Презентація "Додатні та від'ємні числа"

Про матеріал
Презентація "Додатні та від'ємні числа" до уроку математики. Мета уроку: сформувати уявлення в учнів про зміст понять «додатні числа», «від'ємні числа», «число 0» ; виробити вміння відрізняти ці види чисел; ознайомити з деякими історичними фактами з математики
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Додатні тавід'ємні числа. Число «0»

Номер слайду 2

- сформувати уявлення в учнів про зміст понять «додатні числа», «від'ємні числа», «число 0» - виробити вміння відрізняти ці види чисел - ознайомити з деякими історичними фактами з математики. МЕТА УРОКУ :

Номер слайду 3

Попрацюємо з термометром: Яку температуру він показує зараз?Що буде показувати, якщо стовпчик термометра підніметься на 5; на 12 поділок? А що буде показувати, коли стовпчик термометра спуститься на 20; на 25 поділок?

Номер слайду 4

- В природі існує температура вища від нуля і нижча від нуля: +10˚ – тепла, -10 ˚ - морозу.- Ці числа відрізняються знаками: ”+” і “-”. Висновок:

Номер слайду 5

Числа зі знаком «+» називають додатними числами. Наприклад, число +5 є додатним (записують коротко 5)Числа зі знаком «-» називають від'ємними числами. Наприклад, число -5 є від'ємним Будь-яке натуральне число є додатним. Число 0 особливе: його не відносять ні до додатних, ні до від'ємних чисел Число 0 відокремлює додатні числа від від'ємних

Номер слайду 6

Для обчислень у давнину користувалися паличками різного кольору: В Індії від'ємні числа тлумачили як борг, а додатні – як майно Як рахували в давнину. Паличками червоного кольору зображали додатні числа. Паличками чорного кольору зображали від'ємні числа. Багато математиків називали від'ємні числа хибними числами, оскільки не могли збагнути існування чисел, які менші за «ніщо» (нуль)

Номер слайду 7

Уперше від`ємні числа з `явилися у древньому Китаї, близько 2100 років тому. Там вміли додавати та віднімати додатні та від `ємні числа. В Індії у VII ст. були вже відомі правила множення та ділення від `ємних чисел.

Номер слайду 8

В області арифметики та алгебри Індії належала пальма першості. Починаючи з VII ст. індійські математики користувалися негативними числами. Позитивні числа вони називали «Дхана» або «сва» («майно»), а негативні - «Дарина» або «кшайя» («борг»). Арифметичні правила індійців мало чим відрізнялися від правил, що вивчаються сучасними школярами.Індійці винайшли 0 !Брамагупта одним з перших встановив правила арифметичних операцій над додатними і від'ємними числами та нулем, розглядаючи при цьому додатні числа як майно, а від'ємні числа як борг.

Номер слайду 9

Завдяки французькому математику. Рене Декарту (1596–1650 рр) додатні та від `ємні числа отримали геометричне тлумачення, саме він ввів координатну площину, яка названа в його честь. З того часу від'ємні числа почали широко використовуватися.

Номер слайду 10

Задача. За допомогою додатних та від'ємних чисел запишіть твердження:1) Температура повітря – дванадцять градусів нижче від нуля2) Температура повітря – десять градусів вище за нуль3) Глибина моря – один кілометр від рівня океану4) Висота гори – один кілометр триста метрів вище за рівень океану5) Прибуток на травень становить 4500 грн.6) Борг за квітень становить 670 грн.7) 560 років до нашої ери8) 2013 років нашої ери.

Номер слайду 11

Задача

Номер слайду 12

Задача По вертикальному дереву висотою 6м рухається равлик. За день він піднімається на 4 м, за ніч опускається на 3 м. Скільки днів потрібно равлику, щоб дістатись вершини дерева?

Номер слайду 13

Узагальнення вивченого. Відомо, що дівчинка зайшла у ліфт на 4 поверсі і проїхала 3 поверхи. На якому поверсі дівчинка вийшла?1 або 7

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Левадній Сергій Павлович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гнатюк Олена Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
894
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку