Презентація "Навчання дітей та наукові знання людства"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить текстовий та ілюстративний матеріал та завдяння
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчання дітей і наукові знання людства5ІУ32

Номер слайду 2

1. ЯК НАВЧАЛИ В ДАВНИНУ І СЬОГОДНІПоміркуйте, чому важливо вивчати досвід предків. Яку роль у житті людини відіграє прекрасне?Перші школи з’являються за доби Стародавнього світу у Єгипті, Китаї, Індії, Греції. В школах вчили читати, писати, рахувати. Велику увагу в школах Стародавньої Греції надавали фізичному розвитку, музичній освіті. Поміркуймо!На думку стародавніх греків, освічена людина — це передусім, мудрий, відважний, справедливий громадянин? Чи погоджуєтесь ви з думкою стародавніх греків? Обґрунтуйте свою відповідь. У часи Русі-України освіту здобували при церквах і монастирях. Там навчали читати, писати, рахувати, церковного співу. Деякі історики вважають, що дочка великого князя Київського Всеволода Ярославича — Янка Всеволодівна наприкінці XI ст. заснувала при монастирі школу для дівчат, де навчали грамоти, співам і шитву. Діємо: практичні завдання. На стінах Софійського собору досі є написи й малюнки, залишені священниками та відвідувачами собору. Ці написи та малюнки мають загальноприйняту назву — графіті. Сьогодні виявлено понад 7000 графіті XI — початку XVIII ст. Кількість графіті свідчить про високий рівень писемності в Русі-Україні. Напис на стіні Софійського собору в м. Київ. Автограф Анни, доньки князя Ярослава Мудрого. Давньоруський меч (Х—ХІ ст.) з написом «Коваль Людота»1. Спробуйте знайти сучасні українські літери в написах.2. Що про розвиток освіти в Русі-Україні можуть свідчити написи доньки князя та звичайного коваля, графіті?

Номер слайду 3

Із накопиченням знань, розвитком міст, ремесел і зростаючою міццю середньовічних держав зростала потреба в освічених людях. У тих містах, де жили найбільш освіченні, відомі викладачі, з’явилися перші вищі школи — університети. Найдавніший університет Європи у 1088 р. було засновано в м. Болонья, що в Італії. У XV ст. У Європі діяли вже 65 університетів. Найвідоміші з них — Паризький, Болонський, Оксфордський, Празький, Ягеллонський (Краківський). Спершу українці, які хотіли здобути вищу освіту, навчалися в європейських університетах та досягали там значних успіхів. Наприклад, виходець з українського містечка Дрогобича Юрій Котермак (Дрогобич) (1450-1494 рр.) навчався в Ягеллонському університеті в Польщі, а згодом — в Болонському університеті в Італії. В історію він увійшов як астроном, астролог, доктор медицини і філософії. Був обраний ректором Болонського університету. Пізнавально й цікаво20 січня 1661 р. польський король Ян II Казимир підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові «гідність академії і титул університету». Так на українських землях з’явився перший університет. За даними історичних джерел у 1667 р. на філософському і теологічному (богословському) відділах навчалося близько 500 студентів, навчання забезпечували вісім викладачів. Сьогодні у Львівському національному університеті імені Івана Франка на 19 факультетах навчається понад 22,5 тис. студентів, забезпечують освітній процес близько 2 тис. викладачів. Юрій Дрогобич. Фасад головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка прикрашає напис латиною: «Patriae decori civibus educandis» («Освічені громадяни — окраса Батьківщини»).1. Як ви розумієте зміст цього вислову?2. Чи має відношення до вас особисто цей напис?

Номер слайду 4

За козацьких часів освіту здобували діти різного віку та статку. Іноземний хроніст Павло Алеппський писав у зв’язку із цим: «У країні козаків усі діти вміють читати, навіть сироти». Поширенню грамотності сприяло винайдення книгодрукування. У 1574 р. Іван Федорович надрукував у Львові книги «Апостол» і «Буквар».«Апостол» Івана Федоровича, 1574 р. З давніх-давен головною вихователькою дітей в українській родині була жінка-мати, бабуся. Згодом заможні жінки виступали засновницями українських шкіл. Серед перших українських учительок варто згадати Христину Алчевську (1841-1920 рр.). Христина Алчевська розпочинала свою педагогічну діяльність у Харківській недільній школі для дорослих. У 1862 р. відкрила безплатну жіночу недільну школу. Згодом на власні кошти заснувала школу для сільських дітей у селі Олексіївка на Луганщині. X. Алчевська активно пропагувала ідею навчання дітей рідною мовою. Христина Алчевська проводить урок читання в Харківській приватній недільній школі (фото початку XX ст.)

Номер слайду 5

Країна. Винахід. Де використовуємо винахід у сучасному світі2. РОЗВИТОК НАУКИ: НАУКОВІ ЗНАННЯ В ДАВНИНУ І СЬОГОДНІНаукові знання виникли з практичних потреб людини, пов’язаних з розвитком землеробства, ремесел, техніки, мореплавства. Вже в Стародавньому світі були здійсненні відкриття, якими світ користується донині. Походження сучасних алфавітів від фінікійського. Тому, що ми зараз читаємо ці рядки, ми завдячуємо фінікійцям і семітським народам, які близько XV ст. винайшли абеткову писемність. Майже всі алфавіти, що існують у наш час, створені на основі єврейсько-фінікійського. Давні єгиптяни розробили ефективні способи множення і ділення, а також дробу. Пізнавально й цікаво. Численні відкриття в геометрії, фізиці, механіці належать давньогрецькому вченому Архімеду. Саме Архімед побудував перший у світі планетарій. Для зрошування полів Архімед винайшов гвинтоподібний вал для підйому води. Цей пристрій використовують і наш час у машинах, механізмах. Гвинтоподібний вал Архімеда. Поміркуйте, де саме сьогодні ми можемо зустрітися з цим механізмом. Китайські астрономи в Давньому Китаї обчислили, що тривалість року становить 365,25 доби і склали точний календар. У Китаї виготовили перший компас і сейсмограф (прилад для визначення сили землетрусів). Діємо: практичні завданняукладіть таблицю «Винаходи, які подарував людству Стародавній світ».

Номер слайду 6

Витоки наукових знань в Україні сягають часів існування стародавніх грецьких міст-держав (VIII—VII ст. до н. е.) на берегах Чорного й Азовського морів. Античні міста відзначалися значним розвитком освіти, медицини та культури. Особливу увагу приділяли медицині. Про це свідчать численні археологічні знахідки (хірургічні ножі, пінцети, голки тощо). За часів України-Русі накопичувалися необхідні для життя знання. Наприклад, знання хімічних властивостей та особливостей будівельних матеріалів застосовували у виготовленні плінфи (будівельного матеріалу), скла, мозаїк, різнокольорових емалей, черні, фрескових розписів храмів тощо. Також у будівництві використовували математичні знання. Належну увагу приділяли лікарській справі. Першою визначною лікаркою в історії України-Русі була праправнучка Ярослава Мудрого Добродія-Євпраксія-Зоя. Євпраксія в 30-х роках XII ст. написала науковий трактат грецькою мовою «Алімма» (Мазі), який здобув популярність за межами Русі. Це була перша відома авторська медична праця. Науковий трактат "Алімма" (мазі)Фрески і мозаїки Добродія-Євпраксія-Зоя. Медичні інструменти

Номер слайду 7

Пізнавально й цікаво. Українські вчені здійснили низьку наукових відкриттів. Зокрема, Ілля Мечников дослідив і описав клітинний імунітет і фагоцитоз, за що отримав Нобелівську премію.Ілля Мечников в лабораторії1. Дізнайтеся, що таке Нобелівська премія.2. З’ясуйте, хто з українських діячів також претендував на Нобелівську премію. Сучасний науковий центр України — Українська академія наук — була заснована в 1918 р. за сприяння українських урядів доби Української революції. Першим президентом Академії наук України був учений Володимир Вернадський. Попри всі труднощі, які випали на долю України у XX ст., українські вчені здійснювали важливі наукові відкриття, а результати їхніх досліджень прислужилися людству. Українські вчені були одними з перших розробників комп’ютерної техніки. У 1950 р. У Києві запустили прешу в Європі Малу електронну обчислювальну машину (МЕОМ). Щоправда, вона займала цілу кімнату. З цією машиною працювала українська вчена-програмистка Катерина Ющенко. Саме вона розробила одну з перших у світі мов програмування.Іван Пулюй. Катерина Ющенконобелівська премія (медаль)у 1881 році сконструював "лампу Пулюя", що стала прообразом майбутнього рентгенівського апарату, який робив знімки будь-якої частини людського організму. Винахід завоювало срібну медаль на Міжнародній електротехнічній виставці в Парижі

Номер слайду 8

Його ім’я перебуває поряд із Гіппократом, Миколою Пироговим, Зиґмундом Фрейдом, які входять до списку ста великих лікарів людства. Микола Амосов — видатний вчений, лікар, громадянин. Очолював Київський науково-дослідний інститут серцевої хірургії. Його революційні способи проведення операцій дарували щастя життя багатьом людям. Пам’ятна срібна монета «Микола Амосов» (Національний банк України, 2013 р.)Поміркуймо!Видатний кардіохірург Микола Амосов радив: «Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровим. Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але підведуть до старту, а далі — покладайтеся тільки на себе». Як ви розумієте пораду видатного лікаря?

Номер слайду 9

Дайте відповіді на питання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ковальчук Анатолій Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Вишиван Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
3490
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку