Презентація до уроку "ЗНАЧУЩІ ЧАСТИНИ СЛОВА"

Про матеріал
Презентація до уроку "ЗНАЧУЩІ ЧАСТИНИ СЛОВА", яка містить слайди із визначеннями про значущі частин слова, та завдання, які за допомогою проектора виводяться на екран.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок – казка“Значущі частини слова”

Номер слайду 2

Мета уроку :удосконалювати вміння розбирати слова за будовою, знаходити, визначати й утворювати слова за допомогою вказаних суфіксів, префіксів, пильнувати за грамотністю письма, бути уважними та ввічливими один до одного.

Номер слайду 3

Основа слова – це частина слова без закінчення. Основа виражає лексичне значення слова. До її складу входять корінь, суфікс, а також префікс.

Номер слайду 4

Корінь слова – це головна значуща частина слова, яка спільна для всіх спільнокореневих слів і виражає їхнє загальне лексичне значення

Номер слайду 5

Префікс – це значуща частина слова, яка стоїть перед коренем і служить для утворення нових слів

Номер слайду 6

Суфікс – це значуща частина слова, яка стоїть після кореня і служить для утворення нових слів.

Номер слайду 7

Закінчення – це значуща частина слова, яка змінюється. Закінчення можуть бути звуковим і нульовим. Звуковим називають закінчення, щовиражене звуком і позначене на письмі буквою. Нульовим називають закінчення, що не виражене звуком і не позначене буквою.

Номер слайду 8

Подані у дужках слова правильно введіть у словосполучення. Запишіть, виділіть основу і закінчення: Початок (весна), подихи(північний ) вітру, між ( голий ) деревами, дорога до ( школа), на (порожній ) полі, кришталики ( лід ).

Номер слайду 9

Прочитайте текст. Запишіть спільнокореневі слова. Хто не знає пана гарбуза із родини гарбузових? Це сланка рослина з великими круглими або овальними плодами, що теж звуться гарбузами або гарбузиною. На городі в нас іноді виростали такі гарбузяки й гарбузища, що доводилося везти їх возиком. А маленькі називалися в нас гарбузенятками, гарбузенятами, гарбузцями, наче діти. За В. Чемерисом

Номер слайду 10

Прочитайте текст. Назвіть слова з префіксами. Розцвітай же, слово, І в родині, і у школі, Й на заводі, і у полі, Пречудесно, пречудово – Розцвітай же, слово! П. Тичина Заєць спати захотів, Сам постелю постелив,Сам собі зробив подушку,Підмостив іі під вушко. Та в зайчати довге вухо – Все звисало із подушки. М. Стельмах

Номер слайду 11

Коли в небі залюбки Сонечко пр гріло, Пр дорожні будяки Нижче трав пр сіли. Як на грядці залюбки горобці кричали, пр колючі будяки пр спокійно спали. Сонях голову задер і кричав у небо: - Пр поганих будяків в пр рву кинуть треба!  

Номер слайду 12

1. Скликав…..на гостину – Сонячну свою родину. Частував усіх медком Й солоденьким пилком. 2. голубенькі Дуже ніжні і малі. У лісочку на осонні Між травою розцвіли.

Номер слайду 13

3. Ми синенькі, Наші квіти запашні, Розцвітаєм ми раненько Скрізь під лісом навесні4. Є в нас імені аж два: Півники й Вітер нас заколихав Та й летить у висі. .

Номер слайду 14

5. Розквітають у траві Сонечка маленькі. Це ….. золоті, Зірочки кругленькі.6. Квітка зветься та ………. Бо з - під снігу проростає. Усміхнуся я їй ніжно, Не зірву, хай зацвітає.

Номер слайду 15

Виписати підряд лише слова із суфіксами. Із перших букв цих слів складається слово у вислові І. Франка Молодий, пташина, річенька, доля, активний, цінний, малий, сухий, ясненький.

Номер слайду 16

Прочитайте вірші. Назвітьзменшувально – пестливі суфікси іменників. Порівняйте (зіставте) текст з наведеними рядками Тараса Шевченка і Лесі Українки. Що в них спільного? Плавай, плавай, лебедонько, По синьому морю. Рости, рости, тополенько, Все вгору та вгору. Т. Шевченко Місяць яснесенький, Промінь тихесенький Кинув до нас. Спи, мій малесенький, Пізній бо час. Л. Українка

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Високий 18 – вивчити правила, вик. вправу 153, розгадати кросворд. Достатній 18 – вивчити правила, вик. вправу 153. Середній 18 – вивчити правила, вик. вправу 153 ( I ). § §§

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіганова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
14192
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку