Презентація до заняття гуртка Біофізика "Фізика на службі у криміналістиці"

Про матеріал

Матеріал містить інформацію про використання законів фізики під час розкриття гучних кримінальних справ в історії. Також вихованцям запропоновано вирішити декілька проблемних питань (цікавих кримінальних справ) поміркувати та запропонувати власні рішення. Наявне практичне завдання з дактилоскопії.

Примітки:

Уточнення про Ньютона він запропонував:
1. Повну перечеканку монет.
2. Нові монети робити з рифленням по реб-ру, щоб після зрізання з них металу було неможливо зробити нове точне рифлення.
Ньютон отримав посаду наглядача королівського Монетного двору, на якій пропрацював 30 років. За цей час він викрив кілька десятків фальшивомонетників, довівши справу до суду.

Відповідь про Ван Маєргерна
Під час судового розгляду Ван Меєгерн був змушений зізнатись, що всі ці картини – це його власні підробки у стилі Вермеєра . Але йому не повірили. Тоді довелося використувати рентгеноструктурний аналіз, який довів, що білила, якими написані картини, є дуже радіоак-тивними, бо містять у собі багато радію і свинцю, тобто фарба – сучасна, а не 17 століт-тя ! У іншому випадку радіоактивний фон від білил був би набагато меншим. Завдяки цьому Ван Меєгерн відбувся лише штрафом .

Перегляд файлу

image

Фізика на службі у криміналістиці

image

Підготувала Слободянюк Наталія

Хто вперше використав науковий підхід для викриття шахрая ?

«Чи є у короні, виготовленій ювеліром, домішки різних металів, чи вона зроблена із чистого золота ?»

imageГрецький математик, фізик та астроном Архімед на прохання царя Гієрона, який запідозрив придворного ювеліра у шахрайстві, повинен був відповісти на питання :

Архімед виявив, що придворний ювелір був шахраєм .

Як боротися з фальшивомонетниками ?

imageХто з видатних фізиків придумав спосіб боротьби із фальшивомонетниками ?

Наприкінці 17 століття Англія буйствувала епідемія фальшивих монет. Щойно випущені повноцінні монети миттєво зникали із обігу. Від монети «відкушували» її частину, потім шліфували залишок. Форма лишалася така сама, але срібла в ній було набагато менше. Процвітав бартер, але ж податки треба було оплачувати грошима , а їх не було !

Ньютон вирішив цю проблему та отримав посаду наглядача королівського Монетного двору, на якій пропрацював 30 років.

Невидимі промені на службі у криміналістів.

Інфрачервоні промені відкрив Ф. Гершель у 1800 р., ультрафіолетові – Й. Ріттер у 1801 р., рентгенівські – В. Рентген у 1895 р. (Іван Пулюй ще у 1892 р.).

image

Невидимі промені на службі у криміналістів.

imageНа початку 20 ст. американський фізик Роберт Вуд розробив метод фотографування у відбитих ультрафіолетових променях, що дозволив безпомилково встановлювати по характеру відбитого у/ф світла різницю у сортах використаного паперу, також в у/ф променях легко прочитати тексти, написані «невидимими» чорнилами – розчинами органічних речовин, побачити залишки крові .

Фотографування у відбитих інфрачервоних променях дозволило прочиати залиті чорнилами тексти, виявляти підчищення у документах та ін., бо і/ч промені легко проходять крізь шар бруду, жиру, плісняви, крізь плями крові, що робить невидимі надписи видимими. 

За допомогою рентгенівських знімків можна досліджувати внутрішню будову зброї, боєприпасів, замків, можна виявити частинки метала у тілі людини, у дерев'яних предметах.

image

Ретгеноструктурний аналіз рятує від тюрми.

imageУ 1946 р. Ван Меєгерн був заарешотваний за те, що продав одному з фашистських ватажків – Г.Герінгу – національний скарб Нідерландів – картини Вермеєра.

Хто автор картини?

Було використано рентгеноструктурний аналіз! Завдяки цьому Ван Меєгерн відбувся лише штрафом.

Хто з видатних фізиків погодився на пропозицію перевірити для одного судового процесу сумніви щодо наявності миш’яку у тілах кількох жертв ?

imageЦе був французький фізик, один з першовідкривачів штучної радіоактив-ності Фредерік Жоліо-Кюрі.

У 1952 р.на півдні Франції жінка нібито вбила 12 чоловік за допомогою миш’яку. Поліція надала для суду експертний висновок про наявність цієї речовини у тілах загиблих на основі дослідження, проведеного з використанням штучної радіоактивності. Але захист сумнівався у правильності експертизи. Адвокат звернувся до фізиків-атомщиків за допомогою.

У 1954 р. вдалося залучити до справи Ф.Жоліо-Кюрі, який шляхом лабораторних експериментів довів, що твердження про наявність у жертв величезних доз миш’яка було абсолютно правильним.

Люмінесцентний аналіз відкриває таємниці

imageНайбільш успішно експерти використовують люмінесценцію (холодне світіння речовин), що змушує «німих свідків», тобто речові докази, розповісти всі таємниці. Цей метод увійшов у практику криміналістів завдяки роботам вченого-фізика С.І. Вавілова.

А якщо залитий чорнилами документ вкрити люминесцентною речовиною, то внаслідок різ-ної густини ділянок аркуша активований шар буде неоднаковим. І коли цей документ освіти-ти у/ф світлом, то різні його ділянки будуть світитися по-різному. А це значить, що ми зможемо прочитати закритий плямою текст!

imageА якщо люмінесцентну фарбу нанести на ручку сейфа, шафи, квартири чи грошей, то при відкриванні їх крадієм, на його руках залишаться частинки цієї фарби, які не видно у звичайному світлі, але дуже гарно можна побачити у світлі від у/ф ліхтарика, що буде доказом винуватості

Дактилоскопія

imageimageДактилоскопія — розділ криміналістики, який займається дослідженням конфігурації папілярних ліній на пучках пальців рук із метою встановлення ідентичності. Метод ідентифікації людей за відбитками пальців, заснований на унікальності малюнка шкіри. Широко застосовується в криміналістиці.

Англійський антрополог Френсіс Гальтон домігся введення дактилоскопії як метод реєстрації кримінальних злочинців в Англії в 1895 році. 13 вересня 1902 р. у Великій Британії відбитки пальців з місця злочину вперше використані як доказ провини по відношенню до затриманого Гаррі Джексона.

imageПрктичне завдання

image

Який тип папілярних візерунків зображено на рисунку?

imageПрктичне завдання

image

Який тип папілярних візерунків зображено на рисунку?

Завитки!

Дякую за увагу!

image

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Інтегровані уроки
Додано
19 березня 2022
Переглядів
390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку