Презентація до уроку«Зв’язок образотворчого мистецтва з театром"

Про матеріал
Ознайомлення зі специфікою образної мови театрального мистецтва, формування елементарних навичок у практичній та творчій діяльності учнів.+ практичне завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета уроку: Ознайомити з поняттям «сценографія», «сценічний простір». 2. Ознайомити з професією художника костюмера. 3. Формувати навички у створенні образу, костюму.. 4. Розвивати образне та просторове мислення, уяву, фантазію, уявлення про сценічний образ, костюм. 5. Виховувати вміння спільно приймати рішення щодо реалізації ідеї.

Номер слайду 2

Театральне мистецтво в житті людини

Номер слайду 3

Затримаємося подумки біля театральної афіші. (Демонстрація театральної афіші). Але цікавити нас буде не стільки назва вистави чи імена виконавців головних ролей, скільки творці спектаклю. Серед тих, хто склав єдиний колектив співавторів, відзначимо художника. Хто він, ця людина, в чому полягає його робота в театрі, як його праця вливається в загальний процес народження спектаклю? Діти, а що, по – вашому, буде простором для гри акторів? Хто в театрі відповідає за передачу цього простору?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

В Епоху античної Греції існував лише один вид театру, витоком якого служило народне свято на честь бога родючості Діоніса.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Виникнення давньогрецького театру пов'язане зі святами на честь бога виноградарства Діоніса Діонісія. Учасники процесій надягали козячі шкури і співали і танцю- вали (слово «трагедія» в перекладі з грецького «пісня козлів»). З обрядових ігор і пісень на честь Діоніса виросли три жанри давньогрецької драми: трагедія, комедія сатировська драма (сатировська драма названа так по хору, що складався із сатирів).

Номер слайду 9

Маска проникла в грецький театр внаслідок споконвічного його зв'язку з культом Діоніса: жрець, зображав божество, завжди виступав умасці. 2.Необхідність в масці викликалася і тим, що жіночі ролі виконували чоловіки. 3. Вживання маски обумовлювалося розмірами грецького театру: без маски обличчя акторів були б погано видно глядачам далеких рядів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Комедія масок - вид італійського театру, що поєднував в собі риси веселого карнавалу і народного уявлення. Розігрували такі вистави мандрівні актори.

Номер слайду 15

У Петрушки на голові був ковпачок з пензликом. Ляльок такі артисти робили самі: головку і ручки вирізали   з дерева або шили з ганчірок,   розфарбовували, придумували костюми. У давні часи по містах і   селам нашої країни в часи народних свят і гулянь   виступали «петрушечники». Вони розважали публіку,   показували смішні сценки,   виспівували веселі куплети. Головним героєм цих   уявлень був Петрушка.

Номер слайду 16

Художник та театр

Номер слайду 17

Театр - місце видовищ, вид видовищного мистецтва У ньому поєднуються можливості мистецтв, розрахованих як на зорове, так і на слухове сприйняття.

Номер слайду 18

Театр нерідко називають «чарівним світом». Насправді, лише підходячи до будівлі театру, глядач переживає особливе хвилювання, передчуття свята, хвилюючого та прекрасного видовища. І щоб ці очікування справдилися, особливе завдання покладається на театрального художника. Його талановитими руками створюється, те, без чого не може відбутися будь – яке свято, тим більше театральне: декорації, костюми, підбір предметів, світла. А називається мистецтво створення зорового образу спектаклю сценографією.

Номер слайду 19

Уроки історії Сучасні театри Сіднейський оперний театр Міський театр. Відень.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Театр - це царство гри і фантазії, прекрасний світ театрального дива.

Номер слайду 23

Який тьмяний і одноманітний був би світ, якби не було художника! Він створює в нашому житті свято, веселе барвисте видовище. І де б ти не був - в театрі, в цирку або на концерті, тебе зустрічає його веселе і високе мистецтво!

Номер слайду 24

Образ театрального героя Найулюбленіший театр у дітей -ляльковий театр.                                                                                                                          Актори там - ляльки, і ляльки незвичайні: вони вміють ходити, літати, розмовляти, плакати і сміятися.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Різновиди ляльок Бувають ляльки, які                          надягають на руку. таких                          ляльок                       називають                    перчаточними,     ними керує один чоловік.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

своєрідна маска актора, що допомагає виражати задуманий образ. Казку, байку можна зіграти за допомогою ляльок. Театральні ляльки Театральна лялька–

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Сьогодні на уроці ми познайомимося з професією художника – який створює образ майбутнім персонажам й створимо до дитячих спектаклів образ казкового героя за народними казками.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Практична робота Створити образ лялькового персонажа за своїми уявленнями. Робота виконується на білому папері розміром ј листа паперу , конусоподібної форми, гуашшю або аквареллю створюємо образ героя.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Яка роль художника в театрі?

Номер слайду 37

"Весь світ - театр, а люди в ньому - актори! Хто шахрай, хто - блазень, а хто простак, мудрець або герой ". А тому, тому залиште ваші суперечки   - Шукайте в житті свою роль, ліпіть свій образ, тільки свій .

Номер слайду 38

Варіанти виконання завдання

Номер слайду 39

Паличні ляльки Це ляльки величезних розмірів, які на   руку не одягнеш. ними керують кілька людей відразу: один ноги переставляє, інший головою киває, а третій руками махає.

Номер слайду 40

Ляльки - маріонетки Ляльки, які приводяться в рух за нитки, прикріплені до різних частин тіла називаються маріонетками.

Номер слайду 41

Ляльки театру тіней За кулісами театру тіней

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Блатова Таттяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 листопада 2019
Переглядів
6161
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку