Презентація до виховної години у 3 класі на тему: «Тарас Шевченко – геніальний син українського народу»

Про матеріал

Тема. «Тарас Шевченко – геніальний син українського народу»

Мета. Познайомити з життям і творчістю великого сина ук­раїнського народу — Т.Г. Шевченка. Виробити вміння ос­мислити і зрозуміти тяжку долю поета, прищепити пова­гу і любов до нього, до України, до її чудової природи, до співучої солов'їної мови.

Розвивати мовлення, мислення, увагу.

Виховувати почуття гідності і любові за свій народ, прагнення зберігати в пам'яті історію свого народу, любов до книги, бажання читати твори Т.Г.Шевченка.

Обладнання: портрет Т.Г.Шевченка, «Кобзар», виставка творів поета, репродукції картин поета, презентація.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Знову всі разом! Наша дружня сім'я єдина! ...І в сім'ї великій, І в цвіту садів прекрасних Буде жити він повіки, Як безсмертний наш сучасник...

Номер слайду 3

АКРОВІРШ Ти мусиш нам співця назвати, Адже умів лиш він один Рабів німих так захищати. А хто так оспівав, як він, Садок вишневий коло хати?

Номер слайду 4

Колись, давним-давно, на такій само землі й не за безкраїми морями, не за дрімучими лісами, не за високими кам’яними горами, був веселий, багатий, мальовничий край. І жили там рабами в тяжкій чужій роботі люди. І називали той край – Україна.

Номер слайду 5

І ось у такому краї, в Україні, в с. Моринці Київської губернії, в хаті кріпака Григорія Шевченка серед морозної темної ночі блиснув на все село один вогник – це народилася дитина.

Номер слайду 6

Коли минав йому другий рік, переселились Шевченки з усією сім'єю до села Кирилівка. Велика була сім'я: батько Григорій, мати Катерина, три сестрички (Катря, Ярина, Марійка), два братики (Микита, Йосип) і дідусь Іван. Всіх дев'ятеро.

Номер слайду 7

Гарно було в Кирилівці. Коло хати розкішний квітник, стара крислата верба, за хатою садок, а там левада, засіяна квітами, а через леваду в'ється річечка. Серед цієї краси зростав малий Тарас. Піклувалися ним добра мати та сестра Катерина.

Номер слайду 8

У 9 років малий Тарас залишився без матері. В 11 років він став круглим сиротою. Після батькової смерті почалися поневіряння хлопця по чужих людях.

Номер слайду 9

Немало мандрував Тарас по селах у пошуках людей “щоб добру навчили”. Багато знущань і кривди зазнав він від дяків, до яких попадав у науку.

Номер слайду 10

Зустрівся на цьому шляху сільський маляр, що впізнав талант Тараса і готовий вчити, якщо той принесе дозвіл від пана. Не отримав хлопчина дозволу. А натомість став козачком у пана Енгельгарда.

Номер слайду 11

Лише на 24 році життя став він вільною людиною. За великі гроші його було викуплено з кріпацтва, тоді він зміг навчатися в Академії мистецтв.

Номер слайду 12

Тарас Шевченко. Казки картинної галереї

Номер слайду 13

За любов до України і за вірші цар відправив Шевченка солдатом у далеку Орську фортецю. Там він пробув 10 довгих років. Йому забороняли писати і малювати. У цих казахських пісках Шевченко згадував мальовничу природу України, тужив за нею і свою тугу вилив у віршах.

Номер слайду 14

В 44 роки поет повертається із заслання в Петербург. Здоров'я було підірване. Три роки боровся він з недугою. Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

10 березня 1861 року поета не стало.

Номер слайду 17

Похований він був на Смоленському кладовищі у Санкт-Петербурзі.

Номер слайду 18

У травні того ж року прах Шевченка перевезено на Україну і поховано на Чернечій горі біля Канева.

Номер слайду 19

Складіть і прочитайте прислів'я Шевченко Тарас — наче... сонце для нас. сонце для нас; зорі; не забудем

Номер слайду 20

Складіть і прочитайте прислів'я Шевченкові твори сяють, мов... зорі. сонце для нас; зорі; не забудем

Номер слайду 21

Складіть і прочитайте прислів'я Ми Шевченка славить будем, і ніколи... не забудем. сонце для нас; зорі; не забудем

Номер слайду 22

Вч…тьс…, бр…т… м…ї, д…м…йт…, ч…т…йт…, ч…ж…г… н…вч…йт..сь і св…г… не ц…р..йт..сь.

Номер слайду 23

Розгадування кросворда Вставивши пропущені слова, прочитайте назву цієї книги.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Розшифруйте рядки з вірша Т.Г.Шевченка

Номер слайду 26

Вправа «Пазли». - Зберіть та наклейте пазли. Доберіть уривок з вірша Шевченка, який демонструє зображене (роздруковані уривки лежать в конвертах). Зацвіла в долині Червона калина, Ніби засміялась Дівчина-дитина. Любо, любо стало, Пташечка зраділа І защебетала.

Номер слайду 27

РОЗСИПАНКИ Із слів складіть назви творів Т.Г. Шевченка: «з-під, вода, тече, явора»; «край, палає, світає, неба»; «моя, зоре, вечірняя»; «калина, у, лузі, зацвіла, червона»; «землю, встала, сонну, весна, чорну, розбудила».  

Номер слайду 28

Мовно-логічне завдання Гра «Загубилось слово» Відновіть рядки вірша. Тече ... із-за гаю та ... горою. ... качаточка поміж ... . А ... випливає з качуром за ... , Ловить ..., розмовляє з ... своїми.

Номер слайду 29

...вишневий коло хати. с а д о к н е в о л і в е р б и з о р е м а т и Д н і п р Поговоримо тихесенько в... з тобою. Додолу... гне високі, Горами хвилі підійма. ...моя вечірня, Зійди над горою. Поклала... коло хати Маленьких діточок своїх. Реве та стогне... широкий.

Номер слайду 30

Читання прислів'я Люблять і шанують твори Кобзаря. Його вірші надихали українців на боротьбу за незалежність і демократію, а згодом мрія Т. Г. Шевченка про вільну батьківщину здійснилася: на карті світу з'явилася незалежна держава — Україна. Шевченків «Кобзар» — то для народу — великий дар. Шануймо, вивчаймо Шевченкове слово!

Номер слайду 31

Ребуси

Номер слайду 32

Тихесенько вітер віє, степи, лани мріють, Між ярами над ставами Верби зеленіють. Конкурс "Впізнай вірш" Роз'єднайте слова, прочитайте уривок з вірша Тараса Шевченка. Тихесеньковітервіє, степи, ланимріють, Міжяраминадставамиверби зеленіють.

Номер слайду 33

Защебетав жайворонок, угору летючи; Закувала зозуленька, на дубі сидячи. Зацвіла у лузі червона калина, Ніби засміялась дівчина-дитина. Конкурс "Впізнай вірш" Защебетавжайворонок, угорулетючи; закувалазозуленька, надубісидячи. Зацвілаулузічервонакалина, нібизасміяласьдівчина-дитина.

Номер слайду 34

Розкажи, як за горою сонечко сідає, Як у Дніпра веселочка воду позичає ... Конкурс "Впізнай вірш" Розкажи,якзагороюсонечкосідає, якуДніправеселочкаводупозичає ...

Номер слайду 35

Експрес-тест «Незакінчені речення» Тарас Шевченко народився у ... Дитинство провів у … Батьки Шевченка були ... Подругу дитинства Тараса звали … Сестру Тараса звали ... У поміщика Енгельгарда Тарас служив … Шевченка викуплено з кріпацтва та звільнено за гроші ... Книга Тараса Шевченка, в якій було зібрано поетичні твори, називалася ... 10 років поет перебував на ... Помер Т.Шевченко 10 березня 1861 року, його було поховано ... Перезахоронено на … Чернеча гора зараз називається …

Номер слайду 36

Ми вчимося у Шевченка шанувати і любити рідну землю, природу. Текст-перевертень иМ мовчися у Ш...вч...нк... нувашати і лютиби нурід зелюм, роприду.

Номер слайду 37

Пам'ятайте його слова: Учітеся, брати мої, Думайте, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Куряченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маслієнко Лариса
    Чудова робота, клопітка. Автор використав програмовий матеріал. Викладено все послідовно, в доступній формі.Слайди естетично оформлені. Можна використати і на уроці чиі на
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 березня 2018
Переглядів
7923
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку