Презентація до виховної години за темою "«Ми роду козацького діти, землі української цвіт»."

Про матеріал
Презентація до виховної години за темою "«Ми роду козацького діти, землі української цвіт»."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ми роду козацького діти, землі української цвіт».

Номер слайду 2

14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. День українського козацтва встановлений Указом Президента України в 1999 році Це свято відзначається щорічно у день Покрови Пречистої Богородиці.І сьогодні козак - це не той, хто одягнений у шаровари. Козак, це перш за все, воїн за духом, але воюватиме вінтільки за одне – свободу!!!

Номер слайду 3

Для козаків свято Покрови було найбільшим і найзначущим святом. В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запоріжжі в козаків була церква святої Покрови. 

Номер слайду 4

Козак  -  значить вільний чоловік.

Номер слайду 5

Козаки об’єднувалися в курені  (загони), кожен курінь обирав собі отамана (ватажка).

Номер слайду 6

Козацьке побутове життя було дуже простим, жінки серед них не жили, чоловіки повністю обслуговували себе самі: готували їжу, лагодили одяг тощо.

Номер слайду 7

Однією з найоригінальніших ознак зовнішності запорожця був „оселедець”- довгий чуб на поголеній голові. Проте „оселедець” мали право носити козаки, які належним чином проявили себе у боях. Довгі чуби (до 0,5 м) козаки замотували декілька разів за ліве вухо.

Номер слайду 8

«Український козак – душа правдива, справедлива і незрадлива. Український козак – це лицар України, морально чиста, високодуховна людина, яка вміє панувати собою, володіє своїми емоціями,розумом, волею…»Із Статуту Українського козацтва

Номер слайду 9

ГОПАККоли за часів козаччини, потрапляючи до України, іноземні посли бачили як козаки танцюють на Січі, для них це було вкрай дивно. Давні історики називали гопак бойовим танцем.

Номер слайду 10

Перший козацький ватажок – Байда. Його справжнє ім΄ я – Дмитро Вишневецький.

Номер слайду 11

Найвідомішим представником козацької громади був Богдан Хмельницький. Саме він очолив у 1648 році визвольну війну українського  народу, війну справедливу, метою якої було здобуття незалежності.

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку