Презентація до виступу на конференції "Формування іншомовної токомунікативної компетенції- шлях до успіху"

Про матеріал
Стаття присвячена формуванню у молоді України іншомовної комунікативної компетенції, як вагомої складової успіху у сучасному світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інна Вихор,кандидат філологічних наук,заступник директора з навчально-виховної роботи. Нововолинської ЗОШ № 4 ім. Т. Г. Шевченка. Тема виступу: " Формування іншомовної комунікативної компетенції – шлях до успіху".

Номер слайду 2

Вихор І. В. Формування іншомовної комунікативної компетентності – шлях до успіху. Стаття присвячена формуванню у молоді України іншомовної комунікативної компетентності, як вагомої складової успіху у сучасному світі. У статті також піднімається питання про визначення ролі ІКК фахівців у тоталітарному режимі минулого та демократичному сучасному суспільстві. Ключові слова: іншомовна комунікативна компетентність, професійна комунікативна компетентність, успіх.

Номер слайду 3

Выхор И. В. Формирование иноязычной коммуникативной компетенции – путь к успеху. Статья посвящена формированию у молодежи Украины иноязычной коммуникативной компетенции, как весомой составляющей успеха в современном мире. В статьи также поднимается вопрос об определении роли ИКК специалистов в тоталитарном режиме прошлого и демократичном современном обществе. Ключевые слова: иноязычная коммуникативноя компетентность, профессиональная коммуникативная компетентность, успех.

Номер слайду 4

Vykhor I. V. Formation foreign language communicative competence is a way to be succesful. This article is dedicated to the formation foreign language communicative competence of young people in Ukraine as an important component of success in the modern world. It also raises the question of defining the role of FLCC in the last totalitarian and modern democratic society. Keywords: foreign language communicative competence, professional communicative competence, success.

Номер слайду 5

Актуальність теми. ЗУМОВЛЕНА СУСПІЛЬНО І ПІДТВЕРДЖЕНА В ОСВІТЯНСЬКИХ ДОКУМЕНТАХ :٭Державний стандарт базової і повної середньої освіти.٭ Програма «Освіта» (Україна ХХІ століття).٭ Проект Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки. ٭ Загальноєвропейські Рекомендації з мовної освіти.٭ Чинні навчальні програми.

Номер слайду 6

«Система освіти тільки тоді може вважатися ефективною, коли її результатом буде компетентна особистість, котра володіє не тільки знаннями, моральними якостями, але й уміє адекватно діяти у відповідних ситуаціях, застосовуючи здобуті знання і беручи на себе відповідальність за певну діяльність». Андрій Татаренко

Номер слайду 7

Згідно з даними звіту Workforce 2020, створення чотирьох із п’яти нових робочих місць прямо пов’язано з міжнародним бізнесом. Не менш важливими чинниками були й розвиток нових галузей, упровадження нових технологій та демократизація суспільства. Нові реалії зробили розуміння різноманітності, вміння взаємодіяти та знаходити вихід із конфліктних ситуацій все більш важливими. Культурну компетентність неможливо вважати чимось відокремленим від інших фахових знань та вмінь, оскільки вона стосується будь-якої галузі.

Номер слайду 8

Метою даної статті є систематизація існуючих підходів до формування іншомовної комунікативної компетенції майбутніх фахівців у контексті євроінтеграції. Також підняття питання про важливість вміння використовувати свої знання англійської мови в реальних життєвих ситуаціях. Проведення зв’язку між формуванням ІКК та успіхом. Досягнення поставленої мети вимагає вирішення таких завдань: проаналізувати основні підходи до визначення понять іншомовної комунікативної компетентності, іншомовної професійної комунікативної компетентності, поняття успіху; визначити важливі складові успіху; встановити засоби впливу на процес формування комунікативних умінь та навичок; встановити зв’язки між формуванням ІКК та успіхом.

Номер слайду 9

Для дослідження важливе значення мали праці Л. Борозенець, Н. Гавриленко, О. Григоренко, М.Євдокімова, B. Зикова, Е. Комарова, Н. Кучеренко, Т. Лучкіна, Ю. Маслова, О. Метьолкіної, О. Фадєйкіна та ін., в яких висвітлено проблему формування іншомовної комунікативної компетентності ; особливості ділового спілкування іноземними мовами вивчали С. Бучацька, О. Гринчишин, Л. Онуфрієва; методику формування ІКК досліджували вітчизняні та зарубіжні вчені-методисти, а саме: І. Баценко, І. Берман, В. Борщовецька, В. Гнаткевич, О.Ізмайлова, Н. Катрич, Е. Мірошниченко, Ю. Пассов, Ю. Солодовнікова, О. Тарнопольський, В. Теніщева, О. Чиханцова, С. Шатілов, Р. Елліс (R. Ellis), І. Нейшн (I. Nation), Н. Шмітт (N. Schmitt), В. Віддовсон (W. Widdowson) та ін. У працях про успішність учені стверджують, що освітній процес необхідно будувати так, щоб кожна людина мала змогу реалізувати свій потенціал (О. В. Бондаревська, І. Д. Бех, І. А. Зязюн, Н. А. Бордовська, В.І. Євдокимов, В. В. Луценко, О. М. Пехота, В. В. Сєріков, В. О. Сухомлинський, І. С. Якиманська та ін.).

Номер слайду 10

Компетенція (від лат. сompete – добиваюсь, відповідаю, підхожу), – коло повноважень, наданих законом, статутом або іншим актом конкретному органу або посадовій особі; знання і досвід у певній галузі” [5, с. 613]. Компетентність (лат. competentia, від competo – взаємно прагну; відповідаю, підхожу) – гарна обізнаність у чому-небудь, знання, досвід; знання і досвід у тій чи іншій галузі; поінформованість, обізнаність, авторитетність [12, с. 87]. Компетентний (від лат. competens (competentis) – належний, відповідний, той, який має достатні знання в якій-небудь галузі, з чим-небудь добре обізнаний, досвідчений, тямущий кваліфікований, той, що володіє компетенцією [8, с. 290].

Номер слайду 11

Загальні компетентності поділяються на 4 групи:вміння керувати життєвими процесами (вчитися навчатись, керувати та розпоряджатися своїм часом, особистими перевагами, вміння вирішувати проблеми та аналітичні навики);комунікаційні вміння (вміння взаємодіяти, слухати, мовленнєві та письмові навики);керування - справлятись з людьми та завданнями (вміння планувати, організовувати, координувати, керувати, приймати рішення, розв’язувати конфлікти);упровадження інновацій та змін (здатність ризикувати, передбачати, творчість, відкритість до змін)

Номер слайду 12

Іншомовна комунікативна компетентність. Мовленнєва та мовна компетенція. Соціокультурна, соціолінгвістична та соціальна компетенціїДискурсивна компетенція. Стратегічна компетенція. Аудіювання. Читання. Говоріння. Письмо. Лексика. Граматика. Фонетика. Орфографія. Уміння враховувати культурні особливості, правила мовної та немовної поведінки у типових ситуаціях. Здібність вибирати мовні форми відповідно ситуаціїБажання та вміння спілкуватися в певних ситуаціях, які склалися в суспільствіУміння не тільки будувати логічне за змістом та формою мовлення відповідно до контексту, а й трактувати мовлення інших людей. Уміння вибирати ефективні стратегії для вирішення комунікативних завдань. Уміння самостійно здобувати та використову-вати знання

Номер слайду 13

Успіх – багатовимірне поняття, і механізм його досягнення містить низку чинників. З психологічної точки зору – це відчуття стану радості, задоволення від того, що результат, якого прагнула особистість у своїй діяльності, або співпадає з її очікуваннями, надіями, або перевершує їх. На базі цього стану формуються більш сильні мотиви діяльності, змінюються рівні самооцінки, самоповаги. З педагогічної точки зору – це досягнення значних результатів у діяльності як окремо взятої особистості, так і колективу в цілому.

Номер слайду 14

«Усе, що я пізнаю, я знаю, для чого це мені потрібно і де та як я можу ці знання застосувати» Це основна теза, яка залучає багато освітніх систем, що прагнуть знайти розумний баланс між академічними знаннями й прагматичними вміннями.

Номер слайду 15

Завдання школи: проводити заняття із англійської, німецької, польської та французької мови, спрямовані на формування іншомовної комунікативної компетентності учнів, використовуючи ситуацію успіху.

Номер слайду 16

Урочна діяльність Позаурочна діяльність. Мультимедійніуроки. Уроки німецької мови(інтерактивні)Уроки французької мови(інтерактивні)Уроки польської мови(інтерактивні)П озаурочні заходи. Гурток польської мови. Загальнонаціональні та європроекти. Ситуацію успіху ми використовуємо, формуючи іншомовну комунікативну компетентність під час. Уроки англійської мови(інтерактивні)Факультатив з англійської мови “Країнознавство”Індивідуальні уроки(з іноземних мов) Олімпіади, конкурси, МАН

Номер слайду 17

Урок іноземної мови. Комунікативний підхід. Діяльнісний характер мовленнєвого спілкування. Предметність процесу комунікаціїСитуації спілкування. Мовленнєві засоби

Номер слайду 18

Формування комунікативної компетентностіПринципи комунікативного методу. Мовленнєва спрямованістьІндивідуалізація. Функціональність. Новизна. Ситуативність

Номер слайду 19

"Чим глибша прірва між різними типами знань, потрібними для життя, і тими, що подаються школою, тим менший вплив школи на майбутнє життя учнів" Софія Русова. Тому ми формуємо в учнів:уміння адекватно сприймати на слух діалог і монолог;уміння користуватися різними видами читання (ознайомчим, навчальним, вибірковим);уміння вести діалог з додержанням вимог мовленнєвого етикету в різних життєвих ситуаціях;уміння створювати усні монологічні висловлювання;уміння створювати письмові тексти різних стилів, типів та жанрів.

Номер слайду 20

Розвиток діалогічного мовлення

Номер слайду 21

Усне (письмове) висловлювання

Номер слайду 22

Формування навиків аудіювання

Номер слайду 23

Формування навиків читання

Номер слайду 24

Типи уроків комунікативної спрямованостіВиди вправ. Уроки – усні журнали. Уроки – діалоги. Уроки – роздуми. Уроки – міркування. Уроки – диспути (дискусії, полеміки)Уроки – година спілкування. Урок – захист проекту. Драматизація. Постановка імпровізація Проблемні ігрові ситуаціїУчнівські дослідження. Гронування. Складання асоціативних кущів. Тестові завдання

Номер слайду 25

Успіх не прийде до нас. Ми самі повинні дійти до нього. Марва Коллінз. Успіх — це не стільки те, що ми маємо, скільки те, ким ми стаємо в результаті. Джим Рон. Успіх не є ключем до щастя. Щастя — ось ключ до успіху. Якщо ви любите те, що робите, ви будете успішним. Альберт Швейцер

Номер слайду 26

Дякую за увагу!