Презентація до віртуальної екскурсії «Від гетьмана до Президента України»

Про матеріал
Дана презентація призначена для заходів із національно - патріотичного виховання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна екскурсія «Від гетьмана до президента України»Підготувалавихователь гуртожитку Чортківського гуманітарно – педагогічного фахового коледжу імені Олександра Барвінського Сидорчук Тетяна Ярославівна

Номер слайду 2

Непереможні козаки. Вам лине слава крізь віки,Вам дякуєм за Україну. Не дали впасти на коліна!КОЗАЦТВО ТА ГЕТЬМАНСТВО

Номер слайду 3

Мабуть ніхто не уявляє собі України без Запорізької Січі. Тут витоки нашої державності, нашої вольниці і надії, нашої демократії. Гетьман Війська Запорозького — колишня історична урядова посада та політична інституція Війська Запорозького в Україні, яка була еквівалентом голови держави. Посада була ліквідована указом Російського Правлячого Сенату від 17 листопада 1764. Вперше посада була заснована Богданом Хмельницьким у часи великого повстання в середині XVII століття. Козаки – це вільні люди, Козаки – безстрашні люди. Козаки – борці за волю, За народу кращу долю !

Номер слайду 4

Першим кошовим Запорізької Січі був Дмитро Вишневецький – Байда. Він походив із роду давніх українських князів з Волині з м. Вишнівці. У 1550 р. укріплену Січ на острові Хортиці серед Дніпра. Вишневецький був першим, хто вирішив покласти край турецькому й татарському пануванню в південних степах України. Зібравши під своєю орудою чимале військо, він організував сміливі походи в Крим, громив турецькі фортеці на Чорному морі. Але гетьмана зрадили й відправили до турецького султана.

Номер слайду 5

Наші предки надихають нас завершити розпочату ними справу по відродженню національної держави. Тому згадаємо імена тих, хто не жалів своєї сили, досвіду і навіть життя для визволення України.                        Гетьман Сагайдачний –                        Слава Батьківщини,                        Кожен в братстві вдячний                        Лицарю Вкраїни!  Петро Сагайдачний закінчив Остроградську академію, знав декілька мов. Служив у Київського магната. Згодом подався на Запоріжжя і там виявив себе як дуже здібний ватажок.

Номер слайду 6

Хто не знає Богдана Хмельницького. Син українського шляхтича. Закінчив Київську братську польську єзуїтську школи. Побував у турецькій неволі. Врятувавшись пішов на Запорізьку Січ. Зажив новим серед козаків. Його обрали гетьманом і він, заручившись підтримкою кримського хана, почав готуватись до війни з Польщею. Богдан Хмельницький народився близько 1595 року (Чигирин) у сім’ї чигиринського сотника Михайла Хмельницького. Ті, кому пощастило спілкуватися з ним, звертали увагу на тонкий розум, ерудицію, вміння передбачати розвиток подій, сталеву волю гетьмана. Богдан Хмельницький досконало володів польською, турецькою, татарською, французькою і латинською мовами.

Номер слайду 7

           Зберегла історія і ім’я славного сина українського народу Івана Мазепи.                        Сьогодні наше слово про Мазепу –                        Людину мужньої великої мети,                        Орла, героя золотого степу                        Якому волю прагнув принести.     Його гетьманування було найтривалішим – 22 роки. На Запорізькій Січі його обрали гетьманом, Мазепа вирішив звільнитися з-під влади Російського царя. Він домовився з шведським королем Карлом ХІІ, щоб разом ударити по царському війську. Але план Мазепи не вдався і він змушений був тікати в турецькі володіння, де й помер.

Номер слайду 8

У 1772 р. іменовано наказним гетьманом Чернігівського полковника Павла Полуботка. За свою любов до Батьківщини, Павла Полуботка було ув’язнено Петром І до Петропавловської фортеці. Там у нього намагалися вибити зізнання про свої діяння проти царизму. Наказний гетьман наостанок, не зізнавшись у наклепах, заявив цареві, що той помре у страшний муках невдовзі після його смерті. Збіг чи випадковість, але так і сталося. Павло Леонтійович залишив про себе пам’ять як і про мецената. За його кошти було збудовано та реставровано безліч церковних споруд.

Номер слайду 9

ПАМ’ЯТЬ ПРО НИХ НЕ ЗГАСАЄ

Номер слайду 10

СТОРІНКИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ПРЕЗИДЕНТСВО

Номер слайду 11

Перегорнімо сторінки незалежної України Діти, запам’ятайте дату – 24 серпня 1991 року. В цей день прийнято Акт проголошення незалежності України. До чого кілька століть прагнули наші предки. Референдум 1 грудня 1991 р. увійшов в історію України як одна з найсвітліших подій, день національної гідності її народу.

Номер слайду 12

Леонід Кравчук Свого Президента Україна визначила того ж дня. Ним став Л. Кравчук. Не дивлячись на ініційовані ним переслідування за релігійною ознакою в минулому, Леонід Кравчук запам'ятався тим, що саме за його каденції утвердилась традиція присягати українському народові на Пересопницькому Євангелії. Після проголошення Незалежності Україна ще не мала своєї конституції, і дехто навіть пропонував присягати на Декларації про суверенітет замість радянської конституції 76-го року. Кравчук пояснив рішення так:"Виникло слушне запитання: Декларація — це ж не правовий документ. Тоді вирішили поєднати духовну силу України із формальною силою конституції радянської.

Номер слайду 13

Леонід Кучма З 1994 р. Президентом України став Леонід Кучма, який на урочистому засіданні Верховної Ради склав присягу на вірність українському народові. Українці згадують Кучму по-різному: і як епоху стабільності, і як нестабільний період, і як добу добробуту, і як час загальної бідності. Протягом перших років його президентства було сформовано умови для появи на українському ринку фінансово-промислових груп, на базі яких згодом сформувалися бізнес-структури вітчизняних олігархів.

Номер слайду 14

Віктор Ющенко Протягом усієї багатовікової історії український народ відстоював свої права і свободи. Так відбулося і при виборах Президента України 2004 р. Де народ боровся за демократію. Президентом став В. А. Ющенко. Протягом всього президентського терміну Віктор Ющенко послідовно відстоював свободу слова в Україні. За часів Ющенка в Україні була вільна преса без “темників” і цензури.

Номер слайду 15

Віктор Янукович Янукович Віктор Федорович 2010—2014 став наступним президентом України. Першим указом Януковича на посаді президента України стало скорочення робочого штату і витрат на утримання секретаріату президента на 20%. У той же час він повернув колишню назву - Адміністрація Президента України. У листопаді 2013 року призупинено процес підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це призвело до акції протесту в центрі Києва, а також в інших містах, яка отримала назву «євромайдан».

Номер слайду 16

Петро Порошенко Події які розгорталися під час президенства Порошенко Петро Олексійович 2014—2019, внесли особливу віху в історію України. 28 лютого 2014 року вже під час захоплення російськими військовими державних установ в Автономній Республіці Крим Петро Порошенко прибув до Сімферополя. За його словами, він намагався провести переговори з кримськими депутатами та переконати їх у необхідності збереження територіальної цілісності України. Однак до кримського парламенту його не пропустили – обурені мітингувальники заблокували йому дорогу, а переговори так і не відбулись. Він у той же вечір вилетів до Києва.

Номер слайду 17

Володимир Зеленський 20 травня 2019 року Володимир Зеленський офіційно став президентом України, склавши присягу. Наступного дня розпустив Верховну Раду 8-го скликання. Того ж місяця вперше відвідав українських військових на Луганщині. Повномасштабна війна. Після російського вторгнення глава держави кардинально змінився, проте мужньо вистояв. Варто зауважити, що від початку широкомасштабної війни російські спецслужби вже 12 разів намагалися вчинити замах на лідера України, проте Зеленський не злякався й не втік за межі держави, ба більше, дедалі частіше їздить на передову та зустрічається з бійцями та журналістами. Усе менше часу він став приділяти родині, адже нині Зеленський цілодобово займається державними питаннями.

Номер слайду 18

Ми повинні пам’ятати свою історію, від гетьмана до президента, знати за що боронили і дотепер боронять наші мужні воїни. Пам’ятаймо про них в своїх думках, молитвах. УКРАЇНА Є, БУЛА, І БУДЕ!!!

pptx
Додано
23 березня 2023
Переглядів
247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку