезію поетів «срібної доби»(за вибором), аналіз поезій Б.Пастернака: 1 гр. – «Определение поэзии»; 2 гр. – «Любить иных – тяжелый крест»

Номер слайду 12

Поэты не рождаются случайно, они летят на землю с высоты Их жизнь окружена глубокой тайной, хотя они открыты и просты. Глаза таких божественных посланцев всегда открыты и верны мечте, И в хаосе проблем их души вечно светят тем мирам, что заблудились в темноте. Но и уходят, выполнив заданье, их отзывают высшие миры, Неведомые нашему сознанью, по правилам космической игры. Они уходят, не допев куплета, когда в их честь оркестр играет туш, Актеры, музыканты и поэты – целители уставших наших душ. В лесах их песни птицы допевают, в полях для них цветы венки совьют. Они уходят вдаль, но никогда не умирают и в песнях и стихах своих живут….

ppt
Додано
14 листопада 2018
Переглядів
852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку