Презентація до виховного заходу "Вічний Шевченко"

Про матеріал
Презентація до виховного заходу "Вічний Шевченко". Можна використовувати під час проведення Шевченківських днів у закладах загальної середньої освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИХОВНИЙ ЗАХІД «ВІЧНИЙ ШЕВЧЕНКО» (ДО ШЕВЧЕНКІВСЬКИХ ДНІВ)Звучить пісня «ІДУ З ДИТИНСТВА ДО ТАРАСА»

Номер слайду 2

Цікаві факти про Тараса Шевченка1. Тарас Шевченко протягом життя був «душею компанії», любив сміятися і вмів розвеселити навіть незнайомих людей.2. Основна освіта Тараса Шевченка тривала лише два роки. Її він здобув у церковно-приходській школі.3. Тарас Шевченко завжди з любов’ю згадував той випадок, коли малим пішов шукати «залізні стовпи», що «підпирають» небо, і заблукав у полі. Чумаки, зустрівши хлопця, забрали його з собою і ввечері привезли до Кирилівки.4. Тарас Шевченко був викуплений з кріпацтва за 2500 рублів. Задля цього художник Брюллов написав портрет Жуковського і продав його. Здобувши свободу, Тарас Григорович вступив до Академії мистецтв.5. Першим коханням молодого Шевченка була Оксана Коваленко, його ровесниця. Родичі закоханих були впевнені, що молоді одружаться. Але надії були марними — Тарас мусив поїхати до Вільна. Усе своє життя Шевченко згадував ту дівчину, яку колись кохав.6. Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Простакувату дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі. Покинула поета й вийшла заміж за перукаря Яковлева. І лише 1904 року, після смерті свого чоловіка, Лукерія Яковлева-Полусмак, залишивши дітей в Петербурзі, приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.7. Улюбленим напоєм Тараса Шевченка був чай, а улюбленою їжею були: справжній український борщ, «затертий пшонцем і затовчений старим салом», вареники з сиром з грубої гречаної муки та такі ж самі галушки. Не байдужим також був і до рибних страв.8. Тарас Шевченко був відомим модником, любив дорогий одяг і дуже легко витрачав на нього гроші.9. Коли Тараса Шевченка відправили у заслання до Оренбурга, йому заборонили займатися творчістю. Однак цю заборону він ігнорував. Саме в Оренбурзі Тарас Григорович написав більшу частину своїх повістей.10. Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся у місті Канів. Останнє бажання видатного митця виконали лише через два роки.

Номер слайду 3

Євген Маланюк. Не поет – бо це ж до болю мало,Не трибун – бо це лиш рупор мас,І вже менш за все – «Кобзар Тарас»Він, ким зайняло і запалало. Остап Вишня«Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю». І. Франко«Коли б мені прийшлося одним словом схарактеризувати поезію Шевченка, то я сказав би: се поезія бажання життя. Свобідного життя, всесторонній, нічим не опутаний розвій одиниці і цілої суспільності, цілого народу, – се ідеал Шевченка, котрому він був вірним ціле життя». Джон Кеннеді (35 президент США) «Я радий, що можу додати свій голос до тих, що вшановують великого українського поета Тараса Шевченка. Ми вшановуємо його за великий вкладу культуру не тільки України, яку він дуже любив і так промовисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородною частиною нашої історичної спадщини». Максим Рильський «Народ Шевченка не забуває і ніколи не забуде. Поет живе в серцях свого народу». Павло Тичина «Сьогодні думи Шевченка є невіддільні від дум нашого народу. І тому народ так часто, так охоче звертається до свого поета. Гуманізм Шевченка, його ставлення до людини, його постійна турбота за пригноблених – як це зараз нам співзвучно!». Павло Грабовський «Невмирущий дух поета, як і раніше, витає над рідною Україною, невмовкаюче роздається його віще слово і сіє на народній ниві живе насіння оновлення». Олесь Гончаp «Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас. Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира... Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах і внаших піснях,у глибинних, найзаповітніших помислах кожного, чий дух здатен pозвиватись».

Номер слайду 4

УЛЮБЛЕНІ ВІРШІ ЧИТАЮТЬ УЧНІ

Номер слайду 5

ЛІТЕРАТУРНА ВІКТОРИНА НА ТЕМУ: "ІМ*Я ШЕВЧЕНКА СТУКАЄ В СЕРЦЯХ"1 команда1. Найвідоміша збірка поета. («Кобзар»)2. Коли був написаний «Заповіт»? (1845 р.)З. Де навчався Т. Шевченко? (Петербурзька академія мистецтв)4. Народився Тарас Шевченко у селі... (Моринці)5. Як звати батька Тараса? (Григорій)6. Скільки дітей було у родині Шевченків? (шестеро)7. Коли вперше було видано «Кобзар»? (1840 р.)8. Що означає ім'я «Тарас»? (бунтар)9. Серія картин, видана на кошти Тараса Шевченка. («Живописна Україна»)10. Художник, який познайомив Т. Шевченка з Брюлловим. (Іван Сошенко).11. Як звали Тарасових братів? (Йосип і Микита)12. Скільки років було Тарасові, коли його викупили з кріпацтва? (24 р.)13. Як називається гора, де похований Т. Шевченко? (Чернеча гора)14. Де відбулася зустріч Шевченка та І. Сошенка? (у Літньому саду) 15. Яким твором починається «Кобзар»? («Причинна»).2 команда1. Хазяїном Т. Шевченка був пан... (Енгельгардт)2. Хто був найстаршим із дітей Шевченків? (сестра Катерина)З. Рік викупу Т. Шевченка з кріпацтва. (1838 р.)4. Жанр «Тополі», (балада)5. Як звали Тарасового діда? (Іван)6. Яким було дівоче прізвище матері Тараса? (Бойко)7. Рік народження поета. (1814 р.)8. 3а фахом Тарас Шевчнко був... (художник)9. Як звали матір Тараса? (Катерина)10. Батько Тараса був... (стельмахом, чумаком)11. Як звали подругу дитячих літ Тараса? (Оксана)12. Чий портрет був намальований, щоб викупити Шевченка з кріпацтва? (Василя Жуковського)13. Продовжити: «Поховайте та вставайте...» (Кайдани порвіте...)14. Прізвище майстра малярних справ, у якого вчився Шевченко. (Ширяєв)15. Імена Тарасових сестер. (Катерина, Марія, Ярина)

Номер слайду 6

10 ФРАЗ ШЕВЧЕНКА, ЯКІ Є АКТУАЛЬНИМИ Й СЬОГОДНІ1. БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ!2. ЗАЖУРИЛАСЬ УКРАЇНА– ТАКА ЇЇ ДОЛЯ!3. ДОБОРОЛАСЬ УКРАЇНА ДО САМОГО КРАЮ. ГІРШЕ ЛЯХА СВОЇ ДІТИ ЇЇ РОЗПИНАЮТЬ.4. БЛАГО ТОБІ, ДРУЖЕ-БРАТЕ, ЯК Є В ТЕБЕ ХАТА. БЛАГО ТОБІ, ЯК У ХАТІ Є З КИМ РОЗМОВЛЯТИ..5. КАЙДАНАМИ МІНЯЮТЬСЯ. ПРАВДОЮ ТОРГУЮТЬ.6. В СВОЇЙ ХАТІ Й СВОЯ ПРАВДА. І СИЛА, І ВОЛЯ.7. ЯКБИ ВИ ВЧИЛИСЬ ТАК, ЯК ТРЕБА, ТО Й МУДРІСТЬ БИ БУЛА СВОЯ.8. УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ, Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ.9. КОХАЙТЕСЯ ЧОРНОБРИВІ ТА НЕ З МОСКАЛЯМИ...10. ПОХОВАЙТЕ ТА ВСТАВАЙТЕ, КАЙДАНИ ПОРВІТЕ І ВРАЖОЮ ЗЛОЮ КРОВ’Ю ВОЛЮ ОКРОПІТЕ.

Номер слайду 7

Звучить пісня « Думи мої,думи мої...»ІЛЮСТРАЦІЇ УЧНІВ ДО ТВОРІВ ШЕВЧЕНКА

Номер слайду 8

ЧИТАЮТЬ ШЕВЧЕНКА ВЧИТЕЛІ

Номер слайду 9

Звучить пісня «Заповіт» ( ураїнською та англійською мовами)

Номер слайду 10

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ

pptx
Додано
17 січня 2020
Переглядів
2823
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку