Презентація до заняття на тему: "Новелістика Михайла Коцюбинського"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із новелами М. Коцюбинського, розкрити історію написання, особливості жанру і зміст новели «Intermezzo»; удосконалювати вміння учнів логічно висловлювати свої думки, через виразне читання донести до них красу мови твору; виховувати бережне й уважне ставлення до природи рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НОВЕЛІСТИКА м. Коцюбинського. Тема заняття:

Номер слайду 2

«Сонцепоклонник» «Він був людяним, не втрачав цієї риси протягом усього життя, любив добро, вірив у його переможну силу»

Номер слайду 3

Новела невеликий розповідний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним закінченням. Ознаки:глибокий психологізм;лаконізм;несподівана кінцівка.

Номер слайду 4

За тематикою новели поділяють: Роль і місце поета в суспільному житті («Intermezzo»)Проникнення у внутрішній світ людини («Цвіт яблуні», «Сміх», «Лялечка»)Викриття справжньої суті лібералізму («Коні не винні»)Погромницька, катівна політика царизму («Він іде!», «Persona grata»)

Номер слайду 5

Імпресіонізм Імпресіонізм (фр. impression – враження) – напрям у мистецтві й літературі середини XIX – початку ХХ століть. Основне завдання – витончене відтворення вражень та спостережень, мінливих відчуттів та переживань, але без заглиблення в їх суть

Номер слайду 6

Риси імпресіонізму1. психологізм у змалюванні персонажів;2. прагнення відтворити найтонші зміни в настроях, схопити миттєві враження;3. збільшена увага до кольорів та яскравих деталей;4. портрет неінформований;5. витончене відтворення суб’єктивних вражень, мінливих відчуттів і переживань без заглиблення в їх суть.

Номер слайду 7

Імпресіонізм у живописіКлод Моне “Імпресія. Схід сонця” (1873р.)

Номер слайду 8

Едгар Дега

Номер слайду 9

Едгар Дега “Танцівниці в голубому”

Номер слайду 10

Новела “Лялечка” (1901)Автор через внутрішній світ земської вчительки розкриває важливі особистісні й тогочасні соціальні проблеми. Головна героїная Раїса Левицька ще зі студентської лави намагалася «вилущитися» з лялечки й стати метеликом — тобто реалізувати себе як людину і як гідного саможертовного народного вчителя

Номер слайду 11

Новела “На камені” (1902) У цій новелі Коцюбинський відтворив спогади про Крим. Усі події у творі відбуваються «на камені» — на скелястих берегах моря, але назва прочитується й символічно: «кам’яні» душі цих людей, які безжально знищили прекрасне кохання. Тема: кохання Фатьми та Алі, їх трагічна смерть

Номер слайду 12

Жанр твору - акварель. Завдання надати кольору смислової функції , переважання зорових образів, море, камінь виступають ніби персонажі

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Етюд — це невеликий літературний твір, присвячений якому- небудь окремому питанню. Невелика одноактна п’єса, події якої мають драматичний характер. Новела “Цвіт яблуні” (1902)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Причини душевного неспокою М. Коцюбинського у 1908 році- постійний нагляд жандармів, обшук в квартирі- виключення зі складу «Просвіти» разом з дружиною- численні хвороби- брак коштів на лікування та на професійне заняття літературою- Конфлікт з дружиною і бажання одружитися з Аплаксіною

Номер слайду 17

Що означає слово «Intermezzo»? «Перепочинок», «пауза». У музиці це інструментальна п’єса довільної будови або окремий епізод в опері. Назва твору дуже влучна. Під нею ми розуміємо перерву в творчості, насолоду музикою природи. Отже, новела «Intermezzo» сприймається як автобіографічний твір.

Номер слайду 18

Канонівські поля

Номер слайду 19

Образна система твору. ОБРАЗИневидимівидимімоя утомазалізна рука городалюдське горесонцениви у червнітри білі вівчаркизозуляжайворонок. Ліричний героймитець, творча особистістьутомлена людинаможливо, сам Коцюбинський(автобіографізм)

Номер слайду 20

На які групи поділяються образи новели?

Номер слайду 21

- Хто він, ліричний герой «Intermezzo» ? Ліричний герой - сам письменник, але це не зовсім так. Багато відчуттів, описаних у творі, знайомі кожному письменникові. Цей твір називають «поемою душі»

Номер слайду 22

Лінія психологічних змін в душі герояІнтермецо займає центральне місце у цьому ланцюжку. До нього є утома, стрес і лише після цього приходить рівновага. У природі ми повинні шукати перепочинку, душевної гармонії. Природа – це спокуса для тих, хто втратив віру у власні сили, віру в життя. І герой не тікає від суспільства, він лише набирається сил.

Номер слайду 23

Літературна гра “Закінчи речення”1. В українській літературі М. Коцюбинський відомий як… (Імпресіоніст).2. Слово «Intermezzo» означає… (Перепочинок, пауза).3. Новела «Intermezzo» присвячена… (Кононівським полям).4. На початку новели і в її фіналі наявний образ… ( Моя утома).5. Ознакою драматичного твору в новелі є … (Перелік дійових осіб).6. «Єднала небо із землею в голосну арфу і грала на струнах симфонію поля « дійова особа новели… (Жайворонок).

Номер слайду 24

7. Вівчарка Павла символізує… (Дворянство), Трепов - … (Жандармерію),Оверко… (Принижене селянство).8. М. Коцюбинському присвоїли титул… (Сонцепоклонник).9. Новела написана у … (Час реакції).10. Кульмінацією новели є епізод… (Зустріч митця з селянином).11. Уривок «Прощайте. Йду поміж людьми. Душа готова , струни тугі, наладжені, вона вже грає» є елементом сюжету - … (Розв’язкою).

Номер слайду 25

Домашнє завдання1. Прочитати повість М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». 2***Написати твір-роздум на тему “ Як боротися з депресивним станом”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденя Ганна Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
3657
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку