Презентація до виховної години "Пам"ятаємо героїв Крут" для молодших школярів

Про матеріал

Як маленьким школярам доступно розповісти про трагічні події їсторії нашої Батьківщини? Хто такі герої Крут? Допоможуть у цьому аналогії з персонажами казок, мультфільмів та кінофільмів. Доречною буде й паралель із сьогоденням.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пригадайте літературних героїв чи персонажів з кіно, мультфільмів, які робили героїчні вчинки, самотужки намагались протистояти численним ворогам.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія повторюється, якщо її не пам’ятати. У нас знову були протистояння між народом та владою. І військове протистояння, яке розпочалося у 2014 році, триває й досі. Йде війна у нас на сході України.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Робота в групах. Пам‘ятаємо про героїв Крут А ми перенесемося від сьогодення у минулі часи. Відправимося з вами на 102 роки назад.

Номер слайду 7

Крути… Символ героїзму і відданості нашого юнацтва, символ національної трагедії. Цвіт української молоді. Герої, які склали іспит зрілості, ставши в обороні української Волі і Державності…Давайте своєю пам’яттю та уявою перенесімося в буремний, незабутній 1917 рік. Скориставшись ослабленням царської Росії в ході Першої світової війни 4 березня 1917 року в Києві з представників різних політичних партій утворилася Українська Центральна Рада на чолі з професором М. Грушевським і проголосила автономію України і утворила перший український уряд, на чолі якого став письменник В. Винниченко. В жовтні 1917 р. в Росії владу захопили більшовики. Самостійна Українська держава не входила в їхні плани. Розпочалась жорстока боротьба за повалення Центральної Ради і незалежної УНР.

Номер слайду 8

І от в цей час на захист Української Волі і Державності, стали студенти і гімназисти Києва. 15 січня на добровільних засадах почалося формування загону молодих захисників України. До нього вступали студенти університету Святого Володимира і київських гімназій. Гімназисти підходили до столу, записувалися до студентського куреня Січових Стрільців. Вишикувавшись в колони, новобранці крокували вулицями Києва, хвацько і весело, співали вояцькі пісні.

Номер слайду 9

Вночі 28 січня курінь, що налічував близько трьох сотень чоловік, виїхав зі станції Київ – Пасажирський і наступного дня прибув на станцію Крути. Очевидець розповідає: « Багато доводилося бачити військових потягів, але здається, ні в одному з них не співали стільки пісень, не можна було почути стільки дотепів і жартів. Думок про небезпеку не було, як не чулось розмов про можливість поразки». Попереду був ворог…

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У глибокому снігу при 15-ти градусному морозі у своїх благеньких шкільних шинелях, залягли юнаки в лаву. Назустріч їм, як чорне гайвороння посунулося більшовицьке військо силою до 4 – ох тисяч бійців.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

А 27 студентів та гімназистів, які охороняли станцію, опинилися в полоні. Наступного дня  їх   побитих і змордованих, повели на розстріл. Але і тоді вони не зріклися України. Один із гімназистів  , Учень 7-го класу Григорій Пипський , заспівав “Ще не вмерла Україна .." і  його підтримали інші полонені.   Та ворожі постріли назавжди обірвали нескорені юнацькі голоси.

Номер слайду 14

Рік 18-й… вже місяць березень. Йде центром Києва у шумі люд: Перепоховують у трунах бережно. Цих закатованих Героїв Крут. На Аскольдовій могилі Поховали їх — Тридцять мучнів-українців, Славних молодих... На Аскольдовій могилі Український цвіт! — По кривавій по дорозі Нам іти у світ. …Квітне сонце, — грає вітер І Дніпро-ріка... … Понад все вони любили Свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті З славою святих. На Аскольдовій Могилі Поховали їх. П. Тичина

Номер слайду 15

У наших предків був звичай: у день поминання могили мертвих устеляти квітами і запалювати свічки. Запалимо й ми свічки в пам’ять загиблих у боротьбі за утвердження незалежної України юнаків.

Номер слайду 16

На жаль, довгий час українській молоді не судилось вшановувати пам’ять Героїв Крут, читати і слухати вірші і пісні, що звучать сьогодні. Комуністичний режим намагався викреслити з нашої історії ці героїчно-трагічні події, могили були стерті з лиця землі. По могилі на Аскольдовій горі було прокладено асфальтову дорогу, некрополь знищено і влаштовано місце розваг. Після здобуття Україною незалежності 29 січня стало Днем всієї шкільної і студентської молоді України. У цей день в усіх навчальних закладах проводиться спеціальний урок – урок любові до України, на якому звучить пристрасне слово про подвиг Героїв Крут.

Номер слайду 17

Фільм “Крути 1918”! - це чоловіча історія про незламність духу, вийшла минулого року, напередодні 101 річниці бою на станції Крути.

Номер слайду 18

Символ боїв під Крутами

Номер слайду 19

Подвиг українських юнаків, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі... Ця битва, може, й незначна, проте вона – символ нескореного духу нашої нації.

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Доненко Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
7188
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку