Презентація ДОД 1 Захист життя і здоров’я у воєнний час. Шляхи і правила евакуації. 9 клас

Про матеріал

Презентація підготовлена відповідно навчальної програми для закладів загальної середньої освіти «Основи здоров'я 6 – 9 класи» (додаткові теми)

Джерела інформації:

- https://dovidka.info/

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист життя і здоров’я у воєнний час. Шляхи і правила евакуації. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

Одним зі способів захисту населення в надзвичайнійвоєнній ситуації є евакуація. Евакуація — це організоване вивезення населення з міст у заздалегідь підготовлені довколишні безпечні місця. Евакуація в надзвичайних ситуаціях може бути: - обов’язковою, - загальною - частковою - тимчасовою або безповоротною. Обов’язкова евакуація проводиться в разі виникнення небезпеки для життя іздоровя громадян під час збройних конфліктів. Загальна евакуація всього населення проводиться із зон можливого радіоактивного або хімічного забруднення . Часткова евакуація проводиться для вивезення людей, які за віком або станом здоров’я не здатні самостійно вжити заходів щодо збереження свого життя або здоров’я в надзвичайній ситуації.

Номер слайду 3

Мільйони українців змушені покинути домівки та переїхати на більш безпечні території або виїхати за кордон. Пропонуємо інструкції щодо евакуації, швидкого та безпечного пересування, а також організації проживання у прихистках. Евакуація та організація прихистківhttps://www.youtube.com/watch?v=l. J2-b. JKp. Yuk

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Хто організовує евакуаціюобласні військово-цивільні адміністраціїпрацівники Товариства Червоного Хрестаполіція. Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС)місцеві органи влади. Військові повідомляють про безпечний маршрут евакуації і забезпечують режим припинення вогню, якщо це можливо. 

Номер слайду 6

Як відбувається евакуація. На період евакуації оголошується режим припинення вогню по всій лінії руху транспорту. У локації, про яку повідомляють заздалегідь, формують колону з автобусів з жителями міста або селища. До евакуаційної колони можуть приєднуватися і приватні автомобілі, які повинні рухатися чітко за маршрутом колони. У пункті призначення евакуйовані люди отримають допомогу, житло та харчування.

Номер слайду 7

Як дізнатись про початок евакуаціїпо радіо та телебаченнючерез соцмережі та месенджеричерез рухомі групи з гучномовцями на вулицях. Розповідають зокрема про час евакуації, пункти збору, маршрути руху і контакти штабів евакуації.

Номер слайду 8

Як дізнатися про початок евакуації у районах, де немає зв’язку. Варто стежити за офіційною інформацією на радіо, у медіа або слухати оголошення пересувних гучномовців. Якщо ви перебуваєте в укритті, слухайте сигнал “Увага всім” (сирена). Після неї перевірте інформацію з доступних офіційних джерел, наприклад по радіо. Спробуйте подзвонити на гарячу лінію Тероборони ЗСУ 0 800 507 028 або номери 101, 102 і повідомити про своє місцеперебування. Тоді місцева влада додасть вашу адресу до переліку тих, за якими потрібна допомога з евакуацією. Якщо я не маю доступу до інформації про початок евакуації, не зможу почути сирену, не маю можливості пересуватись самостійно або перебуваю у заваленому бомбосховищі?

Номер слайду 9

Як поводитись якщо ви – переселенець. Дотримуйтесь правил евакуації, наведених вище. Якщо ви виїжджаєте своїм ходом, дізнайтесь про умови та шляхи виїзду, не порушуйте встановлених правил та режимів. Зберіть найбільш необхідні речі, в тому числі документи, гроші, ліки, одяг та харчові продукти, детальніше читайте у нашій довідці. Можливо вам доведеться частину шляху долати пішки, враховуйте це під час пакування речей. Заплануйте зупинки та ночівлі, зберіть контакти та повідомте про ваш приїзд. Об’єднуйте зусилля. Дізнайтесь, хто ще можу з вами пройти частину шляху, та координуйте зусилля, об’єднуйте та оптимізуйте ресурси: паливо, харчові продукти, ліки тощо. Рухайтесь обережно. На вашому шляху можуть трапитись небезпечні ділянки, не намагайтесь їх швидко перетнути, краще зачекайте, поки ситуація стабілізується. Повідомте про своє прибуття в органи місцевої влади та у волонтерські центри. Надайте інформацію щодо кількості осіб, віку, стану здоров’я, нагальних потреб.

Номер слайду 10

Як поводитись якщо ви – переселенець. Просіть, але не вимагайте. Місцеві громади максимально залучені до влаштування прихистків і забезпечення переселенців всім необхідним, але їхні ресурси також обмежені. Уникайте конфліктів. Не обговорюйте політичні погляди та військову ситуацію. Агресія та вандалізм не є проявами патріотизму. Будьте чемними та доброзичливими. Зберігайте спокій. В критичній ситуації важливо зберігати стабільний психологічний стан. Допомагайте тим, хто відчуває перевтому, тривогу чи паніку, дотримуючись простих порад. Ретельно обирайте джерела правдивої інформації. Допомагайте. Ви можете поділитися ресурсами з іншими переселенцям, а також взяти на себе обов’язки з організації побуту та дозвілля або ж допомогти місцевій громаді. Плануйте свої подальші кроки, наскільки це можливо. Якщо ви збираєтесь залишитися у прихистку, організовуйте свій побут на довготривалий час. Якщо ж ви плануєте рухатись далі, прорахуйте маршрут та організуйте все, що необхідно для продовження шляху.

Номер слайду 11

Загальні правила Сирени і переривчасті гудки підприємств – це сигнал «Увага всім». Негайно ввімкнути приймач радіотрансляційної мережі або телевізор. Уважно слухати інформацію про надзвичайну ситуацію та порядок дій. Уникати паніки, попередити сусідів, надати допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку. Підготувати запас питної води: набрати воду в герметичні ємності, підготувати найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук). Надягнути засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри. Виконати заходи щодо зменшення проникнення отруйних речовин в квартиру (будинок): щільно закрити вікна та двері, щілини заклеїти. Підготуватись до можливої евакуації: упакувати в герметичні пакети та скласти у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби. Дізнатись у місцевих органів влади про місце збору мешканців для евакуації та уточнити час її початку. Перед виходом з будинку вимкнути джерела електро-, водо- і газопостачання, взяти підготовлені речі, одягнути засоби захисту.

Номер слайду 12

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацюйте матеріали презентації та відео-роліки2. Запам’ятайте правила поведінки в умовах воєнних дій3. Підготуйте інформаційний бюлетень чи листівку на одну із тем:- «Техногенні аварій, які виникли внаслідок воєнних дій»(де? коли? наслідки які? Які рятувальні дії тривали?)- «Правила поводження з озброєними людьми на окупованих територіях» (обов'язково до виконання, забороняється…)

pptx
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
2305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку