Презентація до ууроку "Розквіт могутності та занепад Єгипетської держави"

Про матеріал
Презентація до уроку історії інтегрованого курсу "Всесвітня історія. Історія України" в 6 класі. Розроблено за підручником «Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс)» підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти Голованов С. О. (2019). Стане в нагоді вчителям та студентам педагогчних навчальних закладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Розквіт могутності Єгипетської держави. Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. Вчитель історії Хоменко Ніна Олександрівна

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУПеретворення Єгипту в могутню державу. Релігійна реформа Ехнатона. Війни Рамзе́са ІІ з хе́тами. Занепад Єгипту наприкінці ІІ тис. до н. е.

Номер слайду 3

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬАМО́Н — так називався бог сонця у Верхньому Єгипті. А́МЕНХОТЕ́П — мовою єгиптян — «Амон задоволений». АТО́Н — бог Сонячного диска. ЕХНАТО́Н — «бажаний Атонові». ХЕ́ТИ — племена центру й сходу Малої Азії та Північної Сирії у ІІ – на початку І тис. до н. е.«НАРОДИ МОРЯ» — можливо, це еге́йці — жителі критської цивілізації, та ахе́йці — жителі мікенської цивілізації. Про ці цивілізації ви докладно дізнаєтеся, вивчаючи історію Стародавньої Греції

Номер слайду 4

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ1. Які вам відомі ознаки існування цивілізації в суспільстві? 2. Якою була структура суспільства в Стародавньому Єгипті? 3. До якого типу належала цивілізація Стародавнього Єгипту?4. У чому полягає особливий характер давньоєгипетської держави? 5. Хто такий фараон? У чиїх інтересах він правив? 6. Розкажіть про фараона те, що не було відомо пересічним єгиптянам. 7. Які споруди в Стародавньому Єгипті використовувалися як гробниці фараона. Дайте їм визначення і поясніть, чим вони відрізняються.

Номер слайду 5

1. Перетворення Єгипту в могутню державу Час від часу в країні відбувалося послаблення царської влади. Тоді занепадало господарство, розпочиналася суцільна смуга неврожайних років. У ХХІІІ ст. до н. е. неспроможність фараонів впоратися із тяжким економічним занепадом призвела до розпаду Єгипту на окремі частини. Зрошувальна система без належного догляду і поступово вийшла з ладу. Повернути єдність державі вдалося фараону Ме́нтухоте́пу. В історії Єгипту розпочався новий період, який називається Середнє царство (2050–1750 рр. до н. е.)

Номер слайду 6

Робота з таблицею «Розбудова Єгипту»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім’я фараона. Часи правління. Державні перетворення, стан господарства. Становище населення. Ме́нтухоте́п? Відновлено іригаційну систему, пожвавилася торгівля. Серед населення поширювалася нерівність. З’явився прошарок заможних селян та ремісників, яких фараон залучав на державну службу, щоб вони допомагали утримувати в покорі бідні верстви населенняЄгипет завоювали гіксоси і їхні царі правили Єгиптом. Кінець ХVІІІ ст. до н. е. володіли країною понад 130 років. Храми та міста пограбувано. Тисячі єгиптян перетворено на рабів. Спаплюжена гідність, ненависть до загарбників підняли єгиптян на визвольну боротьбу.

Номер слайду 7

Захоплення Єгипту гиксосами

Номер слайду 8

Завдання №1. Продовжити заповнення таблиці «Розбудова Єгипту»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім’я фараона. Часи правління. Державні перетворення, стан господарства. Становище населенняправитель Фів фараон Яхмос 1550 — 1525 годах до н. е.(початок нового періоду- Нове царство(1580-1085)XVI ст. до н. е. розбив гиксосів. Держава відновила свою могутність. Налагоджене господарство, високі прибутки давали змогу фараонам здійснювати загарбання величезних територій. Сильна влада тримала в покорі пригнічені трудові верстви населення. Тутмос ІІ (син Яхмоса)1492-1479 роках до н. Він придушив повстання в Нубії — сусідки Єгипту на півдні; дістався берегів Євфрата. Хатшепсут (вдова Тутмоса ІІ)(1479 по 1458 рік до н. е)-вікіпедія1525-1503рр. до н.е. Вона завершила справу відновлення країни після панування гиксосів. Цариця не проводила нових завоювань, але за її наказом держава спорядила кілька морських експедицій для пізнання далеких країн.

Номер слайду 9

Продовження таблиці «Розбудова Єгипту»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім’я фараона. Часи правління. Державні перетворення, стан господарства. Становище населення. Ту́тмос ІІІ 1503-1447 р.до н.е.(1525-1473 р.до н.е.)-вікіпедія Вирішив завоювати Сирію та Палестину, проте мало не зазнав поразки через політику грабунків. Продовжив облогу Меґіддо 7 міс. І здобув перемогу. Відтак вдалося підкорити Палестину, Сирію та Фінікію, досягти берегів ріки Євфра́т. Реформував армію за зразком армії гиксосів. За службу воїнів нагороджували землею, найманці ж служили за платню. А́менхоте́п IV1377 до 1358 р. до н. е.,(у І половині XIV ст. до н. е.)Єгипетські жерці головного єгипетського бога Амо́на, які мали величезний вплив на простих селян, значно обмежували владу фараона. Розпочав релігійну реформу- оголосив головним бога Атона, а себе – Ехнатоном. Заснував нову столицю Ахетатон.населення не зрозуміло й не підтримало прагнень фараона, і після його смерті реформу було скасовано, хоча колишньої могутності жерці Амона повернути собі вже не змогли

Номер слайду 10

Продовження таблиці «Розбудова Єгипту»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім’я фараона. Часи правління. Державні перетворення, стан господарства. Становище населення. Тутанхамон1333 — 1324 до н. е.)Правив недовго. Дуже ймовірно, правління було лише номінально, бо великий вплив на Тутанхамона чинили воєначальник Хоремхебі та візири Ейе та Майя. Уся влада в державі належала саме їм. Зі смертю Тутанхамона XVIII династія припинилася. Хоремхе́б1319-1292 роках до н. е. Провів реформу війська, утворивши 2 корпуси: північний і південний- могли діяти кожний у своєму напрямку незалежно один від одного. Рамзес І1295—1294 роки до н. е. Фараон створив іще один корпус, організував загони бойових колісниць, царську гвардію.

Номер слайду 11

3. Війни Рамзе́са ІІ з хе́тами{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Рамзес ІІ(онук Рамзеса І)1290—1224 роки до н. е. Царював 67 років. Розпочав походи проти хетів. вдалося оволодіти фортецями хетів, повернути під свій вплив Південну Си́рію, Фінікі́ю та Палести́ну. Відносини були закріплені у мирній угоді 1280 р. до н. е. Держава зміцніла, міжнародний авторитет значно зріс, розширилися кордони Єгипту та його політичні й культурні зв’язки з іншими державами. За його часів у країні було побудовано величний храм богові Пта́ху, нову столицю Пер-Рамзес («Дім Рамзеса»), створено також величний храмовий комплекс Абу-Симбел.

Номер слайду 12

4. Занепад Єгипту наприкінці ІІ тис. до н. е. У XI ст. до н. е. за часів Пізнього царства (XІ – VI ст. до н. е.) ситуація всередині держави погіршилася: Боротьба між жерцями та фараоном підірвала її могутність;Посилилася самостійність номархів;Скориставшись послабленням, почали насуватися лівійці;з’являються «народи моря» — жорстокі та безжальні грабіжники;На троні часто змінювалися фараони — багатьох з них убивали за наказом жерців;Центральна влада вкрай ослабла і в середині ХІ ст. до н. е. єдина держава розпалася на 2 частини — Нижній та Верхній Єгипет. На півдні влада належала жерцям, а в Дельті заснували свою династію лівійці. У VII ст. до н.е. Єгипет було завойовано ассірійцями, але ті не змогли закріпити там своє панування. Згодом, у 525 р. до н. е., Єгипет було завойовано Перською державою. Самостійна держава Єгипет припинила існування.

Номер слайду 13

ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬГРА «МІКРОФОН»Чому для могутності держави в Єгипті було необхідно відновити зрошувальну систему? Чому Єгипет провадив загарбницьку зовнішню політику?Поміркуйте, у чому полягала сила єгипетського війська. Яку роль відіграла військова реформа?Поясніть суть і причини релігійної реформи Ехнатона. Доведіть на прикладах, що в період Середнього царства Єгипет перетворився на могутню державу. У чому причина занепаду могутності держави в Єгипті?

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати параграф 11 підручника (ст. 56-61 підручника)ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ: Складіть повідомлення про: а) жінку-фараона Хатшепсут; б) дружину фараона Ехнатона красуню Нефертіті; в) юного фараона Тутанхамона. Використайте для цього, крім матеріалів підручника, додаткові матеріали.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку