Презентація " Добирання спільнокореневих слів.Визначення кореня у словах."

Про матеріал

Вправи на повторення спільнокорених слів.Добір і визначення спільнокореневих слів.Дидактичні ігри за темою.За підручником Захарійчук 2017р. видання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Добирання спільнокореневих слів. Визначення кореня в словах.

Номер слайду 2

Каліграфічна хвилинка За адка Ки їв ду хмя ий. Загадка Київ духмяний2. Вправи на повторення. Знайдіть у скоромовці спільнокореневі слова, позначте в них корінь. Водовоз віз воду з водопроводу   — На які питання відповідають слова в скоромовці? Що вони означають? 2) Прочитайте. Визначте «зайве» слово у кожній групі. Синій, синок, син, синівський. Коза, козак, козенята, козяче.—   Складіть і запишіть речення з одним із цих слів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сьогодні на уроці ви удосконалите своє вміння визначати корінь і добирати споріднені слова. РОБОТА ЗА ПІДРУЧНИКОМ (с. 119)Вправа 1— Розгляньте малюнки. — Назвіть слова — назви предметів.— Доберіть слова — назви виробів із цих продуктів. — Чи є ці слова спільнокореневими?— Позначте корені.

Номер слайду 5

2. Гра «Поєднай "родичів"»— Відшукайте групи споріднених слів. Пронумеруйте їх. Позначте корінь.мороз сніг морозецьсніговий холод похолоданняхолодний морозний сніговик

Номер слайду 6

3. Гра «Добери за зразком» — До поданих слів доберіть споріднені за зразком. Позначте у них корінь. Зразок: Зима — зимовий. Малина — ... Сніг — ...— Що називають слова, які відповідають на питання хто? що? який? яка? яке? які?Зразок: Мороз — морозити. Сад — ... Малюнок — ...

Номер слайду 7

УЗАГАЛЬНЕННЯ ОТРИМАНИХ ЗНАНЬ1. Словникова робота. Килим — тканий з візерунками виріб для вкриття підлоги, оздоблювання стін.— Уставте пропущені букви. Позначте корінь у словах. Поставте наголос.кил...мкил..моккил...мовий— Доберіть назви ознак до слова килим. (Барвистий, ворсистий, візерунковий)Барвистий — кольористий, квітучий.

Номер слайду 8

ПІДСУМОК УРОКУ— Прочитайте і доповніть твердження.• Корінь слова — це...• Спорідненими називаються слова, які...• Щоб визначити в слові корінь, треба... VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯС.120.— Спишіть текст. До підкреслених слів доберіть по два спільнокореневі слова. Запишіть.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1. Каліграфічна хвилинка. Ме тр ом ил пр дм ет 2. Словниковий диктант. Метро, помилка, предмет.

Номер слайду 12

3. Вправи на повторення 1) Відгадайте загадку.• Гуляє в полі, та не кінь,Літа на волі, та не птиця. — Як назвати вітер, що не дуже сильний? — Як називають сильний вітер? — Запишіть ці слова. (Вітер, вітерець, вітрище, вітрюган)— Визначте корінь у цих словах. — Які слова називають спорідненими? Вітер. Вітерець. Вітрюган,вітрище

Номер слайду 13

2) На дошці були записані групами споріднені слова, але налетів вітерець-пустунець і все переплутав. Випишіть групами споріднені слова, позначте в них корінь. Мороз, сніг, сніговий, морозець, холод, сніговик, морозний.— Яке слово не потрапило до жодної групи? Чому?— Доберіть до нього споріднені слова. (Холодний, похолодання, холодок, холодильник)

Номер слайду 14

Вправа 1 — Прочитайте вірш. Про кого розповідається у вірші? — Спишіть питальні речення. Читайте, дотримуючись інтонації.— Прочитайте виділене слово. Вимовте перший звук, назвіть букви, які цей звук позначають. Яка звукова схема відповідає виділеному слову?Вправа 2— Прочитайте текст. Що ви дізналися про дятла?

Номер слайду 15

Спишіть останній абзац, уставляючи пропущені букви. Назвіть дієслова, поставте до них питання. Підкресліть спільнокореневі слова. Позначте корінь. Вправа З— Прочитайте текст. Яке речення є прислів’ям?— Спишіть перший абзац. Підкресліть спільнокореневі слова. Позначте корінь.— Запишіть підкреслені слова в абетковому порядку.

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Математика, Матеріали до уроків
НУШ
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
1749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку